Een kijkje in de Boekenkast van…; Het Zwarte Raafje

 • Kun je je in een paar korte zinnen even voorstellen?

Ik ben Liesbet en blog iets langer als 10 jaar onder de naam Zwartraafje over zo’n beetje alles dat boekgerelateerd is. Lezen én bloggen zijn dan ook twee van mijn favoriete hobby’s. Daarnaast hou ik ook van handwerk (breien, haken én kruisjessteek), knutselen (kaartjes, boekenleggers, DIY-projecten, …), bijpraat-afspraakjes met vriendinnen, bezoekjes aan de boekenwinkel, … images-1Ik ben 35 jaar oud, heb chronische gezondheidsproblemen, paars en turquoise zijn mijn favoriete kleuren, ik verzamel theezakjes, heb een zwak voor notitieschriftjes, bladwijzers en mijn geliefde Forever Friends beertjes en ik ben ondertussen meer als 16 jaar gelukkig samen met mijn echtgenoot.photovisi-download-71

 • Hoe is je passie voor Boeken ontstaan, lees je al van je vroegste jeugd af ?

Volgens mijn ouders was die liefde voor boeken er al heel snel. Als jong meisje kon ik blijkbaar in mijn eentje rustig naar beneden gaan en in de zetel boekjes gaan lezen terwijl mijn ouders nog wat langer konden blijven liggen. Wekelijks gingen we ook ieder weekend naar de bibliotheek waar ik telkens vijf nieuwe boeken mocht uitkiezen. Door mijn slechte gezondheid ben ik steeds meer gaan lezen vermits actieve hobby’s niet haalbaar waren.

 • Welke boeken las je vroeger?

photovisi-download-72Goh,vroeger was ik een soort blok-lezer. Zo heb ik als kind verschillende jaren alleen maar oorlogsverhalen gelezen over de Tweede Wereldoorlog. Nadien las ik dan weer alle boeken van Roald Dahl, Thea Beckman, Marc De Bel, Dirk Bracke en vervolgens ging ik weer over naar iets zwaardere boeken als die van Jostein Gaardner, John Irving, Tom Lanoye, Peter Verhelst, …

photovisi-download-73

Als twintiger heb ik een hele periode thrillers gelezen, vervolgens ontdekte ik Maeve Binchy en ging ik meer romans lezen én momenteel wissel ik eigenlijk liefst zoveel mogelijk af. Fantasy, romantiek, YA, kookboeken, af en toe een thriller, … Enkel waargebeurde verhalen en zware kost spreken me niet (meer) aan.download-15

 • Welke soort boeken staan er in je kast, mag elk boek in je kast of heb je daar nog eisen aan?

De inhoud van mijn boekenkasten kan je hier in detail bekijken.
http://www.zwartraafje.be/
Het merendeel van mijn collectie bestaat uit fantasy (Urban, High Fantasy, YA Fantasy, Paranormal Romance, …). Verder zijn er ook een aantal romans, romantische verhalen en thrillers terug te vinden. Een grote verzameling kookboeken én enkele creatieve non-fictieboeken.

photovisi-download-75

 • Als je heel eerlijk bent, welk boek heeft voor jou de meeste waarde en waarom is juist dit boek zo heel speciaal?

Dat zijn er een paar. Ik ben iemand die van elk boek nog weet waar het vandaag komt. Zo heb ik het Jip en Janneke boek waaruit mijn ouders ons vroeger voorlazen in de kast staan en dat heeft uiteraard een emotionele waarde doordat er leuke jeugdherinneringen aan verbonden zijn. Ook het eerste boek uit de Harry Potter-reeks is erg belangrijk voor me. Dankzij dit boek ben ik immers meer Engels gaan lezen, heb ik het Fantasy-genre ontdekt én het doet me terugdenken aan de vakantie bij mijn nicht in Engeland. Daarnaast heb ik enkele gesigneerde boeken met een erg persoonlijke inscriptie die ik ook koester. Een een boek van Forever Friends dat door de illustratrice gesigneerd werd toen ik als kind met een Make a Wish-achtige organisatie de Andrew Brownsord-fabriek in Engeland mocht gaan bezoeken.photovisi-download-79

 • Welke boeken mis je nog, zijn er boeken die je nog wilt hebben?

Ik wil sowieso nog enkele reeksen vervolledigen. De Kate Daniëls-reeks van Ilona Andrews, de Lucky Harbor-serie van Jill Shalvis, de MacKayla Lane-boeken van Karen Marie Moning, een aantal losse titels die nog op mijn wenslijstje staan, …

photovisi-download-77

 • Je vriendin komt bij je en wil graag een boek van je lenen, welke uit jouw collectie geef je haar mee en waarom?

Goh, ik leen mijn boeken niet zomaar aan iedereen uit. Sommige familieleden en vriendinnen mogen ze echter wel van me lenen maar welk boek ik hen meegeef hangt uiteraard af van hun persoonlijke stijl. Ik heb zelf uiteraard een aantal favoriete boeken en auteurs maar het haalt niet uit om iemand die te gaan aanraden wanneer ik weet dat ze van een ander genre houden.

 • Verander je je boekenkast vaak, op kleur sorteren, schrijver, genre of zet je de boeken erin en laat je het zo?

Mijn boekenkasten zijn ingedeeld op genre. Zo zijn er twee kasten vol fantasyboeken (wel alle subgenres door elkaar), een kast met romans en romantische verhalen, eentje waarin zowel boeken van mijn echtgenoot terug te vinden zijn als een aantal thrillers en non-fictieboeken, een smalle kast met alleen maar kookboeken en een tweede smalle kasten waarin enkele van mijn favoriete boeken een voorkeursplekje hebben gekregen. Op kleur sorteren doe ik niet en eigenlijk sorteer ik mijn kasten alleen wanneer er plaatsgebrek is én het dus tijd wordt voor een grote opruim-actie waarbij minder populaire boeken plaats maken voor nieuwe aanwinsten.

photovisi-download-78

 • Is de boekenkast alleen van jou of mogen eventuele gezinsleden er ook iets in zetten?

Oei, dat heb ik hier boven al beantwoord. Mijn echtgenoot heeft ook enkele planken in de boekenkasten in gebruik. Ook onze gezamenlijke film -en seriecollectie is ondergebracht in twee lagere kasten. Liefde is … je boekenkast delen. Mocht er ooit een ernstig plaatsgebrek zijn dan ga ik hem echter wel vragen of hij zijn boeken boven in zijn hobbykamer wil bewaren.images-8

 • Wat is je ultieme boekenkast, wat zou jij nu heel graag in je kamer hebben staan, je hoeft niet naar de maat te kijken hoor, maar gewoon wat vind jij nou echt heel mooi.

Ik droomde vroeger steeds van zo’n gigantisch hoge boekenmuur in een lichte kamer. Een echte bibliotheek dus, inclusief een trapladder én zo’n leeshoekje bij het raam. Op zich ben ik heel gelukkig met mijn huidige mini-bibliotheekje maar je mag natuurlijk altijd blijven dromen en Pinterest helpt me daar ontzettend bij. Enkele jaren terug maakte ik immers een mapje aan waarin ik allemaal foto’s van prachtige bibliotheken in bewaar.

photovisi-download-80

Warme Boeken groet Zwarte Raafje

zw3

2 Comments on “Een kijkje in de Boekenkast van…; Het Zwarte Raafje

 1. Heel leuk interview en kijkje in je kast @Liesbet! Je hebt ook een geweldige collectie vind ik. Qua smaak voor boeken alsook persoonlijkheid lijken we gewoon echt ontzettend veel op elkaar, zo grappig 😀

  Like

 2. Pingback: Vogelspotter | Zwartraafje

%d bloggers liken dit: