Mustreads or Not in gesprek met…; Jet van Vuuren

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Jet van Vuuren

Ik ben een opgewekt en creatief mens die nog niet zo lang geleden ontdekt heeft dat het schrijven van thrillers bij haar past. En hoewel ik het liefste schrijf over verknipte types, probeer ik zelf zoveel mogelijk de mooie dingen uit het leven te halen. Daar horen vrienden, koken, tuinieren en vooral mijn hond bij.

 photovisi-download-61

 • Waarom heb je een pseudoniem gekozen voor je auteurswerk?

Dat was een idee van mijn uitgever. Hij wilde de lezer niet het gevoel geven dat een man (de naam Hennie kan ook van een man zijn) typische vrouwenthrillers schreef. Bovendien werkte ik al onder mijn eigen naam als beeldend kunstenaar.

photovisi-download-62

Ik vind een pseudoniem wel sjiek, en als ik schrijf of optreed als schrijver voel ik me helemaal Jet!

 

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Met een tekenende vader die werkzaam was in de reclamewereld, was het niet meer dan vanzelfsprekend dat ik ook voor de beeldende kunst zou kiezen.

Ik exposeerde, gaf les en heb daarnaast altijd in het boekenvak gezeten. In de tijd dat de boekhandel nog floreerde werkte ik in Amsterdam als etaleur en boekverkoper. Het waren mooie jaren waar ik dierbare herinneringen aan heb.

photovisi-download-63Schrijven kwam pas laat. Het ontstond nadat ik een beeldcorrespondentie had opgezet met een vriendin. Van dat verslag kwam naast een expo een boek (Nazomeren, Artemis&co, Amsterdam) waarin korte verhaaltjes stonden over ons leven. Van daaruit ben ik meer gaan schrijven. Ik deed aan verhalenwedstrijden mee en nadat ik die een aantal keren won, ben ik aan een ‘heel boek’ begonnen.

Pas toen ik werd uitgegeven stuitte ik bij toeval op een plakboek uit mijn jeugdjaren. Tot mijn stomme verbazing las ik daarin: “Later word ik schrijver”… tja.

images-7

    

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

 O, ja, ik kan me eigenlijk geen leven zonder lezen voorstellen. Ik denk zelfs dat je eerst heel veel gelezen moet hebben om zelf te kunnen schrijven.

Tegenwoordig probeer ik de jeugd in de bieb enthousiast te maken voor literatuur, ze te laten zien dat een boek zoiets totaal anders is dan een film of social media. Bij een goed boek word je als lezer in het verhaal gezogen en voel je je onderdeel van het vertelde. Je leeft mee met de personages, je gaat je ergeren of je gaat van ze houden. Zo voelt het ook voor mij als ik personages verzin. Ze worden een beetje familie.

Ik was als kind een veelvraat. Las alles wat los en vast zat. Van typische meisjesboeken tot stoere jongensverhalen. Maar ook stripboeken en “Pietje Bell”. Kent iemand dat nog? Vast niet. Stokoud. O, ja, en mijn vader las me voor uit de “Odyssee” van Homerus, over de verhalen van Odysseus. Zo spannend. Misschien is het daar wel mee begonnen, mijn liefde voor lezen en schrijven

Mijn favoriete jeugdboek? Oef… “Ronja de Roversdochter”? Maar ook “Oorlogswinter”, of “Alleen op de wereld” of “Het oneindige verhaal” en… ja, kijk, daar ga je al. Zucht, zoveel mooie boeken.

photovisi-download-65

 

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?

Alweer zo’n moeilijke vraag. Ik ben namelijk fan van vele schrijvers en vele genres. Van literatuur, thrillers, biografieën, vrouwenboeken, kunstboeken, filosofie- of tuinboeken. Als het onderwerp me boeit, kan ik me er helemaal in verliezen.

photovisi-download-66

Maar als je zou zeggen, nu, spontaan, wie schiet je als eerste te binnen? Dan wordt dat zonder meer Jan Wolkers. Ik vrees dat niemand hem meer leest. Net als Couperus of Nabokov. Ik durf wel te zeggen dat Jan mijn voorbeeld is.

 

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

 

Bij deze vraag moest ik even in mijn propvolle en stoffige boekenkast kijken. Ik besluit steeds om te gaan opruimen, het komt er maar niet van. De meeste boeken betreffen literatuur: Nabokov (prachtige verhalen) Marcel Proust (even doorbijten, maar zo het lezen waard) Couperus (mooi) maar ook Arnon Grunberg, en natuurlijk Jan Wolkers.

photovisi-download-67

Ik zeg liever niet wat ze moeten lezen, wel dát ze gaan lezen.

download-2

En pak dan ook eens iets onbekends, iets wat niet meteen je eigen ‘smaak’ is. Laat je verrassen door de taal of de complexiteit van een verhaal. Haak niet meteen af, soms moet je er even inkomen. Maar laat je vooral ontregelen door een boek. Ja, misschien wil ik dat wel meegeven aan lezers. Dat ze zichzelf voor de leeuwen durven te gooien. Je knapt er zo van op.

 • We lazen dat je in de nieuwe bibliotheek in Almere werkt, sta je daar in de front-Office en zo ja wat raad jij mensen aan als ze opzoek zijn naar een thriller, boeken van jezelf?

Ja, ik werk een aantal uren in de Front Office in de bieb. Ik raad mensen alles aan… behalve mijn eigen boeken. Die moeten ze maar zelf ontdekken.

photovisi-download-70

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je al schrijft?

Wat een leuke vraag! Ik denk het moment waarop ik gebeld werd door mijn uitgever nadat hij mijn eerste manuscript had gelezen en vroeg of het nog ‘vrij’ was.

Ik moest op dat moment naar de bieb en wilde niet te laten komen, maar ik voelde ook dat het een belangrijk moment was: iemand wilde mijn schrijfwerk uitgeven. Wat zegt tijd dan nog? De rest van de dag leek ik te zweven. Niet veel later verscheen mijn debuut.

 

 • We zijn wel benieuwd hoe je aan de ideeën komt van je boeken, het zijn geen aller daagse zaken. Haal je de onderwerpen uit de krant of het nieuws?

Grappig, want voor alle boeken geldt dat ze zijn ontstaan uit alledaagse zaken…ik word getriggerd door iets uit het nieuws, of uit een tijdschrift (vrouwen dingen) en mijn fantasie neemt dan een loop. Hierdoor ontstaan personages die bij het onderwerp passen. In mijn verhalen wordt de alledaagsheid uitvergroot en gebeuren er dingen waarvan ‘normale’ mensen doorgaans alleen dromen, bijvoorbeeld ‘wraak’, maar die in mijn boeken werkelijkheid worden. Dat is de kracht van fictie!     

download-1

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Ik schrijf ongeveer negen maanden aan een boek. Daar hoort alles bij. Ook de research. Ik doe altijd op locatie onderzoek, heb interviews met mensen als het om een specifiek vakgebied of onderwerp gaat en gebruik daarnaast pas Google. Google is handig voor praktische dingetjes, zoals wat voor weer was het op een bepaalde dag, welke muziek draaide men toen, welke namen gaf men indertijd aan kinderen of waar ligt die plek in Nederland? Daar is Google-maps heel geschikt voor. Alles aan de totstandkoming van een nieuw boek is leuk. Het een kan niet zonder het ander.

photovisi-download (68).jpg

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt. Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of het boek pas te zien na de druk?

Ik vrees dat ik jullie bij deze vraag moet teleurstellen. Mijn ‘thuisfront’ is een man en die leest nooit iets van mij. Heel af en toe (twee keer, geloof ik) heeft hij een boek (dat toen al in druk was) gelezen. Beide keren zag ik hem gniffelen en doorlezen. Dat was voor mij genoeg. Hij leest andere boeken. Meer wetenschap.

Behalve mijn redacteur leest niemand iets van de eerste versie. En dan ook nog pas als ik helemaal klaar ben. Dat vind ik fijn. Ik denk dat ik anders zenuwachtig zou worden. Hoe meer meningen, hoe minder mijn eigen schrijfgeest aan het woord komt. Uiteindelijk verzin ik zelf het verhaal. Lekker eigenwijs, hè?images

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

Iets ter ontspanning. Ik vind het heerlijk als iemand zegt dat hij niet kon stoppen met lezen… het mooiste compliment voor een thrillerschrijver!

 images-15

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je  nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

Tuurlijk, ik raad iedereen aan te doen wat hij of zij wil. En als dat schrijven is, fantastisch toch? Een paar tips: zoek een uitgeverij die past bij jouw genre, lees het boek “Bestseller” van Paul Sebes om jezelf te behoeden voor teleurstellingen en bedenk een thema/onderwerp om over te schrijven waar jij je senang bij voelt. Mijn leermoment: schrijven betekent dat je al het andere om je heen moet kunnen laten vallen.

download-40

 

 • Wanneer een nieuw boek uitkomt, heb je dan een signeertour of hou je het alleen bij de presentatie van je nieuwe boek en zie je verder wel hoe het boek gaat lopen? Laat je dat aan je uitgeverij over?

 Niet altijd, eigenlijk heb ik maar een paar boekpresentaties gehouden. Ze moeten iets toevoegen vind ik, het moet een speciaal feestje zijn. Van mijn vrienden kan ik sowieso niet verwachten dat ze ieder jaar weer komen opdraven voor een nieuwe Jet, en wat betreft signeersessies, nee, dat is achterhaald. Een schrijver moet tegenwoordig meer doen dan alleen maar een krabbeltje in een boek zetten. Ik geef daarom lezingen bij boekhandels, bibliotheken of literaire cafés. Dat is leuk, dan spreek je lezers en kunnen mensen vragen stellen over je boeken.

Ik heb de mazzel dat mijn boeken goed lopen door de slimme marketing van mijn uitgever. Zoals het herdrukken van titels in een goedkopere uitgave die dan te koop zijn bij o.a. Boekenvoordeel en AH.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

O, ja, ik ervaar zeker de kracht van bloggers! Het hoort bij deze digitale tijd, ik lees niet alles (er is enorm veel) maar via Facebook zie ik wel hoe actief men is op het gebied van boekbesprekingen. Fantastisch vind ik dat, hoe je met diverse mensen uit het hele land elkaar zo kan inspireren. Wat dat betreft is het voor een schrijver heel fijn om trouwe bloggers te hebben die iets over je boek willen schrijven zoals op Hebban of bij Bol.com en daar hoort negatieve kritiek ook thuis. Maar eerlijk is eerlijk, dat lees ik liever niet…

photovisi-download-69

Lieve Leesgroet Jet van Vuuren 

 

photovisi-download-46

2 Comments on “Mustreads or Not in gesprek met…; Jet van Vuuren

 1. Wat een leuk, aangenaam gesprek let Jet Van Vuuren…. moet zeggen, als kind nam ik amper een boek in handen, pas later had ik de leesmicrobe te pakken en jawel als een boek me aanspreekt, leef ik er helemaal in mee … wat stoppen met lezen soms moeilijk maakt ! Al ken ik ” Jet Van Vuuren” niet , toch na het lezen van het interview wil ik ook graag meedoen aan de win aktie ! Lijkt me super om weer een nieuwe schrijfster te mogen ontdekken,
  Lieve groet, Anne

  Like

  • Hoi Anne de winactie komt zaterdag of zondag online en dan zou ik zeker een kansje wagen … want het is het waard .. Jet staat garant voor heerlijke uren Leesplezier

   Like

%d bloggers liken dit: