Een kijkje in de Boekenkast van…; Johan Klein Haneveld

  • Kun je je in een paar korte zinnen even voorstellen?

Verhalen zijn voor mij als zuurstof, zeg ik wel eens. Ik kan niet zonder. Ik lees ze niet alleen graag, ik schrijf ze ook al van jongs af aan. Er zijn ondertussen zes boeken van mij verschenen (de laatste is ‘De Krakenvorst, boek 1: Keruga), en boek zeven (de SF-bundel ‘Conquistador’) komt uit in mei 2017. Naast het schrijven geniet ik van fantasy-festivals en dierentuinbezoekjes, mijn vier aquariums en ik ga graag naar de bioscoop. Ik werk als eindredacteur bij het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Met mijn vrouw Bianca woon ik in Delft, een erg mooie stad!

photovisi-download-63

 

  • Hoe is je passie voor Boeken ontstaan, lees je al van je vroegste jeugd af ?

Mijn ouders vertellen dat ik als peuter al gefascineerd was door boeken en ze vol aandacht doorbladerde. Toen ik op school leerde lezen steeg die fascinatie alleen maar. Ik pikte het zo snel op dat al in de eerste klas de meester me liet voorlezen terwijl hij zelf opdrachten ging nakijken. Mijn ouders hadden een behoorlijke boekencollectie, maar ze namen me ook mee naar de bibliotheek. Al snel moesten ze vragen of ik ook boeken mocht meenemen van een leeftijdscategorie hoger, aangezien ik de ‘B’-boeken eigenlijk allemaal al uithad. Ik ben tot het eind van de middelbare school elke week naar de bibliotheek blijven gaan. Mijn vaste uitje. En daarna ging ik een eigen collectie aanleggen. Ik lees nog nog steeds gemiddeld een boek per week.

 

  • Welke boeken las je vroeger?

Alles waar letters op stonden las ik. Zelfs de oude kranten in schoenendozen. Ik las de kookboeken van mijn moeder en heb elk van de 24 delen van mijn vaders’ Winkler Prins encyclopedie doorgebladerd (lekker uit het zicht achter de bank). Ook de gebundelde aquariumtijdschriften van mijn vader las ik geregeld, tot ik alle wetenschappelijke namen van vissen uit mijn hoofd kende. Series als Arendsoog en De Kameleon verslond ik, net als de Narnia-verhalen van C.S. Lewis, maar ik was vooral fan van de Euro-5 serie van Bert Benson. De liefde voor SF zat er al vroeg in. Op mijn elfde las ik ook ‘In de Ban van de Ring’. Wat ik eng vond, maar ook heel mooi.

photovisi-download-62

 

  • Welke soort boeken staan er in je kast, mag elk boek in je kast of heb je daar nog eisen aan?

Ik heb in mijn verzameling veel SF-boeken, fantasyverhalen, non-fictie, stripboeken, en een aantal literaire klassiekers (Dostoyevsky en Victor Hugo vind ik mooi). Voor boeken hou ik eigenlijk één regel aan: ik wil ze houden als ik ze ooit nog een keer zou willen lezen. Vanwege de ruimte moet ik er soms wat wegdoen. Dat zijn dan de boeken waarvan ik zeker weet dat ik ze in de rest van mijn leven nooit meer zal willen doorbladeren. Het zijn er nooit veel. Dus raken de kasten zo langzamerhand overvol …

 photovisi-download-61

  • Als je heel eerlijk bent, welk boek heeft voor jou de meeste waarde en waarom is juist dit boek zo heel speciaal?

photovisi-download-58Ik ben heel blij dat ik de Duncton Wood-serie van William Horwood compleet heb, allebei de trilogieën. Ik zocht elke keer als ik in tweede hands boekwinkels kwam naar ontbrekende delen, en was als een kind zo blij toen ik een keer in De Slegte in Rotterdam het vijfde boek tegenkwam, het laatste dat ik miste! Dat was voordat je via internet makkelijk aan boeken kon komen.

photovisi-download-59

Verder ben ik trots op de Yoko Tsuno-stripverhalen. Die serie begon ik te sparen als tiener en als er een nieuw deel uitkomt, koop ik dat nog steeds meteen. Als schrijver ben ik natuurlijk ook trots op de plan met al mijn eigen boeken en de boeken en bundels waaraan ik heb meegewerkt!

photovisi-download-60

  • Welke boeken mis je nog, zijn er boeken die je nog wilt hebben?

Ik heb mezelf een tijdlang op rantsoen gezet, omdat het kopen van boeken zo duur werd. Toen mocht ik van mezelf maar één boek nieuw kopen per maand. Ik hield precies bij welke boeken ik wilde hebben. Ik lees veel recensies online en in bijvoorbeeld sciencefictiontijdschrift SFX om me te inspireren. Ook wacht ik op nieuwe boeken van mijn favoriete schrijvers, Robin Hobb bijvoorbeeld of Patrick Rothfuss. Maar bij bezoekjes aan boekwinkels zoals American Book Centre probeer ik ook altijd een boek aan te schaffen van een schrijver die ik nog niet ken. De laatste tijd lees ik ook meer van Nederlandse schrijvers en daar zitten ook juweeltjes tussen!

 images-8

  • Je vriend(in) komt bij je en wil graag een boek van je lenen, welke uit jouw collectie geef je haar mee en waarom?

Smaken verschillen, dus ik geef niet aan iedereen hetzelfde boek mee. En naar sommige boeken, zoals de Duncton-serie, heb ik zolang gezocht dat ik ze niet snel zal uitlenen. Maar ik zou mensen de boeken van Robin Hobb uitlenen als ze van fantasy houden, en de Fulia-boeken van Joost Uitdehaag als ze eens een Nederlandse schrijver willen proberen. Ik zou vrienden die twijfelen of Nederlanders wel SF kunnen schrijven de Ganymedes-bundels lenen. Als ze al SF-fan zijn wijs ik ze graag op de January Dancer-serie van Michael Flynn of de Ancillary-serie van Ann Leckie.

photovisi-download-57

 

  • Verander je je boekenkast vaak, op kleur sorteren, schrijver, genre of zet je de boeken erin en laat je het zo?

photovisi-download-65

Mijn boeken staan ruwweg geordend op genre. SF bij SF, fantasy bij fantasy en non-fictie bij non-fictie. En dan alle boeken van een bepaalde schrijver bij elkaar. Het staat nu een beetje door elkaar heen, dus eigenlijk zou het weer een keertje opgeruimd moeten worden, maar het zijn zoveel boeken dat het een boel werk zou zijn! En ik weet toch meestal precies waar ik welk boek moet vinden …

photovisi-download-66

  • Is de boekenkast alleen van jou of mogen eventuele gezinsleden er ook iets in zetten?

Mijn vrouw is ook boekenliefhebber en toen we gingen samenwonen hebben we onze collecties samengevoegd. Zij haalde echter de meeste van haar boeken uit de bibliotheek dus had ze er niet heel veel. Wel verzamelt ze bijvoorbeeld de boeken van Charles Dickens. Daar hebben we nu ook al een hele plank van!

photovisi-download-56

 

  • Wat is je ultieme boekenkast, wat zou jij nu heel graag in je kamer hebben staan, je hoeft niet naar de maat te kijken hoor, maar gewoon wat vind jij nou echt heel mooi.

Mij zie je niet overstappen op een e-reader. Het plezier van voor een boekenkast te staan en te kijken wat je wilt gaan lezen, en dan ontdekken dat je nog een bundel hebt die je was vergeten, dat is niet te vervangen. Ik zal waarschijnlijk niet de enige zijn die als wensdroom heeft ooit een eigen bibliotheek te bezitten. Met boekenkasten langs alle wanden en een ladder ertegenaan om bij de bovenste te kunnen komen en zelfs boeken boven de deur langs. En dan een heerlijke stoel met een leeslamp erbij. Maar als dat niet in mijn leven te realiseren is, dan minstens een boekenkast met een verschuifbare ladder ertegen!

download-32

Lieve Boekengroet Johan Klein Haneveld 

photovisi-download-64

%d bloggers liken dit: