Recensies·Recensies van Moon

Tot Stof – Felix Weber “De oorlog is voorbij, maar niet vergeten.”

Tot Stof – Felix Weber

“Een sterk verhaal over de naweeën van de oorlogen de macht en onmacht van de Broeders in een internaat“

  • Nederlandstalig
  • 352 pagina’s
  • 9789022577356
  • oktober 20169200000060212541

Felix Weber debuteert met Tot Stof, had hij eerder al onder zijn eigen naam een vijftal boeken geschreven. Waar hij prijzen mee heeft gewonnen, onder het pseudoniem Felix Weber is het tijd voor een nieuwe start. Tot Stof is een historische thriller over de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog.

De Samenvatting

“De jongen aan wie Coburg zijn leven had te danken, was nog geen zeventien jaar oud geworden.”

Het is 1949, de oorlog is voorbij maar niet voor Siem Coburg. Siem heeft zich na de oorlog teruggetrokken op zijn afgelegen woonboot, waar hij rouwt om zijn geliefde Rosa. Hij wil met niemand meer iets te maken hebben. Tot zijn zus bij hem komt met een boodschap van de boer die hem in de oorlog heeft gered, omdat hij bij de man in het krijt staat besluit hij deze toch op te zoeken. Siebold de kleinzoon van Tammens is op verdachte omstandigheden gestorven, terwijl hij verbleef bij de broeders van Sint Norbertus een internaat voor geestelijke en gehandicapte kinderen. Tammens hoopt dat Siem voor hem op onderzoek uitgaat en Coburg gaat op pad naar Limburg. Eenmaal in aangekomen Wercke blijkt er meer aan de hand te zijn het op internaat, het gesnuffel van de nieuwkomer wordt niet door iedereen gewaardeerd. Siem Coburg trekt zich hier niets van aan en zet alles op alles om achter de waarheid van de dood van de kleine Siebold te komen

Mening

Een boek over de oorlog, ik zal eerlijk bekennen, daar loop ik persoonlijk niet heel warm voor. Er is iets met die boeken wat mij de rillingen bezorgd. Maar Tot Stof, heeft iets wat mij nieuwsgierig maakt. De omslag is aandoenlijk, de kleine jongen alleen in het weidse landschap, het maakt mij nieuwsgierig en na het lezen van de achterflap ben ik om. Dit boek ga ik lezen, de mysterieuze omschrijving van Weber over het internaat Sint Norbertus heeft iets wat mijn fantasie triggert.

“En iedereen die ook maar iets heeft te maken met de Norbert, moet zich schikken naar de wensen van de broeder overste.”

De schrijfstijl van Weber is erg opmerkelijk te noemen, de zinnen lopen erg mooi in elkaar over en de beeldende schrijfwijze maken inleven in het verhaal heel prettig. Het klooster geeft mij al vrij snel een naar gevoel, Weber laat zich hier van zijn beste kant zien, de omgeving wordt in het verhaal erg filmische beschreven waardoor je een goed beeld krijgt van de setting. Hierdoor raak ik wel steeds nieuwsgieriger welke schrijver achter het pseudoniem Felix Weber schuilt, ik herken nog niet echt een schrijfstijl van een al eerder gelezen boek.

Met Tot Stof zet Weber een enorm stevig debuut neer. Je proeft heel duidelijk de macht van de broeders in die tijd en de onmacht van de omgeving en de bewoners van het internaat. Ook de naweeën van de oorlog worden ijzersterk beschreven, Coburg en Broeder Felix verwerken beide hun eigen trauma`s opgelopen tijdens de oorlog en je merkt aan alles tijdens het lezen dat de schrijver weet waar hij over schrijft. De sfeer is goed te tussen de regels door.

Wat jammer is en wat het lezen soms een beetje lastig maakt is dat er boven de hoofdstukken niet aangegeven wordt in welke tijd je, je bevindt. Het is soms even zoeken of je nu in het heden of in het verleden aan het lezen bent. Maar wanneer je even verder leest in een hoofdstuk wordt dit al gauw goed gemaakt, al had een korte aanduiding prettiger geweest.

De doorzettingskracht van Siem Coburg en zijn liefde voor Rosa geven het boek een extra dimensie, ook bepaalde broeders in het Internaat maken het verhaal af. Ook de nagelaten sporen verduidelijken het verhaal en maken het af. Hierdoor raak je als lezer nog meer onder de indruk van het verhaal, en je sluit het boek met een zucht van ontroering.

Vier sterren voor het ontroerende verhaal en de diepgang die de schrijver er in heeft kunnen overbrengen

download-1

Warme Leesgroet Moon Kager

Koop bij bol.com

photovisi-download-78