Een kijkje in de Boekenkast van…; Schrijfster Janny de Heer

 

  • Kun je je in een paar korte zinnen even voorstellen?

Mijn naam is Janny de Heer. Behalve lezen schrijf ik zelf graag verhalen. Bij toeval zijn na mijn debuut in 1999 de waargebeurde verhalen op mijn pad gekomen. Sinds het verschijnen van mijn vierde boek durf ik mezelf schrijfster te noemen. Mijn vijfde boek De Barones niet, maar de anderen hebben allemaal een link met het koloniale verleden. De Barones is wel historisch en waargebeurd.

photovisi-download-9

  • Hoe is je passie voor Boeken ontstaan, lees je al van je vroegste jeugd af ?

Van kinds af aan lees ik graag. Ik kan me herinneren dat ik tijdens een logeerpartij bij mijn tante voor twee of drie kwartjes boekjes met een slappe kaft kocht in de half zelfbedieningszaak bij haar aan de overkant. Ik kan het gevoel van trots nog oproepen toen ik voor het eerst een boek van mijn ouders had gelezen. Een boek voor volwassenen, ik zie het boek nog voor me, veel paars en een clown (?) op de omslag al kan ik de titel niet meer ‘lezen’. Het was iets met pappie en daar ging het ook over, een jongetje dat zijn vader zocht.

  • Welke boeken las je vroeger?

Verder las ik echte meisjesboeken geschikt voor mijn leeftijd. Romantisch, avontuurlijk, tikje ondeugend. Mijn vader las de boeken van Winnetou, dat vond ik ook spannende verhalen. Winnetou en Old Shatterhand van Karl May, zou ik best nog eens willen lezen nu ik eraan terugdenk. Tegenwoordig heb ik een voorkeur voor historische verhalen gebaseerd op ware gebeurtenissen of personen.download-21

  • Welke soort boeken staan er in je kast, mag elk boek in je kast of heb je daar nog eisen aan?

Ik kan heel moeilijk afstand doen van boeken. Met de loop der jaren raken de kasten steeds voller, dus af en toe moeten er vervelende keuzes gemaakt worden. Ik zal nooit boeken weggooien, dan gaan ze naar een vriendin of een goed doel. Juist omdat ik daar zo moeilijk in kan zijn, ben ik kritischer geworden voordat ik een boek koop.

  • Als je heel eerlijk bent, welk boek heeft voor jou de meeste waarde en waarom is juist dit boek zo heel speciaal?

Eerder gaf ik voor Mustreadornot al aan dat ik Anna van Annejet van der Zijl heel mooi vind. Als tweede favoriet boek zou ik willen noemen Als er dauw hangt komt er regen van Margit Soderholm. Ik heb het al heel lang, uitgave 1977. Het heeft dus alle bovenstaande selecties overleefd. Mijn oudste is vernoemd naar het hoofdpersonage Marit al is het niet haar roepnaam geworden.

photovisi-download-10

  • Welke boeken mis je nog, zijn er boeken die je nog wilt hebben?

Ik heb nog heel veel boeken op mijn lijstje staan. Helaas maar één boekenbon. Heel gek, ik hou niet zo van voetbal maar ik zou de biografie van Johan Cruijff wel willen hebben. Omdat een dergelijk boek ook een tijdsbeeld geeft. De jaren zeventig, wat hebben we gejuicht!download-24

  • Je vriendin komt bij je en wil graag een boek van je lenen, welke uit jouw collectie geef je haar mee en waarom?

Het ligt aan welke vriendin, ik leen niet graag boeken uit, maar als ik het doe houd ik rekening met haar smaak. Houdt ze ook van historische romans, levensverhalen of leest ze voor haar ontspanning liever een thriller? Die heb ik ook al zal ik ze zelf niet zo gauw aanraden. Nogmaals het ligt eraan welke vriendin maar als ze geïnteresseerd is in de geschiedenis zou ik haar Asta’s ogen van Eveline Stoel willen aanraden. Het boek verscheen in 2011 maar nu vandaag de dag de oorlog in Indië regelmatig in het nieuws is, is het een ideaal verslag van wat de Bersiap en het gedwongen vertrek uit Indonesië met de mensen heeft gedaan. Asta, een vrouw die gewoon gelukkig wil zijn met man en kinderen in haar geboorteland raakt zoon, man en praktisch al haar bezittingen kwijt. Met haar kinderen vlucht ze naar Nederland waar het welkom bepaald niet warm is geweest. Ik doe het boek nooit meer weg!download-25

Het laatste boek dat ik zelf gekocht heb was 1936 We gingen naar Berlijn van Auke Kok. Een geweldig interessant boek. Hoe sporters die alleen maar willen presteren op sportgebied meegezogen worden in de politieke machtsstrijd van nazi-Duitsland. Fascinerend hoe dat dilemma gaan of niet gaan van invloed is geweest op hun verdere leven. Hierover nadenkend misschien was mijn laatste boek dat ik kocht Pluche van Femke Halsema: ook zeer lezenswaardig, ook waar gebeurd maar toch weer heel anders dan 1936.

photovisi-download-11

  • Verander je je boekenkast vaak, op kleur sorteren, schrijver, genre of zet je de boeken erin en laat je het zo?

Ik zet boeken van dezelfde auteur bij elkaar maar ook op formaat. Ik schik ze ook weleens op onderwerp of plaats nieuwe boeken die ik nog moet lezen bij elkaar. In de woonkamer hebben we een grote kast met vitrines. Ik vind het leuk om daar geliefde boeken te etaleren tussen souvenirs, kopjes en prullaria.

janny.JPG

Op zolder hebben we een boekenkast, daar staan vooral kinderboeken in, op de overloop een notenhouten boekenkast met veel oudere boeken en studieboeken die we ook niet zo gemakkelijk weg doen. Je weet maar nooit…In de slaapkamer staat een simpele boekenkast die ik binnenkort zou willen vervangen door een leukere. Bovenop deze kast en op de planken tussen de boeken ook foto’s en hebbedingetjes.

  • Is de boekenkast alleen van jou of mogen eventuele gezinsleden er ook iets in zetten?

Meestal beslis ik over de inrichting maar mijn man heeft een kleine plankenstandaard in de woonkamer neergezet en daarin staat mijn eigen oeuvre te pronken. Uiteraard compleet met foto’s en sier-dingetjes. Binnenkort is ie te klein…

photovisi-download (12).jpg

%d bloggers liken dit: