Mustreads or Not in gesprek met..; Max van Olden

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Max van Olden ?

   

  Ik ben geboren in Zevenaar, vlakbij de Duitse grens, waar ik tot mijn achttiende heb gewoond. In Nijmegen heb ik rechten gestudeerd en daarna ben ik naar Amsterdam verhuisd. Ik heb mijn advocatenstage gedaan bij een kantoor in Haarlem en vanaf 2010 werk ik als zelfstandig advocaat, voornamelijk voor ondernemers uit de creatieve industrie. In 2015 ben ik gedebuteerd met de thriller Lieve edelachtbare.

photovisi-download-19

 • Hoe ben je schrijver geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan? 

Het schrijven loopt als een rode draad door mijn carrière, als iets wat ik niet kan laten. Ik heb enige tijd als copywriter gewerkt bij een reclamebureau in Amsterdam, als advocaat schreef ik juridische artikelen en columns voor verschillende vakbladen en vóór ik debuteerde had ik al twee manuscripten geschreven. Hoewel deze werden afgewezen door uitgeverijen heb ik een derde poging gedaan om een boek te publiceren, dit keer met succes.

photovisi-download-31

 

 

 • Zijn je schrijfcarrière en je werk nog wel te combineren op dit moment?

Dat gaat prima. Ik houd de twee bezigheden strikt gescheiden: ik schrijf alleen ’s avonds en in het weekend en soms een week in een huisje in de bossen. Overdag wil ik me alleen met mijn advocatenpraktijk bezighouden. Druk is dat natuurlijk wel, vooral in de afrondende fase van het schrijven heb ik mijn sociale leven op een laag pitje moeten zetten, maar die offers moet je nu eenmaal brengen wanneer je zo nodig een boek wilt schrijven…

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Mijn favoriete boek op de middelbare school was Het Gouden Ei van Tim Krabbé. Een ijzersterk plot, spanning tot de laatste bladzijde, maar ook een diepere filosofische laag: geweldig. Ik heb inderdaad altijd veel gelezen. Waar mijn klasgenoten op de middelbare school zaten te klagen over de twintig boeken die ze voor hun Nederlandse lijst moesten hebben gelezen, had ik er wel veertig op staan. De ambitie om te schrijven kwam wat later, toen ik Arnon Grunberg ontdekte. Toen ik hardop lachend zijn boek Fantoompijn las besloot ik ook een poging te wagen tot het publiceren van een boek. Dat manuscript werd het niet, maar de wens om te schrijven is nooit meer weggegaan.

photovisi-download-21

 •  Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?

Ik heb niet één groot voorbeeld, maar er zijn wel veel schrijvers die ik graag lees. Het is een nogal gevarieerde gezelschap: Naast Arnon Grunberg zijn dat bijvoorbeeld Stephen King, Henk van Straten, Gianrico Carofiglio, Herman Hesse, Kees van Kooten, John Grisham en Herman Koch.

photovisi-download-22

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

De laatste tijd heb ik veel weggegooid omdat het huis dichtslibde maar daarvoor had ik bijna alle boeken van Kees van Kooten: lichte werken waar je vrolijk van wordt. Van Kooten is een taalvirtuoos en een ontzettend scherpe observator.

photovisi-download-23

Ik kan me echt niet beperken tot één boek dat iedereen zou moeten lezen, dus ik noem er een paar: Narziss en Goldmund van Herman Hesse wegens de prachtige tegengestelde karakters, het Gouden Ei wegens het waanzinnige plot, het Parfum van Patrick Süskind omdat het zo volstrekt origineel is, en Misery van Stephen King vanwege de beklemmende spanning.

photovisi-download-24

 • Wat is je mooiste herinnering aan de jaren dat je al schrijft?

Het winnen van de Schaduwprijs was een absoluut hoogtepunt, de ultieme beloning. Het is fantastisch dat ik kan zeggen dat een beroepsjury mijn thriller als het beste debuut van 2016 beschouwt. Ook een hele mooie herinnering was het moment waarop mijn agent twee jaar daarvoor zei: wij willen je graag vertegenwoordigen. Op dat moment dacht ik: nu gaat het echt beginnen.

photovisi-download-25

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

 

Lieve edelachtbare heb ik in ongeveer een jaar geschreven, maar het hele proces van eerste idee tot boekpresentatie besloeg ruim twee jaar. Die tijd is onder meer gaan zitten in het samen met mijn agent zoeken naar een uitgever. De Juiste man heb ik in elf maanden geschreven. Het ontwikkelen van een verhaal vind ik een boeiend, maar ook moeilijk proces. Er is nog niets, hooguit een uitgangspunt of een situatie, maar verder moet alles nog worden gecreëerd. Het kan bij mij maanden duren voordat ik een werkbaar plot heb. Maar als dat er eenmaal is gaat het schrijven van een eerste versie me redelijk makkelijk af, zo is mijn ervaring.

Research vind ik ontzettend leuk. Natuurlijk kun je met Google veel te weten komen, maar leuker en waardevoller is het om echt het veld in te gaan. Voor De juiste man heb ik een dag meegelopen op een politiedienst, heeft iemand me rondgeleid op een volkstuinencomplex en heb ik zitten gamen met een game-expert. Op die momenten betreed je echt een nieuwe wereld, dat is onbetaalbaar.

 

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt, maar wat vindt je partner ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Ik laat de verschillende versies van mijn manuscript bij voorkeur aan zo weinig mogelijk mensen zien want anders word ik voortdurend heen en weer geslingerd tussen de verschillende meningen. Zelfs mijn partner heeft vooraf bijna niets gelezen. Nu het boek is uitgekomen is hij druk aan het lezen. Het is een unieke ervaring om te zien op welke momenten hij verwonderd is, geschokt, geamuseerd etc.

 

 • Wat wil je mensen mee geven met jouw boek.

In De juiste man wilde ik de lezer een dilemma voorschotelen dat te maken heeft met onrecht. De kernvraag die ik stel is: hoe ver mag je gaan om iets dat een dierbare is aangedaan recht te zetten? Mensen gaan heel verschillend om met onrecht, ik zie dat ook in mijn werk. De een wil snelle, agressieve actie terwijl de ander veel zakelijker met het conflict omgaat, of helemaal van juridische stappen afziet. In mijn boek wordt de lezer op dit vlak als een ware een keuze voorgelegd.

photovisi-download-26

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

Als je een goed idee voor een debuut hebt raad ik aan je plan aan anderen voor te leggen, ook al ben je nog zo overtuigd van de kwaliteit. Het beste is om een professional in de arm te nemen, iemand die weet hoe boeken werken. Uitzonderingen daargelaten heb je nu eenmaal een conflict nodig, en ijzersterke, levensechte karakters en als je al lang bezig bent met je idee kun je blind zijn geworden voor eventuele tekortkomingen. Als je er vanuit gaat dat je zeker een jaar van je leven zult gaan schrijven, waarom zou je dan niet wat extra tijd nemen voor een professionele check? Voor Lieve edelachtbare heb ik ook een professional ingeschakeld.

photovisi-download-32

Bij mij heeft het werken met een agent ontzettend goed uitgepakt. Naast het feit dat zij ervoor heeft gezorgd dat ik een uitgeefcontract aangeboden kreeg, krijg je ook advies en ‘inside information’ over de boekenwereld. Dat is erg waardevol. Verder is het goed om veel te lezen over schrijven en uitgeven. Er zijn veel goede boeken op de markt dus ik zou zeggen: doe er je voordeel mee.

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Ik heb het als idee op een A4-tje ingediend bij de uitgeverij en daarop kreeg ik binnen een paar dagen te horen dat ze me opnieuw een contract konden aanbieden. Pas na het tekenen van het contract ben ik gaan schrijven.

photovisi-download-27

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik hecht waarde aan de mening van iedere lezer en probeer daar van te leren. Mensen die veel lezen hebben veel vergelijkingsmateriaal en daarom luister ik in het bijzonder naar bloggers en recensenten, of die nu van een grote krant zijn of van een klein hobby-blog. Het helpt enorm wanneer je naam op social media rondgaat. Als beginnend schrijver moet je iedere vorm van publiciteit met beide handen aangrijpen.

 

photovisi-download-29

 • Je eerste boek Lieve edelachtbare werd al meteen genomineerd voor de Schaduwprijs 2016 en die won je ook. Voel je niet meteen een enorme druk bij het schrijven van je volgende boek, deze mag toch zeker niet onder doen voor het prijs winnende boek?


Het winnen van die prijs heeft de druk opgevoerd maar heeft me ook zelfvertrouwen gegeven. Die twee dingen versterken elkaar als het ware. Het heeft mij in ieder geval vleugels gegeven want van idee tot druk is slechts een jaar voorbij gegaan.

 

 • Je nieuwe boek De juiste man ligt in net in de winkel, ben je nu extra gespannen over de recensies die gaan komen, of laat je het over je heen komen?

Om eerlijk te zijn: ja, ik ben daar wel gespannen voor. Hoewel ik zelf denk dat ik geslaagd ben in mijn opzet heb ik geen idee wat anderen ervan vinden. Waar zal men op letten? Worden er zwakke plekken blootgelegd? Wat vindt men van de personages? Ik heb echt geen idee.

photovisi-download-33

 

 • Ben je alweer met een volgens boek bezig, of heb je even pauze?

Ik werk momenteel aan een kort verhaal, ik noem het een ‘thrillerette’, voor het boek Amsterdam Noir. Dat is een bundel met spannende en lugubere verhalen die zich afspelen in Amsterdam. De ‘City Noir-reeks’ bestaat al jaren en beslaat inmiddels wel tachtig titels, van Barcelona Noir tot Zagreb Noir. Ik bevind mij in goed gezelschap want gevestigde auteurs als Herman Koch, Mensje van Keulen en Hanna Bervoets publiceren ook een verhaal in dezelfde uitgave.

 photovisi-download-28

 • Omdat je advocaat bent gebruik je natuurlijk wat je meemaakt op je werk in je boeken, zou je wat anders willen schrijven of heb je zoiets van ik heb zoveel stof om te schrijven ik hou het hierbij?

Dat is een goede vraag. Ik schrijf natuurlijk relatief gemakkelijk over de advocatuur omdat ik die wereld ken, maar ik wil me wel blijven ontwikkelen. Het zou zomaar kunnen dat ik in een derde, of vierde boek ineens een andere weg insla. Ik vind het erg leuk om research te doen dus waarom niet een keer meelopen met een huisarts, of een kapster? Misschien wordt het wel een roman, of een horrorverhaal. Een ding weet ik zeker: ik zal mezelf nooit herhalen en wil me steeds weer laten verrassen door mijn eigen ideeën. Dat is het leuke van schrijven.photovisi-download-30

Warme groet Max van Olden

photovisi-download-34

 

 

%d bloggers liken dit: