Elsa las…Weg naar Huis – Yaa Gyasi en vertelde ons wat zij hiervan vond.

 Weg naar Huis – Yaa Gyasi

“Ik wil zoveel vertellen over het verhaal en tegelijkertijd moet je het boek echt zelf lezen om de inhoud te bevatten.”

  • Nederlandstalig
  • 400 pagina’s
  • 9789023499954
  • januari 2017

9200000060317883

De Achterflap

Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het
achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een
Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen,
verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika
gezet.
Weg naar huisvertelt over de levens van de nakomelingen van
Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar. Yaa Gyasi
beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten
– van de stammenstrijd en slavernij in Ghana tot de
Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden
van de Verenigde Staten tot de volksverhuizingen naar Manhattan
in de twintigste eeuw – en schetst zo een krachtig en indringend
portret van volken in beroering.

Mening

Ik heb dit boek als recensie boek mogen lezen voor Libelle Leest. Wat een debuut is dit! Zo mooi geschreven, zo oprecht en zo puur. De zwaarte van de geschiedenis sijpelt door het complete verhaal waardoor ik wederom besefte wat de mensen elkaar aandoen en aangedaan hebben. Toch leest het boek zeker ook weg als een prachtig omvangrijk verhaal. Het is echt ongelooflijk dat dit een debuut is. Achteraf las ik dat Yaa Gyasi zeven jaar aan dit boek gewerkt heeft. Wellicht is dat de verklaring voor het gevoel te hebben dat je een boek leest van een ervaren schrijfster.

Ik merk dat het voor mij behoorlijk lastig is om van dit een boek een bondige recensie te schrijven. Ik wil zoveel vertellen over het verhaal en tegelijkertijd moet je het boek echt zelf lezen om de inhoud te bevatten.

Het boek vertelt het verhaal van twee halfzussen die beiden een compleet andere levensroute bewandelen evenals hun nazaten. Er is in beide levenslijnen oneindig veel verdriet, pijn en ellende. Maar ook hoop, overlevingsdrang, wijsheid en liefde. Het vertelt voor mij niet alleen het verhaal van de personages ansich maar ook van de complexe geschiedenis, de daarbij behorende strijd die zwarten mensen nog altijd moeten leveren in de VS. Zeker voor de tegenwoordige maatschappij met wat er nu gaande is in Amerika is dit wat mij betreft absoluut een boek wat iedereen zou moeten lezen.

Ik geef dit boek dan ook de volle 5 sterren.

download

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

12105937_10208155128422477_2456628242333608992_n

Koop bij bol.com

%d bloggers liken dit: