Max van Olden- De juiste man “Wanneer wraak overheerst en je leven beïnvloed”

Max van Olden- De juiste man

Een advocaat zet alles op het spel om de vermeende dader, van de dodelijke aanrijding met zijn zoon, achter tralies te krijgen, wraak wordt zijn doel.

20170318_155531

 

 Samenvatting:

Max van Olden won met ‘Lieve edelachtbare’ de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. Met ‘De juiste man’ komt Max van Olden met een waardige opvolger. Het is een gelaagde thriller waarbij vergelding vooropstaat. Hoofdpersoon is Oscar, een alleenstaande advocaat op leeftijd. Sinds een persoonlijk drama van twintig jaar eerder, staat zijn leven in het teken van wraak. ‘De juiste man’ is een thriller in de wereld van de advocatuur. Uit het juryrapport van de Schaduwprijs: ‘Een goed doordachte plot met sublieme verhaallijnen, die aan het eind prachtig bij elkaar worden gebracht. Een zeer verrassend en overtuigend debuut dat doet uitzien naar een vervolg.’

Mijn mening:

9200000069265513(2)

Mooie cover, mooi door zijn eenvoud. Een natte weg en twee koplampen, is dit de juiste man op deze weg? Het vorige boek van Max van Olden heb ik met veel plezier gelezen en was daarom ook erg benieuwd of hij met deze juiste man me weer kon boeien.

Wanneer de zoon van advocaat Oscar en zijn vrouw Karin op een avond wordt dood gereden, is Oscar zeker van de dader. Hij komt laat thuis van een vergadering en wanneer er een auto achter hem zit te duwen, herkent Oscar deze persoon. Wanneer Oscar afslaat geeft de andere bestuurder gas en rijd recht op een dorpje af. Omdat de zoon van Oscar niet thuis komt,  gaat Oscar op onderzoek uit en ziet dat de dijk is afgesloten met een politie lint. Waar hij voor vreesde wordt werkelijkheid. Zijn zoon is aangereden.

DE AUTO ZAT NU VLAK ACHTER HEM. ER KWAM EEN SCHERPE BOCHT NAAR LINKS EN OSCAR REMDE AF. DAAROP BEGON DE ACHTERLIGGER TE KNIPPEREN MET GROOT LICHT.

Oscar gaat er alles aan doen om deze persoon te laten boeten, maar deze heeft een alibi voor de avond dat de jongen is doodgereden. Oscar is zo zeker van zijn zaak dat hij zijn hele vertrouwde leventje op het spel zet om zijn dader schuld te laten bekennen. Oscar heeft niet gezien dat zijn zoon is dood gereden, maar is zo in de ban van deze personage dat hij die gewoon als schuldige aanwijst.

Een ongeluk dat levens kapot maakt. Oscar gaat zo ver dat hij willens en wetens de man die hij verantwoordelijk acht voor de dood van zijn zoon achter tralies wil zien en of dit nu goedschiks of kwaadschiks gebeurd, daar let hij niet meer op. Wraak is het enige wat nog telt. Wanneer de termijn om de man veroordeelt te krijgen bijna verjaart, worden de technieken om de waarheid boven tafel te krijgen nog grimmiger.

EIGENLIJK WAS HET MAKKELIJK. GEEN TIJD MEER, GEEN ANDERE MIDDELEN, GEEN ANDER PLAN: HET WAS EROP OF ERONDER

Max van Olden zet met De juiste man weer een heel goed verhaal neer al is voor mij het thriller effect niet heel groot. De plotwendingen zijn zo goed, dat jezelf blijft twijfelen over de dader, de weg die Oscar bewandeld om het recht te laten zegevieren is een heel intense. Goed vertelt en onderbouwt en eigenlijk heel logisch wat er gebeurd. De reactie van een ouder na het verongelukken van een kind en dat de vermoedelijke dader er mee weg komt. Maar om zover te gaan, maar ja een advocaat is ook maar een mens. Vooral de schrijfstijl van Max vind ik heerlijk en het boek las dan ook lekker weg. Vrij korte hoofdstukken en af en toe terug blikken naar 20 jaar terug, zodat je zelf een oordeel kunt vellen of de dader de dader is of dat Oscar het gewoon niet anders wil zien.

Wie is De Juiste Man.

MAAR HIJ HAD HET GEZIEN, HIJ HAD HET GEHOORD: DE BOODSCHAP WAS ZUIVER.

  • Leesplezier         4
  • Plot                      4
  • Schrijfstijl            5
  • Originaliteit        4
  • Psychologie        4

download (1)

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com

photovisi-download (32)

One Comment on “Max van Olden- De juiste man “Wanneer wraak overheerst en je leven beïnvloed”

%d bloggers liken dit: