Nienke Pool in gesprek met..; Roderick Leeuwenhart

Met Sushi en Pindakaas komt helaas alweer een einde aan de reeks over Marle die kennismaakt met de wereld van de geeks. Hoog tijd dat we kennis maken met de sympathieke auteur van deze trilogie: Roderick Leeuwenhart. En wees gewaarschuwd: hij raakt niet uitverteld en zijn enthousiasme is zo aanstekelijk, dus voor je het weet ben je verkocht.

http://www.uitgeverijleeuwenhart.nl/shop/

photovisi-download (4)

 

* Welkom Roderick, kun je de lezer iets meer vertellen over jezelf?

Ik ben Roderick Leeuwenhart, schrijver van de Pindakaas en Sushi reeks en al jarenlang journalist op het gebied van games en Japanse popcultuur. Ik woon al een tijdje in Deventer en heb het daar heel erg naar mijn zin. Ik zie dit als het Hoge Noorden. Daar trekken mensen vaak een wenkbrauw over op, maar ik zie alles boven de Maas als het Hoge Noorden. Ik kom namelijk oorspronkelijk uit Brabant.

 

* Prachtige titel: Pindakaas en Sushi. Kun je iets meer vertellen over de wereld waarin het verhaal zich afspeelt?

Het is de wondere wereld van Japanfans in Nederland. Weinig mensen hebben er erg in dat er al jaren een broeiende wereld groeit van tieners, jongvolwassenen en ‘volwassen mensen’ (wat dat ook moge zijn) die helemaal verzot zijn op Japanse (pop)cultuur. Die komen samen op enorme festivals in Nederland die jaarlijks worden gehouden.

 

photovisi-download (10)

Pindakaas en Sushi speelt zich op die plek af. Hij bestaat echt! Althans, dat denk ik. Misschien ben ik al jarenlang enkele weekenden per jaar flink aan het hallucineren. In ieder geval: de serie gaat over een vriendengroep die deze festivals bezoekt, en hun strubbelingen en groei.

 

 

* Klinkt interessant! Dus je was journalist. Wat het moment dat je dacht: ik wil niet alleen maar journalist zijn maar ik wil hier ook echt een boek over schrijven?

Dat kwam een paar jaar geleden. Het vreemde is dat ik in mijn tienerjaren veel (superslechte) verhalen heb geschreven, maar op de een of andere manier ontmoedigd ben geraakt om van schrijven mijn baan te maken. Ik denk dat er te sterk  het sfeertje rond heerste van ‘hier kun je je geld niet mee verdienen’, of ‘het is veel te moeilijk’. De journalistiek was in die zin makkelijker, omdat het helder was waar je moest zijn. Aankloppen bij magazines, leuke artikelen en recensies schrijven. Ik heb daar veel plezier in gehad, en nog steeds. Toch begon het een paar jaar geleden te kriebelen en besloot ik er gewoon voor te gaan. Nu sla ik me voor mijn kop dat ik niet gewoon meteen was begonnen. Wel heb ik het gevoel dat ik op dit moment in heel rap tempo een inhaal-sprint maak.

 

* Wat vind je het leukste aan schrijven?

Er zijn veel dingen die ik leuk vind. De voldoening van het vasthouden van je eigen, fysieke boek. Het idee dat er heel veel mensen geraakt worden door iets wat je hebt geschreven – noem dat gerust het stukje ego dat in mij zit. Maar ook de uitdaging: schrijven is iets wat je nooit hebt gemeesterd. Je kunt er oneindig in doorgroeien. Momenteel voelt het beginnen aan een nieuw boek nog aan alsof er een kudde briesende paarden aan de horizon op me afkomt: hoe ga ik dat overleven, hoe tem ik dit tot een leesbaar verhaal? Young adult-boeken schrijven is in dat opzicht best veilig. Maar kan ik ook de complexiteit van een meer volwassen, literair genreboek aan? Hoe zorg ik ervoor dat dat straks niet kinderachtig aanvoelt? Dat is een grote uitdaging momenteel.

 

* Waarom wilde je een boek schrijven over een meisje?

Oorspronkelijk had ik een jongen als hoofdrol in mijn hoofd voor Pindakaas en Sushi. Maar ik had de grootste moeite daar het verhaal rond te bouwen. Het klikte gewoon niet. Pas toen ik de ingeving kreeg om er een meisje van te maken, viel alles op zijn plek en schreef het verhaal zichzelf. Gek is dat, he? Je zou zeggen dat ik de ervaring van een jongen op een Japans festival beter begrijp vanuit mijn eigen perspectief. Toch moest het verhaal vanuit Marles ogen worden geschreven. Dat vormde ook nooit een probleem. Het vrouwelijke zat hem meer in de dynamiek van de vriendschap in de club, maar speelde niet de hoofdrol in haar persoonlijkheid. Ze is allereerst een journalist-in-de-dop, een fan, een strever, een dagdromer.

photovisi-download (8).jpg

 

* Wat vind je zelf leuke boeken om te lezen?

Dat is de leukste vraag die je aan iemand kunt stellen! Ik hou van en lees werkelijk alle genres, als het maar van hoge kwaliteit is. Boekenomnivoor. Nu heb ik wel voorkeuren, natuurlijk. Momenteel stort ik me vol overgave op een stapel sciencefiction uit de vijftiger tot zeventiger jaren. Het is ronduit krankzinnig hoe wild en inventief die verhalen toen waren. Vergeleken daarmee is mainstream sciencefiction tegenwoordig echt tam. Ook hou ik van historische romans, en lees ik wetenschappelijke non-fictie.

photovisi-download (6)

Maar geef mij ook gerust graphic novels (Batman!), Choose-Your-Own-Adventure boeken en klassiekers uit de 19de eeuw. Mijn favoriete schrijver is trouwens David Mitchell. De uitgekiende manier waarop hij schrijft en zijn romans opbouwt!

(Roderick kust hier zijn vingers)

photovisi-download (7)

 

* Wat hoop je te bereiken?

Wat ik hoop te bereiken is simpel: dat ik van mijn schrijver kan leven. En ideaal dat ik dan ook de rust heb om mijn eigen hersenspinsels te achtervolgen, zonder druk van buiten.

 

* En wat hoop je voor je boek?

Het allermooiste zou zijn als Pindakaas en Sushi een anime-verfilming krijgt. Daar is het voor gemaakt, zo speelt het zich ook in mijn hoofd af. Dat is echt een verre droom, echter, want super moeilijk om voor elkaar te krijgen. Eerst zou daar een Japanse vertaling voor moeten komen, of een investeerder die er echt iets in ziet. Voorlopig richt ik me dus op mijn volgende project, en hou ik die verfilming in het achterhoofd.

images (6)

 

* De omslag is in een woord geweldig. Vertel! Staan er binnen in het boek ook illustraties?

Japanse popcultuur is duidelijk heel visueel van aard, dus om deze groep aan te spreken heb je een fraaie cover nodig. Elsje Bakker heeft dit voor de hele serie verzorgd. Ze komt zelf uit de community, ze is oorspronkelijk een striptekenaar. Een cover verkoopt eigenlijk je boek, dus daar hebben we veel moeite in gestoken. Verder staan er hier en daar een paar tekeningen in de boeken zelf, maar dat is altijd meer een leuk extraatje dan de regel. Soms tekent Elsje die, en soms ikzelf!

images (7)

 

 * Laatste vraag: Heb je zelf wel eens pindakaas met sushi gegeten?

Nee, maar tijdens de opnames van een kerstfilm die uit de hand liep, hadden vrienden van me het wel geprobeerd. Het bleek best goed te smaken

photovisi-download (9)

Bedankt Nieke en Roderick voor dit enorm leuke interview…

photovisi-download (12)

2 Comments on “Nienke Pool in gesprek met..; Roderick Leeuwenhart

  • mustreads or not !

   Ik ben zelf ook erg enthousiast .. Enorm bedankt voor je hulp en het gezellige interview.. mede dankzij jouw enthousiasme .. hebben wij weer mooi Item op het blog
   XXXX

   Like

%d bloggers liken dit: