Paul op vrijdag .. Hij las “Wederzijds- Kees `t Hart

  • Nederlandstalig
  • 224 pagina’s
  • 9789021404042
  • januari 20179200000060486771

Samenvatting;

Overlast in de buurt, leuk is het niet. Vandalen bekladden muren met graffiti, buren maken na middernacht enorme herrie en kunstenaars steken op een schoolplein achter het huis regelmatig levensgevaarlijk hoge houtstapels aan. Wat doe je eraan? Niet veel, want de politie heeft het druk met ernstiger zaken. Een echtpaar in een grote stad gaat in zee met een organisatie die de oplossing lijkt te hebben gevonden. Ieder lid van de organisatie, die niet voor niets Wederzijds heet, moet af en toe helpen bij de overlastbestrijding. Het echtpaar raakt daardoor steeds meer verwikkeld in zaken waar het niets mee te maken wil hebben. Maar is het wel mogelijk om weer van Wederzijds af te komen?

Paul`s mening

Mijn genre humor heeft een naam : Hans Teeuwen. Of Theo Maassen. Als dus tags spreken over ‘Hilarische satire’, ‘geslaagde komedie’ of ‘zo lang mogelijk laten lachen’, kijk ik even naar de foto van schrijver Kees ’t Hart. Boekhouder? Leraar Wiskunde? Nee hoor, schrijver van het dit jaar verschenen “Wederzijds”. En tevens, na ‘De Greppel’ (Koch) en ‘Kwaadschiks’ (van de Heijden) mijn derde boek van Nederlandse bodem op rij. En laat dat er nu net eentje te veel zijn geweest. Want als het boek uit is, kom je als vanzelf de wat treurige ’t Hart, in de camera kijkend, opnieuw tegen. Geloof me Kees, het gevoel was…eh…’wederzijds’.

In ’t kort : De ‘Ik’-figuur en zijn veel jongere vrouw Wies, hebben wat problemen met overlast in de buurt. Graffiti, lawaai, vuurtjes… Tot ze in contact komen met een bedrijfje dat zulke zaken kan oplossen. Het heet ‘Wederzijds’ en werkt op een ‘no cure-no pay’ basis, hoewel er wel een jaarlijkse bijdrage van € 400,- wordt gevraagd en soms wat ‘wederzijdse’ hulp bij andere slachtoffers. Het koppel doet er wat lacherig over, maar kort daarna is het graffiti probleem alvast opgelost. Ze storten het bedrag, maar vanaf dan komt hun netjes geregelde leven in een draaikolk van gebeurtenissen. Want ‘Wederzijds’ pakt niet de daders zelf aan, maar familieleden ervan, iets wat veel meer effect blijkt te hebben. De 52-jarige conrector voldoet eveneens aan zijn soms gevraagde wederzijdse hulp. Maar dan komt er een concurrent op de markt, ‘ViceVersa’, die de zaken aardig wat brutaler aanpakt. Tijd om te stoppen met heel die handel, vindt het koppel… Maar hoe raak je af van ‘Wederzijds’?

Het verhaal is niet het echte probleem. Het plot is redelijk bedacht en vlot geschreven. De zowat 220 pagina’s lees je in geen tijd uit. Waar hapert het dan wel? Er wordt absoluut niets gedaan met het verhaal. Dit had inderdaad een enorm grappig boek kunnen zijn… of een beklemmende thriller : ’t Hart kon er alle kanten mee uit. Maar de man deed dat dus niet en brengt het verhaal zo droog, dat het soms moeilijk slikken wordt. Het boek bevat ook een aantal flinke hiaten, die niet worden opgevuld. Wat over blijft? Een hap-slik-weg boek, de dag daarna uitgescheten en vergeten. En dat terwijl ik me nog elke beweging van Nico Dorlas (‘Kwaadschiks’) voor de geest kan halen, alsof ik het pas gisterenavond heb uitgelezen.

Besluit : Kees ’t Hart schrijft blijkbaar al zowat 30 jaar en ‘Wederzijds’ het eerste – en tevens laatste – boek dat ik van hem heb gelezen. Het leidt je, zonder één enkele glimlach, naar een oh zo voorspelbaar einde. Misschien is die betrekking als boekhouder nog open? Reageren Kees…en snel ! Zo…en dan ga ik me nu wentelen in de donkere krochten en hopeloze geest- en harteroerselen van de heer Lou Reed. Daar wéét ik tenminste van dat er weinig, of beter niets, te lachen zal vallen.

Warme Leesgroet Paul Smeyers.

15439734_10211559070278293_2494276556408986170_n

Koop bij bol.com

photovisi-download (67)

%d bloggers liken dit: