Mustreads or Not in gesprek met..;Pia de Jong

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Pia de Jong

Ik ben een Nederlandse schrijfster  die in Amerika woont.  Mijn debuut Lange Dagen, 2008 Prometheus,  won de Gouden Uil publieksprijs. Dieptevrees, 2010 en Charlotte, een memorie, 2016. Elke week  schrijf ik een column Flessenpost voor de Achterpagina van de NRC.

 photovisi-download-17

 • Wonen jullie allang in Princeton (New Jersey) en waarom zijn jullie daarheen verhuisd?

Ik woon er sinds september 2012. Robbert Dijkgraaf mijn man kreeg hier een baan aangeboden, en samen met onze drie kinderen kozen we ervoor het avontuur aan te gaan.

 

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Ik ben gaan schrijven  nadat onze dochter Charlotte was genezen van leukemie.  Ik was de draad van mijn leven kwijtgeraakt, had mijn baan niet meer, Op een nacht ging ik zitten en begon te schrijven. Ik kon niet meer ophouden. Wel wilde ik als kind schrijfster worden.

 Het Interview met Pia , Robbert en Charlotte DWDD

images-14

 • Je nieuwste boek heet Charlotte naar je dochter een heel heftig verhaal maar met gelukkig een goede afloop. Je was bij de wereld draait door en maakte met je gezin een diepe indruk. Hoe vinden je jongens het dat hun zusje zo in de schijnwerpers staat en wat vind ze er zelf van?

 De jongens zijn heel trots op en zorgzaam voor hun kleine zusje. Wel vielen ze van hun stoel toen de avond daarna Ruben Annink voor haar  bij DWDD een lied zong. Hun zusje?  Een liefdeslied?  Zo hadden ze nog nooit tegen haar aangekeken. Het kleine zusje was opeens niet meer zo klein.

Het Lied door Ruben Annink

 

 • Je hebt nog een boek over Charlotte geschreven, Saving Charlotte, waar gaat dit verhaal over?

Saving Charlotte, a mother and the power of intuition is de vertaling van Charlotte, bij uitgeverij WWNorton. Het boek komt deze zomer uit in Amerika en Engeland. Heel erg spannend.

photovisi-download-14

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Altijd een zwak gehad. Lezen was, vooral op de middelbare schooltijd een enorme troost.  Ik was niet alleen met mijn gedachten, verlangens, zorgen,er waren mensen die hetzelfde hadden meegemaakt.  Ik ontdekte dat er een wereld groter dan de mijne bestaat. Een openbaring.  Ik zou de niet lezende  jeugd die ervaring  zo graag gunnen.  Ik heb er zoveel van geleerd, waar ik nu nog op teer.

Ik was in de ban van Hella Haasse. Het woud der verwachting. Maar eigenlijk las ik alles wat me voor de voeten kwam.

 photovisi-download-8

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?

Haruki Murakami bewonder ik zeer. De hypnotische werking die van zijn boeken uitgaat.  Hij is mijn grote voorbeeld.

photovisi-download-9

Jeffery Eugenides, The virgin suicides heb ik meerdere malen herlezen. En de boeken van Toni Morrison, die hier woont.

photovisi-download-16

Een inspiratie. Ik hou van  Nina Weijers. Verder bewonder ik de gedichten van Sasja Janssen en Hedwig Selles.

photovisi-download-15

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Lees Papaver van Sasja Janssen en je zult versteld staan van de soepelheid van taal.  Ik zit in de jury van de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs  Dat geeft me het voorrecht om elk jaar de nieuwe debuten te mogen lezen. Een feest. 

photovisi-download-11

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je al schrijft?

Je kunt mensen raken op een manier die je niet voorspellen kunt. Mensen lezen je boek en maken het hun eigen. Als het af is, is het niet meer van jou. De verbeelding van de lezers gaat ermee aan de haal. Dat is bijzonder te ontdekken. En omdat ik eerlijk ben in mijn boeken, durven mensen ook eerlijk tegen mij te zijn. Dat maakt mijn leven rijker.

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

 Ik doe er lang over. Ik ben niet  gauw tevreden. Ik ga door eindeloos veel versies heen.  Ik moet mezelf op een bepaald moment dwingen om te stoppen.

Ik werk veel met associaties via mijn zintuigen. Wat roept muziek op, of een beeld. Een geur, een smaak.download-33

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt, maar wat vindt je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Hij is heel geïnteresseerd in wat ik schrijf en leest graag mee. Soms heb ik periodes dat ik aan het broeden ben, dan hou ik mijn werk voor mezelf. 

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

Charlotte is een boek over liefde in het aanzien van de dood. Liefde is alles. De liefde voor een kind is overweldigend. Zelfs, of misschien wel vooral voor een kind dat weinig kans heeft.  We hebben geluk gehad dat ze het gehaald heeft, tegen alle verwachting in. De liefde voor haar heeft me alles gegeven, meer dan ik dacht te krijgen uit het leven. Ik gaf haar de gift om op haar eigen manier de kracht te vinden beter te worden. Zij gaf mij mijn bestemming. Liefde is transformerend. Ik ben er door geworden wie ik ben.

photovisi-download-12

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

Ga ervoor! Als je voelt dat schrijven je artistieke weg is, begin vooral.  Ga net als ik zitten en schrijf. Ik had geen ervaring maar het maakte me gelukkig me te uiten in woorden. Het is een daad tegen de sterfelijkheid. Je laat iets achter van jezelf. Je weet nooit of je mensen raakt, of  je een uitgever vindt. Maar dat is van later zorg, en misschien hoeft dat wel helemaal niet.  Het verrijkt je.

download-35

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door je man, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Een boek schrijven is een, een boek publicabel maken is twee. Ik begon met Charlotte in 2004. Het heeft tot 2016 geduurd voor ik het verhaal in deze vorm aan de wereld durfde te geven. Het is zo persoonlijk. Ik had de nodige meelezers, twee redacteuren bij Prometheus. Robbert mijn man en zelfs Charlotte.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Heel veel, en in zekere zin ben je er als schrijver afhankelijk van. Als niemand je kent, koopt niemand je boek, en dat is jammer. Ik heb mezelf gegeven, je hoopt dat veel mensen  het lezen. Ik hoop dat mensen mijn boek door hun ziel laten spoelen en op papier zetten hoe het hun raakt. Dat is waardevol.

Bedankt voor dit open een eerlijke interview, waarschijnlijk zijn vele nieuwsgierig geworden naar je boek Pia..

Lieve Groet Caro en Moon 

Koop bij bol.com

photovisi-download-4

One Comment on “Mustreads or Not in gesprek met..;Pia de Jong

 1. Wat een leuk interview. Ik heb de uitzending van dwdd niet gezien maar ga het terugkijken. Nieuwsgierig geworden ook naar het boek.

  Like

%d bloggers liken dit: