In Wolfskleren – Simo Hiltunen “Dit boek komt binnen, en daar doe je niets aan”

In Wolfskleren – Simo Hiltunen

“Deze debutant laat je genieten van emoties en woorden, ze komen binnen met een mokerslag. Een Mustread eerste klas”

  • Nederlandstalig
  • 472 pagina’s
  • 9789022569412
  • oktober 2016

9200000060212459.jpg

De Achterflap

In Helsinki vindt een gezinsdrama plaats: een politieagent vermoordt zijn vrouw en twee dochters, en pleegt daarna zelfmoord. Misdaadjournalist Lauri Kivi heeft zich in gezinsmoorden gespecialiseerd en krijgt de opdracht een diepgravend stuk over de zaak te schrijven voor het weekendkatern van zijn krant. Voor zijn onderzoek reist Lauri af naar zijn geboortestreek in Oost-Finland, waar de voorgaande jaren een golf aan gezinsdrama’s heeft plaatsgevonden.

Maar na terugkomst in Helsinki is hij ervan overtuigd dat er iets anders aan de hand is: deze moorden zijn zo geënsceneerd dat de vader steevast de schuldige lijkt. De politie is erop gebrand aan te tonen dat hun collega geen moordenaar is en deelt de vermoedens van de journalist. Maar dan rust de verdenking ineens op Lauri zelf… 

Meningdownload

“Het slechte fascineert je, omdat je jezelf wilt begrijpen.”

Je hebt soms van die boeken waarvan je gefascineerd raakt door de omslag, In Wolfskleren is zo`n boek. Wanneer je die ziet en er staat een wand vol van dan kun je niet anders dan het boek oppakken en de achterflap lezen. En daarna alleen maar besluiten het boek gauw te gaan lezen. Deze dikke pil belooft wat alleen al door het indringende wolf oog op de omslag.

De manier waarop het verhaal begint heeft iets filmisch, de pakkende schrijfstijl doet je als lezer gelijk alert wezen. De zinnen zijn zo geschreven dat je het hele plaatje zo voor je ziet verschijnen, van zwiepen van de bomen tot het lichaam tegen de dennenstam, deze manier is iets waar je als echte leesfanaat helemaal blij van wordt.

“Hij was de wildernis in gezworven en had van de perfecte stilte genoten, die uiteenspatte toen het hele bos over hem heen begon te vallen. Zo had het tenminste gevoeld. De bomen zwiepte en ritselden, hij voelde dierlijke geluiden in zijn nekharen, en de sneeuw stoof op.”

Met deze vier regels denk ik dat een echte boeken fan de sfeer kan proeven, het beeld op je netvlies verschijnt. Dit is echt lezen, deze schrijver snapt hoe het moet. Door deze manier van schrijven pakt de schrijver je in, houd je geboeid vanaf het begin, maar het heeft ook een bepaalde moeizame schrijfstijl je blijft er je gedachte bij moeten houden. Dit boek heeft een bepaalde spanning in zich wat je alert houdt, je blijft tijdens het lezen constant op je hoede. Je moet niet alleen alert blijven door de spanning maar ook door de vele Finse namen en het feit dat de schrijver de ene keer Kivi gebruikt om de hoofdkarakter aan te duiden maar veelal Lauri, dit is soms verwarrend en maakt dat dit boek enige inspanning vergt tijdens het lezen. Maar dit is een kleine bijkomstigheid, de verdere opbouw, de verhaallijn, de schrijfstijl maken alles goed.

Het leven van Lauri Kivi gaat bepaald niet over rozen en je bent daar als lezer getuige van, hij herbeleeft vele momenten en jij beleeft ze mee. Dit blijft het hele verhaal zo, Lauri neemt je mee in zijn rugzak van emoties en onderdrukte drang dit is op zo`n manier beschreven door Hiltunen dat dit tussen de regels door voelbaar is

“Laurie was niet langer bang. Hij merkte dat hij kwaad begon te worden. En dat vond hij angstaanjagender dan wat ook.”

In Wolfskleren is een boek over erfenissen, die je ontvangt of je wilt of niet, erfenissen van eigenschappen die geslacht op geslacht zijn door gegeven. En waar je mee moet dealen, als slachtoffer en als dader van diezelfde eigenschappen. Het ontroert je tijdens het lezen maar gelijktijdig maakt het je op een bepaalde manier kwaad. Dat Simo Hiltunen met In Wolfskleren zijn debuut schrijft is bijna niet te bevatten, het boek is een hoogstaande psychologische Thriller welke je niet verwacht bij een debutant. De spanning is het gehele boek aanwezig, je blijft geboeid vanaf het begin met het pakkende proloog, wat later allemaal duidelijk wordt. Tot het einde houdt Hiltunen je in zijn macht, er gaan verschillende daders door je hoofd. Al merk ik tijdens het lezen dat die dader niet eens heel belangrijk is in dit verhaal, zo word je mee gezogen in de zinnen van Hiltunen, het verhaal van Lauri is vele malen intrigerender dan de dader.

In Wolfskleren is een Mustread eerste klas, we zullen nog veel horen van Simo Hiltunen! Daar hoop ik tenminste wel op …

In alles is dit boek de 5 sterren meer dan waard….

download

Lieve Leesgroet Moon

Koop bij bol.com

%d bloggers liken dit: