Het Dossier –Anya Niewierra

Het Dossier –Anya Niewierra

De naweeën van een machtig voormalig DDR

 • Nederlandstalig
 • 320 pagina’s
 • 9789085164210
 • april 2016

9200000050595342

De Achterflap

De ingrediënten; de voormalige DDR, kunstvervalsing van belangrijke expressionisten én een orgaanroof zijn door Niewierra nauwgezet in elkaar vervlochten tot dé ultieme thriller.

De 46-jarige weduwe Josta Bresse wordt op een ochtend wakker en blijkt slachtoffer van een orgaanroof. Tijdens het onderzoek naar de daders ontdekt de Nederlandse recherche dat de identiteit van Josta is ‘gewist’. Na een aanslag op haar leven duikt ze onder. Ze besluit het heft in eigen hand te nemen en zelf op onderzoek uit te gaan. De speurtocht voert haar terug naar Oost-Berlijn waar ze werkte als kunstvervalser. De ‘Königstein-Gruppe’, het team van kunstvervalsers waar zij in 1988 deel van uitmaakte, werkte in opdracht van het toenmalige DDR-regime. Vlak voor de val van de Muur werd het team gearresteerd en naar de gevangenis Hohenschönhausen afgevoerd.

Reden: het Dossier waarin de DDR-top de geheime vervalsingsactiviteiten documenteerde, bleek verdwenen. 25 jaar later blijkt dit Dossier reden voor moord, want er zijn personen die koste wat het kost hun DDR-verleden willen afdekken. Opgejaagd als een wild dier probeert Josta Bresse het Dossier in handen te krijgen, maar de macht en de invloed die de daders hebben, blijkt groot. Enorm groot.

Mening

Dit boek mocht ik ontvangen van Kitty Bakker van B for Books, met de vraag of ik het wilde lezen. Natuurlijk, je leert een nieuwe schrijver kennen en hoe vaak ik al niet ben verbaasd en aangenaam verrast door het talent. Het boek heeft een prachtige uitstraling, dit is echt een uitspatting in uitstraling, een boek wat gelijk je aandacht trekt wanneer het in de boekwinkel zou liggen. Maar ook wanneer je het boek opent heeft het vele extra`s die het boek echt een luxe uitstraling geven.

Het verhaal begint met een Dossier van Josta wolf, vanuit de Stasi gevangenis in Berlijn. Je blikt terug toen Josta op 10 februari 1989 de Stasi gevangenis werd binnen gebracht.

“Het leverde haar meteen haar eerste nacht in de isoleercel op.”

Een indrukwekkend personage die Josta, mijn nieuwsgierigheid is gewekt…. En dat is niet alleen in het begin, het gehele boek door blijft Josta mij bezig houden. En wie is toch degene van de schuingedrukte hoofdstukken, ik heb een vermoeden en dat intrigeert mij mateloos.

De schrijfstijl van Anya Niewierra is nieuw voor mij maar al gauw bemerk ik dat deze mij enorm aanstaat de doortastende manier waarop zij een kijkje geeft in het verleden van Josta, de manier waarop zij de karakters beschrijft is al net zo diepgaand. Het verhaal is aangrijpend en indrukwekkend. Het laat je als lezer maar moeilijk los.

“De groep voor wie ik gevaarlijk ben, breidt zich uit.”

Anya Niewierra bezit de kracht om je naarmate het verhaal vordert, meer en meer te intrigeren, ze weet je te vangen. Het verhaal is zo fascinerend dat je blijft lezen, je merkt dat de tijd verstrijkt en je het boek niet weg kan leggen. Juist door het boeiende onderwerp en het duistere verleden heeft Niewierra je als lezer compleet gevangen in haar geraffineerde web van de ‘Königstein-Gruppe’ en het DDR regime.

Anya Niewierra weet je tot het einde van het boek geboeid te houden, haar schrijfstijl en haar beschrijving van de karakters maken dat het boek je raakt en ik sloot het boek dan ook met de tranen in mijn ogen.

De Cirkel is rond ….

Kun je dit boek anders beoordelen dan de Maximale 5 sterren. Ja, dat kan het verdient er zeker 6

Het Dossier krijgt van mij de dik verdiende 5 sterren, dit boek vraagt erom verfilm te worden of in ieder geval horen wij er dit jaar zeker nog heel veel van wanneer de prijzen worden uitgedeeld. Wauw. Dit boek MOET  je gelezen hebben

download

Lieve Leesgroet Moon

Koop bij bol.com

photovisi-download-75

3 Comments on “Het Dossier –Anya Niewierra

  • Goedemiddag Anya, het is zeer verdient. Ik die echt niet van oorlogsboeken houd!! Heb genoten van de eerste tot de laatste letter. En de tranen liepen over mijn wangen bij de laatste woorden..
   Ik hoop dat je met dit boek vele malen in de prijzen zult vallen want dat is het zeker waard.
   Hele fijne zondag
   Liefs Moon

   Like

%d bloggers liken dit: