Elsa Las ‘Het hoogste goed’ door Andrea Bajani en deelde haar mening met ons

 

‘Het hoogste goed’ door Andrea Bajani

Een boek wat na het lezen even moet zakken.. Maar zeker de moeite waard

  • Nederlandstalig
  • 144 pagina’s
  • 9789025304553
  • januari 2017

9200000061328065

Samenvatting

‘Er was eens een jongen die een verdriet met zich meedroeg waarvan hij niet wilde scheiden. Hij nam het overal mee naartoe. Hij liep er elke morgen mee door het dorp naar school. Als hij in de klas ging zitten, nestelde het verdriet zich aan zijn voeten en lag daar dan vijf uur zonder een kik te geven. In het speelkwartier nam de jongen het mee naar de speelplaats, en als de school uitging liep hij in tegenovergestelde richting terug door het dorp, het verdriet aan zijn zijde. Als hij thuiskwam waste hij zijn handen, want dat hadden zijn vader en moeder hem zo geleerd. Daarna deed hij de deur van de ijskast open, keek of er iets voor hem klaarstond, en als dat niet zo was maakte hij spaghetti met tomaat. Vervolgens legde hij een tafelkleed op tafel en at. Het verdriet klom op de stoel naast hem, en terwijl hij at aaide de jongen het. Maar als zijn ouders erbij waren, lag het verdriet aan de voeten van de jongen. Af en toe liet de jongen zijn hand onder tafel verdwijnen en gaf het een stukje brood. De snuit van het verdriet zocht zijn hand, en daarna likte het zijn vingers.’

Elk mens draagt een eigen verdriet met zich mee. Groot of klein, hanteerbaar of onbeheersbaar. In deze poëtische roman onderzoekt Andrea Bajani het wezen van het verdriet.

Mening

Ik heb dit boek mogen lezen voor de leesclub van Bol.com. En wat heb ik ervan genoten! Ik vind het een prachtige poëtische vertelling. De schrijfstijl die zo kunstzinnig is, de metaforische omschrijving van het verdriet, alles draagt er aan bij dat het verhaal mij diep heeft weten te raken.

“Want komma’s waren als met je ogen knipperen: ze verleenden de dingen even respijt van het aldoor bekeken worden.”

Het boekje is dun, telt 143 pagina’s. Toch is dit zeker naar mijn inziens voldoende voor het vertellen van dit verhaal. Naderhand gaf het mij het gevoel een veel dikker boek gelezen te hebben. De manier van schrijven vereist je volledige aandacht, alleen op die manier kunnen de mooie zinnen tot je door dringen. Je vertellen wat ze te vertellen hebben.

“Tegenover hem produceerde zijn vader iets als een glimlach. De jongen liet die op de grond vallen, in de hoop dat hij in duizend stukjes zou breken.”

Het hoogste goed is een aanrader voor lezers die houden van een mooie vertelling met inhoudt. Eén waarbij je na gaat denken, tijdens en na het lezen. Tijd neemt om datgene wat je gelezen hebt te laten zakken.

“Want zelfs een woord houdt op met leven als het niemand heeft om iets tegen te zeggen.”

Ik geef dit boek 4 sterren.

download-1

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

12105937_10208155128422477_2456628242333608992_n

Koop bij bol.com

%d bloggers liken dit: