Mustreads or Not in gesprek met….; Terrence Lauerhohn

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Terrence Lauerhohn en waarom gebruik je een pseudoniem

download

Ik ben 56 jaar oud en woon tegenwoordig in Rilland, ongetrouwd, zonder kinderen, maar met mijn hond Shuffel en twee katten, Ebbie en haar enige kind en zoon Solo. Mijn echte naam is Peter Scheefhals en dat vind ik geen naam die ‘klinkt’ of blijft hangen. Vooral daarom gebruik ik een pseudoniem. Een andere reden is, dat er een zekere afstand tussen mij en mijn alter ego blijft bestaan, wat ik wel prettig vind. Ik ben niet op zoek naar persoonlijke roem, maar ik verlang wel naar beroemdheid en waardering voor mijn boeken.photovisi-download-34

 • Hoe ben je schrijver geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Ik kan geen enkele andere oorzaak vinden als reden waarom ik ben gaan schrijven, dan een paar onverklaarbare vragen aan mezelf; of ik het misschien wel leuk vond om te schrijven en waarom ik het nooit eerder heb geprobeerd. Dus ben ik maar aan de slag gegaan. Dat gebeurde in 2011.

Na mijn eerste (obscure) SciFi-boek Noptula ontdekte ik dat ik verhalen schrijven wel heel erg leuk vind.

Nu jaag ik mijn droom dus na, en ik hoop hem snel in te halen, haha.

images-3

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik heb altijd veel gelezen. Mijn vader was leraar Engels en we hadden thuis een hele boekenkast vol met klassiekers. Daar stonden onder meer Frankenstein, Dracula, The war of the worlds, 1984, etc. in. Vooral die klassiekers heb ik als kind verslonden. Vaak waren het ook nog eens de originele, Engelse vertalingen.

photovisi-download (32).jpg

 

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?

Ik lees nog steeds heel graag Edgar Allan Poe, H.P. Lovecraft, Clive Barker, Stephen King, Dean Koontz en Jack Vance. Ik laat me door hen zeker en graag inspireren, maar probeer wel een heel eigen stijl te ontwikkelen.

photovisi-download (29).jpg

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Ik heb heel veel van Stephen King en Jack Vance in de kast staan. Maar ik heb ook veel boeken van collega’s die ik persoonlijk ken en waardeer.photovisi-download-26

Een paar boeken waarvan ik vind dat iedereen die eens moet lezen zijn: ‘Imagica’, van Clive Barker, omdat die man zo fantastisch nachtmerrrie-achtig kan schrijven en omdat die gave in dat boek uitstekend naar voren komt, en alle verhalen van E.A. Poe, vanwege zijn absurde fantasie, de schoonheid van zijn taalgebruik, en de kracht van zijn poëzie.

photovisi-download-27

Er zijn natuurlijk veel meer boeken waarvan ik vind dat iedereen die een keer moet hebben gelezen, te veel echter om allemaal op te noemen. Ik raad daarom iedereen aan goed rond te kijken in het beschikbare aanbod en ook minder voor de hand liggende titels af en toe een kans te geven je geest te laten verruimen.

photovisi-download (28).jpg

 

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je al schrijft?

Mijn mooiste herinneringen zijn de publicaties van mijn allereerste boek (Noptula) en die van het allereerste verhaal dat in een bundel verscheen. Daar begon alles mee en die publicaties motiveerden me om door te gaan en heel veel te willen leren.

photovisi-download-25

 

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Ik hou geen bepaalde periode aan bij het schrijven van een boek. Het duurt zolang het moet duren om er een goed boek van te maken. Haast is de grootste vijand van een schrijver, geduld zijn meest hulpvaardige bondgenoot.

Ik ben altijd blij wanneer een manuscript is voltooid, maar ik kan nooit lang wachten om aan weer een volgend verhaal te beginnen, al neem ik me nog zo voor om dat wel te doen.

Research is vanzelfsprekend heel belangrijk, en ook daar trek ik meer dan voldoende tijd voor uit. Veel kom ik inderdaad via Wikipedia en/of google etc. te weten. Andere dingen leer ik door gewoon goed te observeren, zoals hoe mensen reageren en wat voor gebaartjes ze zoal kunnen maken. Ik put ook wel uit persoonlijke ervaringen. Verder lees ik naslagwerken als het nodig is, of vraag ik ervaringsdeskundigen om raad.

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

Ik ben erg blij met deze vraag, want Nirwana heeft misschien wel wat nadere uitleg nodig.

images-6

Persoonlijk verafschuw ik geweld en ik vind dat het niet moet worden verheerlijkt (en ik hoop dat Nirwana dat duidelijk maakt), maar geweld mag best expliciet worden beschreven, zodat de ernst ervan goed doordringt. Net als de ernst van sommige situaties in Nirwana, die helaas ook in het ware leven voorkomen. En ik weet dat de realiteit jammer genoeg vaak zelfs harder is dan de gebeurtenissen in Nirwana.

photovisi-download (24).jpg

Het schrijven van dit verhaal was voor mij best een grote uitdaging. En misschien zelfs een gewaagde gok? Ik wist dat ik me over een bepaalde gêne (en over de grens van mijn lef) heen moest zetten om Nirwana zo treffend mogelijk op te kunnen schrijven. Realisme en geloofwaardigheid eisten dat ik niet terughoudend mocht zijn in het beschrijven van de sfeer, omgeving, karakterschetsen en gedachten van de personages, of bij de keuze van idioom en dialogen. Vandaar dat ik, afhankelijk van het karakter, nogal eens expliciete taal moest durven gebruiken.

Een andere uitdaging van dit verhaal was dat alle scènes (hoe hard ook) functioneel moesten zijn, ten dienste van het verhaal. Ik bewandel in Nirwana een smal pad, waarnaast aan elke kant een diep ravijn ligt, en ik hield daar heel goed rekening mee tijdens het schrijven.images-4

Nirwana is geschreven vanuit drie perspectieven: Uwen, een verbitterde, verslaafde jongeman, die beseft dat hij geen toekomst heeft; Dara, een verslaafd meisje van vijftien, en Simon, haar wanhopige, burgerlijke vader die in het getto naar haar op zoek gaat. Vooral Uwens taal is vaak in overeenstemming met zijn situatie. Simon is te welopgevoed om echt te vloeken. Verder dan ‘verdomme’, komt hij niet. En Dara is niet het type om vaak te vloeken of te schelden.

Nirwana is geen moralistisch verhaal, want ik ben geen moralist. Met Nirwana wil ik wel onder meer aanduiden dat in ieder mens een meedogenloos iemand kan schuilen, die door bepaalde omstandigheden naar boven kan komen. In Nirwana wakkert de wanhoop van Simon zijn wraaklust aan en stel ik de zin van wraak aan de kaak, hoe vernietigend het kan zijn. Maar ik wil met Nirwana ook vertellen hoe sterk het geweten van mensen kan zijn en dat onschuld zelfs in de meest erbarmelijke omgevingen en situaties kan bestaan.

 

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je  nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

download-29

Ik raad mensen aan pas een boek te schrijven als ze vooraf een en ander over schrijven hebben geleerd en beseffen dat ze na publicatie niet altijd prachtige recensies zullen ontvangen, en dat ze aan de soms hardvochtige meningen van critici zijn overgeleverd. Dus, om teleurstelling te voorkomen, kun je beter goed voorbereid voor de dag komen. Je moet ook wel bestand zijn tegen teleurstelling en altijd blijven geloven in je eigen werk. Accepteer dat geen enkele schrijver door iedereen even goed wordt gevonden.

Elke schrijver kan manuscripten naar in principe elke uitgeverij opsturen. Op de websites van alle uitgeverijen staat hoe je je manuscript naar hen kan opsturen en wat voor manuscripten ze willen ontvangen. Lees die voorwaarden goed door voordat je beslist.

Je verhaal komt dan meestal op een ‘Slushpile’ te liggen, de stapel manuscripten die uitgeverijen ongevraagd opgestuurd krijgen. Het kan heel lang duren voordat zo’n manuscript wordt gelezen. Gevraagd worden is dus altijd beter, maar heel moeilijk en alleen met uiterste inzet voor elkaar te krijgen.

Ik heb geleerd dat je vooral niet stil moet blijven zitten wanneer je boek is gepubliceerd, maar dat je je moet blijven inzetten om je boek zelf ook te promoten. Dat geldt zowel voor beginnende schrijvers als voor gerenommeerde schrijvers.

photovisi-download-23

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heeft u het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

De uitgever waar ik nu bij zit (Ambilicious-uitgever van verhalen) wist dat ik dit verhaal had geschreven en wilde het manuscript graag lezen. Ze vroeg me vervolgens of ik Nirwana bij hen wilde uitgeven, waarop ik bevestigend heb geantwoord.

download-24

Het boek is daarna eerst door proeflezers gelezen, waarna zij en ik samen de redactie hebben gedaan.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik besef de kracht van de sociale media en maak er daarom graag gebruik van. Ik ben van een generatie die er niet mee is opgegroeid, dus daarom ik heb wel een beperkte kennis over de verschillende mogelijkheden. Maar ik roei zo goed mogelijk met de riemen die ik heb en hoop dat ik er een beetje in slaag de juiste koers te kiezen.

Verder stel ik de belangstelling van boekenbloggers in schrijvers en boeken heel erg op prijs. Een lezersgroep/community als Mustreads or not is vooral voor schrijvers van kleinere uitgeverijen heel belangrijk, omdat de interesse van kranten en tv/radio meestal alleen uitgaat naar schrijvers van grotere uitgeverijen.

photovisi-download-10

 • Je boek Nirwana is al een tijdje uit, toch vond je het belangrijk een blogtour te doen met het boek, waarom even gewacht en niet meteen na uitkomst van het boek een blogtour gedaan?

Nirwana kwam in december 2016 uit en ik wilde even wachten met de promotie tot iedereen van de feestdagen was bekomen.

 • Nirwana kun je niet in een hokje stoppen qua genre, het is een actie thriller, sciencefiction, ya?, is dat ook de bedoeling van je boek dat je het niet in een bepaalde categorie kunt onderbrengen?

download-23Al speelt Nirwana zich in de nabije toekomst af, toch is het naar mijn mening wel een echte Thriller (Een spannend verhaal dat lezers laat trillen en beven en -naar ik hoop- een indruk achterlaat, zoals een goede Thriller betaamt. De definitie van een Thriller is: Tekst – doorgaans een prozatekst – waarvan de plot draait om een misdrijf waarvan de dreigende verwezenlijking de lezer in constante spanning houdt, mede omdat de lezer weet wie het slachtoffer ervan zal zijn.

Het verschil met de detective- of politieroman berust op het feit dat daarin de terwijl in de thriller het misdrijf nog moet plaats vinden en zowel de dader als het slachtoffer doorgaans bekend zijn.

Het verhaal van Nirwana is ook Kafkaësk ( beklemmend en vervreemdend) en Dystopisch ( (een samenleving met louter akelige kenmerken waarin men beslist niet zou willen leven), en zeker geen YA.

Omdat Nirwana behoorlijk confronterend, compromisloos en hier en daar ook controversieel is, verwijs ik iedereen graag eerst naar het leesfragment op mijn website, zodat men na het lezen daarvan meteen beseft dat Nirwana een keihard verhaal is.

Website Terrence Lauerhohn

De hoofdpersonages in het verhaal zijn heel bewust geen agenten, inspecteurs, detectives of andere mensen die het dankzij hun beroep gewoon zijn met misdaden in aanraking te komen. Het zijn heel gewone mensen, waarvan er een paar enkele verkeerde beslissingen in hun leven hebben genomen of die ze in het verhaal nemen. Hun verhalen wilde ik vertellen.

 • Caroline heeft Nirwana gelezen en moest het echt laten bezinken, vooral door de gruwelijke details, hoe kwam je daar op?

Dat het verhaal even moet bezinken hoor ik wel vaker, maar dat beschouw ik als een compliment, en gelukkig wordt het ook vaak als compliment bedoeld.

Ik wilde met Nirwana een donkere en keiharde Thriller schrijven. Een beetje in de trant van A Clockwork Orange, Trainspotting en (vooral) Sin City. Je zou Nirwana ook een Thriller-Noir kunnen noemen, zoals het filmgenre Film-noir.

photovisi-download-35

One Comment on “Mustreads or Not in gesprek met….; Terrence Lauerhohn

 1. Weer een goed interview. Caroline heeft het gelezen en moest het laten bezinken. Toch een aanrader?

  Like

%d bloggers liken dit: