Recensies·Recensies van Caro

Papadag Jet van Vuuren “Iets meer dan een tikkeltje Verknipt!”

Papadag Jet van Vuuren

Iets meer dan een “tikkeltje” verknipt

Samenvatting:

 Heleen is single, woont in Weesp en lijdt aan een vorm van vroege dementie. Als haar thuishulp wegvalt door bezuinigingen, wordt er een beroep gedaan op haar enige dochter Maud. In overleg met haar man Erik, laat Maud haar gezin en hun bedrijf op Walcheren achter om tijdelijk haar intrek te nemen op een flatje in de buurt van haar moeder, Heleen. Wat echter niemand weet, is dat Maud niet alleen om nobele redenen mantelzorg verleent aan haar moeder, maar uit bittere noodzaak. Maud wordt namelijk via Facebook gestalkt en gechanteerd. Iemand uit Heleens verleden zegt te weten dat Heleen ooit haar bloedeigen zus – de tante van Maud – heeft vermoord. En volgens deze stalker zijn er meer zaken die het daglicht niet kunnen verdragen en Maud en haar gezin kunnen ontwrichten…

 

Mijn Mening:

Dit boek gekregen voor mijn verjaardag van mijn vriendin en zij had zoiets van Papadag, wat heeft dat met het verhaal te maken. De achterflap geeft niets weg over papa, dus………

Mijn eerste echte Jet van Vuuren en ik was benieuwd naar deze auteur. Korte hoofdstukken, fijn letter type en duidelijke terugblikken. Het boek leest heerlijk weg.

De hoofdpersoon Maud komt wat mij betreft onnozel over. Wie laat zijn man, drukke bedrijf en kinderen in de steek om voor haar moeder te zorgen? Tuurlijk doe je dat maar weken achter elkaar weg blijven, “Nee, dat gaat er bij mijn niet in”. Het huwelijk is super, als ik  dat zo lees, maar waarom deel je dan niet het probleem van het stalken met je man. Ook haar jeugd, die niet leuk was,  heeft ze niet gedeeld met man Erik. Ja voor mij beetje moeilijk te begrijpen.

Het verhaal zelf loopt gesmeerd. De verhaallijn is goed en de hoofdstukken steeds spannender. Een gedeelte van het plot had ik goed, maar zeker niet helemaal. Het verhaal nam af en toe een heerlijke wending de andere kant op.

De hoofdstukken die je vertellen wat er vroeger is gebeurd, vond ik spannend en soms ook erg emotioneel. Dingen die gebeuren, mensen die je vertrouwd, die je zo laten vallen en die je leven voor altijd verwoesten. Eigenlijk een heel zielig verhaal van een jonge vrouw op de rand van volwassen worden, op gezadeld met een schuldgevoel en een toekomst die nooit meer uit kan komen.

Ze huilt, schreeuwt, slaat wild met haar hoofd heen en weer in een poging deze nachtmerrie te stoppen. Iemand moet dit stoppen, iemand moet haar helpen.

Maud die nooit echt een liefdevolle band met haar moeder had maar er langzaam achter komt wat er vroeger gebeurd moet zijn. Haar vader die samen met Maud een geheim deelde, wat haar moeder echt niet mocht weten. Fijn om samen zo’n geheim te hebben, maar kan dit wel !!

Papadag

‘Denk eraan, mama mag het niet weten’

Maud die steeds de berichtjes van een zekere Belle Hélène krijgt en die steeds grimmiger worden. Een stalker die wel heel erg dicht bij Maud en haar gezin komt

Wat een  heerlijke schrijfstijl heeft Jet en wat een geweldig verhaal. Minpuntje is de wat dommige Maud, maar op de achterflap staat:

Jet van Vuuren schrijft oer-Hollandse thrillers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Vrouwen met een bepaalde achtergrond , een tikkeltje verknipt, moordlustig, maar toch herkenbaar.

Maud is dus duidelijk een tikkeltje verknipt en de vrouwen die verder in het boek voor komen hebben allemaal deze trekken,  een bepaalde achtergrond, tikkeltje verknipt en moordlustig. Dus kan ik iets meer van Maud hebben na dit gelezen te hebben

Een Mustread vind ik. Heerlijk boek wat je blijft lezen, omdat je gewoon wilt weten wat er is gebeurd en wat er nog gaat gebeuren.

Het laatste hoofdstuk bracht me van mijn stuk. “Iets uit het verleden kan zelfs veel later mensen nog kapot maken en andere denken dan het heft in eigen handen te mogen nemen.”

Misschien heeft het toch met een ‘erfenis’ te maken.

Ik heb dit gedaan in het belang van ons gezin.

Noem dat maar iets meer dan een “tikkeltje” verknipt

  • Schrijfstijl:     4         
  • Leesplezier:   4
  • Plot:                4
  • Spanning:      4
  • Psychologie  5

Een dikke 4 sterren voor Papadag

 

Lieve leesgroet Caro