Nathalie op maandag Bjornstad – Fredrik Backman. “Hopelijk komt hier gauw een vertaling van !!”

Een nieuwe roman van Fredrik Backman is altijd fijn om naar uit te kijken. Zijn “Een man die Ove heet” en “Britt-Marie was hier” vond ik al fantastisch, dus was ik zeker benieuwd naar zijn nieuwste roman Björnstad die nu nog niet naar het Nederlands vertaald is én eens niet over een mopperende bejaarde gaat, die toch een groot hart heeft binnenin.

original

In deze roman gaat het over een klein dorp ergens in een bos in het noorden van Zweden waar het tijdens de loop van het jaar lang ijskoud en donker blijft. Het dorp leeft en ademt er ijshockey. Alle kinderen leren er schaatsen en ijshockey spelen. Het ‘A’-team en het juniorenteam moeten de trots van het dorp verdedigen en dragen deze druk constant op hun schouders. Zo ook Peter die de sportieve chef is van de ijshockeyclub en na een korte carrière in Canada terug naar zijn geboortedorp terugkeert om zijn jeugdclub er terug bovenop te brengen. Hij woont er met zijn vriendin Mira en zijn kinderen Maya en Leo. Hij heeft telkens de spelers, de ouders, de trainers en de sponsors rondom hem om mee rekening te houden en heeft zeker een zware job.

Op een bepaald moment wint zijn juniorenteam de halve finale van de nationale juniorenliga en wordt iedereen gek in het dorp. Op een feestje van de jongeren na de overwinning gebeuren er dingen die niet hadden mogen gebeuren, onoverkomelijk zijn en zich vastzetten in de hoofdrolspelers, om hun hele leven mee te dragen. Het dorp wordt in twee kampen verdeeld en valt uit elkaar en verliest haar sociale samenhang. In plaats van een economische boost door de overwinning hangt het dorp helemaal in de netten.

Het dorp mag dan zijn kracht wel uit ijshockey halen, maar het draait over zoveel meer in dit verhaal en een ijshockey-fan hoef je zeker niet te zijn. Het gaat over relaties, hechte vriendschappen, teamspirit, je plaats in de maatschappij, je familie die er voor je is of net niet, hoe je als ouders tov (de daden van) je kinderen reageert, waar je als individu voor staat, enz… Zelfs homoseksualiteit passeert als thema de revue. Een scène waarin dit aan bod komt, zet je eerst volledig op het verkeerde spoor om dan je mond open te laten vallen van verbazing. Van een twist van de schrijver gesproken!

Backman toont zich opnieuw een meester in het vertellen van verhalen. Hij vertrekt deze keer wel niet uit één persoon maar uit meerdere personages en in alle eerlijkheid duurde het even vooraleer ik door de frequente perspectiefwisselingen in het verhaal kon komen. Want deze wisselingen gebeuren soms wel heel snel na elkaar. Als die klik er echter is, is het puur genieten van de vele knappe zinnen en zegswijzen. Ik kon ook alleen maar verder lezen omdat ik wilde weten hoe het eindigde! Ik werd uiteindelijk enorm geraakt door het boek, waardoor ik het vooral emotioneel en instinctief las. Van enkele twijfels doorheen het eerste stuk overgaan tot tranen in de ogen en een krop in de keel bij het einde van het boek is een metamorfose die ik nog niet veel heb meegemaakt! Dat dit het eerste deel is van een serie boeken over Björnstad doet wederom likkebaardend uitkijken naar het vervolg hierop.

Lieve Leesgroet Nathalie Brouwers

12969352_10154074128501085_137591708_n

photovisi-download (38)

%d bloggers liken dit: