Nathalie Brouwers las Linda -Leif G.W. Persson. Of ze nu genoten heeft????

Linda – Leif G.W.Persson 

  • Nederlandstalig
  • 525 pagina’s
  • 9789023428275
  • mei 2008

9023428277

De Achterflap 

Het is een ongewoon broeierige zomer in het Zweedse slaapstadje Växjö wanneer een jonge vrouw, Linda, op zeer gewelddadige wijze wordt vermoord. De situatie wordt er niet beter op als de hoofdcommissaris van Stockholm besluit de chaotische en onbetrouwbare hoofdinspecteur Bäckström op de zaak te zetten. Bäckström is meer geïnteresseerd in drinken, eten en slapen in Växjö’s meest chique hotel op kosten van de Zweedse regering, dan in het oplossen van de moord. In plaats van zijn instinct te volgen en Linda’s dagboek te bestuderen, onderwerpt hij half mannelijk Växjö aan een tijdrovend en kostbaar DNA-onderzoek.

Terwijl Bäckströms team zijn best doet de moordenaar te vinden, ontgaat het hem compleet dat zijn dagen als hoofdinspecteur geteld lijken te zijn…

Linda is een stevige aanklacht tegen het justitiële systeem, maar tegelijkertijd een ongemeen spannende thriller. Inspecteur Bäckström is cynisch, ijdel, neerbuigend en bevooroordeeld – een absolute antiheld, die gelukkig wordt omringd door menselijke, hardwerkende collega’s.

Nathalie haar leeservaring 

Ik was al gewaarschuwd over het wat speciale karakter van deze thriller en de detective, Evert Bäckström, die het hoofdpersonage is, toen ik het begon te lezen. Het is inderdaad niet je klassieke spannende thriller die even vlot weg leest om in weg te duiken. Leif G.W. Persson heeft dat imago dan ook niet maar wel één als professor criminologie die in de Zweedse media zijn kritiek niet spaart op het politionele en juridische systeem, en dit via zijn schrijfsels wil aankaarten.

Dit is het tweede boek dat ik van hem lees, en opnieuw is het zo’n gedetailleerd toch ietwat langdradig verhaal waarop je je wel goed moet concentreren. Het is nog wel een vroeger boek (uit 2005) en is het daarom dat het toch nog minder ‘vlot’ loopt dan zijn boek ‘Het laatste woord’ dat ik al las? In het begin van dit boek is er al een moord gepleegd en wordt dat achteraf van naadje tot draadje beschreven vanop vrij grote afstand en waar je zo goed als niet emotioneel bij betrokken raakt. Een andere paragraaf gaat bijvoorbeeld over een complete opsomming van wat er in de handtas van het slachtoffer zit. Die twee (!) bladzijden mag je gerust omslaan, zoals ik heb gedaan.

Na een tijdje wil je wel weten hoe het de ergerlijke narcistische en seksistische anti-held Evert Bäckström verder vergaat en wanneer die andere hoofdrolspeler van Persson, de nieuwe baas van de rijksrecherche Lars Martin Johansson, op de proppen komt om hem terug in het gareel te doen lopen. En hem zo de verspilling van belastingsgeld en de uitgebreide DNA-testing van de helft van de mannelijke bevolking van Växjo te belemmeren. De voortgang van het onderzoek naar de Linda-moord komt er vooral door zijn collega’s waaronder er toch verschillende goede politie-inspecteurs zijn die op de zaak werken. Vooral hoofdinspecteur Jan Lewin laat zich positief opmerken, hoewel hij toch ook enkele kwelgeesten uit zijn verleden op bezoek heeft in zijn hoofd. Hij leeft als het ware met een voortdurende angst die hij als kind (niet?) te verwerken kreeg.

Omdat de dialogen en heel wat stukken best humoristisch zijn, en je zo’n maatschappelijk beeld meekrijgt waar je op kan verder kauwen, is het boek toch de moeite om te lezen en mee te nemen in de evoluties van het Zweedse thrillerlandschap. Ben je echter op zoek naar bloederige verhalen met een voortrazende spanning, kan je best een andere schrijver kiezen. Ietwat gemengde gevoelens dus over dit boek, maar wel een staaltje van vakmanschap, dus drie sterren voor dit boek. Het is een ‘roman om ett brott’ (roman over een misdaad) ter ere van Maj Sjöwall en Per Wahlöö, maar eigenlijk nog meer over de rechercheurs die het verhaal maken en minder de misdaad zelf.

Warme Leesgroet Nathalie Brouwers

12969352_10154074128501085_137591708_n

Koop bij bol.com

photovisi-download (65)

%d bloggers liken dit: