Charlotte – Pia de Jong #UitgeverijPrometheus “Dit boek raakt je diep”

Charlotte – Pia de Jong

Wanneer je een keuze maakt voor je dood zieke kind en niet weet of dit de juiste is.

Samenvatting:

Dan neemt de verloskundige haar uit mijn handen. Ze weegt haar en meet haar lengte op. De resultaten noteert ze op een formulier. Daarna onderzoekt ze haar van top tot teen. Vanuit mijn bed kijk ik toe. Ik zie hoe ze een vinger op de rug van mijn dochter legt en even stilhoudt. Een fractie van een seconde, maar toch lang genoeg om mij te doen beseffen dat er iets niet in orde is.

‘Wat zie je?’ vraag ik.
Ze wijst naar een plekje op het ruggetje. Een zacht, rozig heuveltje. Ze drukt haar wijsvinger erop. Zodra ze die weghaalt wordt het plekje blauw. De kleur van een meertje in een bos, rond het middaguur.
‘Wat is dit?’ vraag ik.
‘Ik weet het niet,’ zegt ze, terwijl ze opnieuw haar vinger op het ruggetje legt. ‘Ik heb dit nog nooit gezien.’
Ze pakt het formulier weer en begint te schrijven. Het is middernacht. De muren komen dichterbij, de kamer sluit ons in.
‘Wat schrijf je op?’ vraag ik.
‘Dat ze een plekje heeft,’ zegt ze.
‘Wat schrijf je precies op?’ vraag ik.
Ze draait haar hoofd naar me toe. Haar blik stelt me op geen enkele manier gerust.

 

Over de schrijfster

Pia de Jong (1961) debuteerde in 2008 met de aangrijpende roman Lange dagen, waarvoor ze de Gouden Uil Prijs van de Lezer kreeg. In 2010 volgde Dieptevrees. Over haar leven in Princeton (VS), waar zij sinds 2012 woont, doet ze verslag in NRC Handelsblad en het boek Flessenpost. Ze is getrouwd met Robbert Dijkgraaf; ze hebben drie kinderen.

pia-de-jong

Interview met Pia bij de DWDD

Mijn Mening

Een boek wat ik voorbij zag komen via social media. Een baby blauwe cover met de naam CHARLOTTE geverfd. Je voelt het er ook op liggen. Ik kon het niet voorbij laten gaan en bestelde het. Een mooi gebonden boekje, niet groot, maar wel met mooie duidelijke letters. Boven de hoofdstukken staan geen namen of nummers,  maar zijn duidelijk te herkennen.

Ik zocht de schrijfster op via Google en kwam zo bij een aflevering terecht van ‘de Wereld draait door’. Daar zitten Pia, haar man Robbert en de hoofdpersoon dochter Charlotte en vertellen het verhaal van Charlotte wat geleid heeft tot dit boek.

‘Wat vind jij van dit huis?’ vraagt Robbert. ‘Gaan we hier wonen?’

‘Ja,’zeg ik. ‘Hier gaan we wonen. Dit huis hoort bij ons.’

Het verhaal begint wanneer Pia en Robbert op zoek gaan  naar een woning. Ze vinden hun woning, aan een kant gelegen aan een steeg waar ook hoeren  gevestigd zijn, een huis wat gehorig is en waar de buurman mooie muziek draait. Een overbuurman die zorgt dat er geen overlast is in de straat en een soort poortwachter van het gezin wordt. Dit huis past bij hun.

Hun zoontjes worden geboren en alles gaat gewoon door als voorheen. Werk, school, huishouden.Dan is Pia zwanger van een derde kindje en wordt op een hele hete dag Charlotte geboren.De verloskundige onderzoekt haar en wijst naar een plekje op het ruggetje van Charlotte.

‘Wat is dit?’vraag ik.

‘Ik weet het niet,’zegt ze, terwijl ze opnieuw haar vinger op het ruggetje legt. ‘Ik heb dit nog nooit gezien.’

Van af dat moment zit het gezin in een malle molen. Charlotte blijkt een heel ernstige vorm van Kinder-leukemie te hebben en ze moeten voor het ergste vrezen.

Wanneer ook de kinder oncoloog niet duidelijk is in zijn behandelplan, besluiten Pia en haar man om Charlotte niet te laten behandelen. Ze omringen haar met alle liefde die ze hebben en willen het kind niet zieker maken dan het al is. Ze gaan wel iedere week voor controle naar het ziekenhuis.

Hoe ze dat eerste jaar door komen wordt door Pia zeer mooi omschreven een boek met heftige emoties, door het afsluiten van de buiten wereld proberen ze Charlotte zoveel mogelijk rust te bieden en haar tot het einde haar met liefde te overstelpen.

Pia gaat niet meer werken en wanneer op een dag haar collega langs komt zegt hij:

‘Alles was altijd een investering voor later, maar opeens besefte ik dat later al begonnen is.’

Het gezinnetje, vol liefde opgesloten in hun eigen bunker, hun eigen beslissingen nemend, hoe moeilijk ook, door anderen niet begrepen te worden omdat ze hun kind niet alle kansen bieden op genezing.

pia-en-charlotte

 

Het verhaal is prachtig verwoord het eerste jaar van Charlotte, haar leven van diepe dalen naar langzaam opklimmende hoop. Een boek wat zeker niet in je kast mag ontbreken. Een mooie schrijfstijl in een verhaal tussen hoop en vrees.

Liefde overwint alles en dat is in het boek Charlotte duidelijk naar voren gekomen.Ook al heb je zelf geen kinderen dit boek raakt je hoe dan ook .

Zeker een verdiende 5 sterren en dat vooral door de schrijfstijl en mijn leesplezier. Je weet dat het goed afloopt want Charlotte is er nog steeds, maar toch ben je zo benieuwd hoe het gezin het eerste levensjaar van Charlotte  is door gekomen, met de wetenschap dat het meisje waarschijnlijk komt te overlijden, op een heftige manier.

  • Schrijfstijl:     5         
  • Leesplezier:   5
  • Plot:                4
  • Originaliteit:   5
  • Psychologie  5

download

Lieve leesgroet van Caroline

 

 

%d bloggers liken dit: