Recensies·Recensies van Caro

Huis van Glas – Len Vlahos – @UitKarakter

Huis van Glas – Len Vlahos

“Hoe een gezinsleven totaal uit zijn verband gerukt kan worden”

download

Samenvatting:

The Truman Show meets Eternal Sunshine of the Spotless Mind Te koop: het leven van Jared Stone. Doe ermee wat je wilt… Huis van glas is een briljante, knappe, ongebruikelijke en boeiende tragikomedie. Jared Stone is ongeneeslijk ziek. Een groeiende tumor eet langzaam een weg door zijn hersenen en vernielt alle herinneringen aan het leven dat hij zo lief heeft. In een impulsieve, misplaatste poging om de financiële toekomst van zijn familie veilig te stellen besluit hij zijn leven op eBay te veilen. Zijn ‘leven’ wordt gekocht dor een egocentrische tv-producent op zoek naar een kijkcijferkanon. De ondergang van Jared en het trauma van zijn familie wordt een realityshow die miljoenen mensen wekelijks aan de buis gekluisterd houdt. Jareds 15-jarige dochter Jackie haat het mediaspektakel dat al snel na de eerste aflevering losbarst. Helemaal omdat de producenten van de show een beeld van het gezin laten zien dat de waarheid geweld aandoet… Samen met haar vrienden bedenkt ze een plan om de show te saboteren, in de hoop dat haar vader met een beetje waardigheid kan sterven…

Mijn mening:

Van Karakter uitgevers kreeg ik een recensie exemplaar van de roman Huis van Glas. Een mooie cover met een vissenkom op een kastje en in de vissenkom een huis.

Het boek is ingedeeld in 6 hoofdstukken en een epiloog. De hoofdstukken waren soms echt lang en dan moest ik halverwege stoppen, ik lees graag een hoofdstuk uit voor ik iets anders ga doen.

In de proloog maak je kennis met Jared Stone zijn vrouw Deirdre, de oudste dochter Jackie en de jongste Megan en de hond Trebuchet.

Jared hoort van de dokter dat hij een hersentumor heeft en nog maar een maand of vier te leven heeft, de bestraling zal hem nog wat extra tijd geven, maar beter worden kan niet meer.

Vier dagen houd hij het voor zijn gezin verborgen en pijnigt zij hersens om een manier te vinden  zijn gezin goed achter te laten. Er is geld nodig voor hypotheek, auto’s en college voor de meiden. Wanneer hij een advertentie tegenkomt op eBay brengt hem dat op een idee.

TE KOOP: HET LEVEN VAN JARED STONE. DOE ERMEE WAT JE WILT.

Ik moest even in het verhaal komen er werden in het begin nogal wat personages voorgesteld die de eBay advertentie hadden gelezen en dus potentiële kopers werden van het leven van Jared.

Toen ik eenmaal iedereen op een rijtje had werd ik in het verhaal gezogen en kon ik het boek maar met moeite weg leggen om even iets anders te doen.

Wanneer Ethan Overbee een onderdirecteur van een grote tv maatschappij de familie overhaalt de wereld hun leven te laten zien in een iedere dag uit te zenden compilatie van hun dagelijkse leven, is dat de ommekeer van het rustige leventje van de familie Stone.

‘IK BEN DE BAAS VAN EEN TV-STUDIO, EN IK WIL JE DOOD UITZENDEN ALS PRIMETIMETELEVISIE.’

Wat een leven was dat in huize Stone, geen leven maar geleefd worden.

Je hebt op de Nederlandse tv ook van die programma’s gehad waarbij in iedere kamer een camera hangt, je geen privé meer hebt. Maar hier gebeurde het dan bij een gezin waarvan de vader niet lang meer te leven heeft.

“HUN HUIS WERD GETRANSFORMEERD TOT EEN WREED SOORT VISSENKOM EN ZIJ KONDEN ALLEEN MAAR NAAR LUCHTHAPPEN EN RONDJES BLIJVEN ZWEMMEN”

Hoe het gezin hier mee omgaat wordt echt geweldig omschreven. Hoe de andere eBay bieders het er niet bij laten zitten dat de advertentie plots van eBay is gehaald en ze niet meer kunnen bieden.

Ook werden er in het boek enkele medische termen gebruikt zoals de tumor bij Jared, het glioblastoom multiforme. Deze tumor die de naam Glio krijgt geeft ons een kijkje in het vroegere leven van Jared. Het wordt een personage in het verhaal.

“DE GEUR DIE DOOR JAREDS HERSENEN HEEN DRONG WAS ZO STERK DAT ZELFS GLIO ER MISSELIJK VAN WERD.”

Wat een heerlijke roman was dit zeg, even inkomen maar dan zit je in een verhaal waar je van het ene naar het andere uiterste wordt mee genomen een rollercoaster van emoties en gebeurtenissen nemen je mee in het leven van de familie Stone, maar ook in de levens van mensen die zich het lot van de familie aantrekken.

Voor mij een heel duidelijke mustread, goed geschreven, goede zinsbouw en geweldige psychologische karakters vormen samen dit verhaal wat me nog lang zal bij blijven.

  • Leesplezier         5
  • Plot                      5
  • Schrijfstijl            5
  • Originaliteit        5
  • Psychologie        5

depositphotos_7855324-stock-photo-gold-star-rating-with-five

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com

photovisi-download-17