Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met ..; Anne Daniël.

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Anne Daniel ?

Anne is mijn echte naam, Daniel is een pseudoniem, afgeleid van de naam van mijn man Danny. Ik ben 45 jaar, afkomstig uit Mechelen (België) en ondertussen bijna 10 jaar getrouwd. We delen ons leven met twee fantastische honden, Marley en Ziggy. Ik hou van reizen, onder een dekentje helemaal opgaan in oude films, als niemand het hoort meezingen met de onovertroffen Etta James en af en toe een tapijt knopen (of draden wurgen, het is maar hoe je het bekijkt). Begin april debuteer ik met mijn thriller ‘De manipulator’. Ondertussen werk ik aan een tweede manuscript over een heel bijzondere poetsvrouw. Vrouwen met een apart beroep, dat wordt mijn signatuur.

photovisi-download-95

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Ha, om eerlijk te zijn, ik ben gaan schrijven uit remedie. Na mijn huwelijk ben ik in Nederland gaan wonen en dat viel niet mee. Ineens zat ik op een klein appartement in een vreemd land zonder verse koffiekoeken en frietkoten, naar de muren te staren. Mijn man verbleef voor zijn werk veel in het buitenland, dus ik was vaak alleen. Komt daarbij dat werkgevers maar niet konden begrijpen waarom een Vlaamse hier wilde werken. Om te voorkomen dat ik alle gezondheid van geest zou verliezen, begon ik een weblog over mijn emigratieperikelen.

photovisi-download-96

 

Die verhalen heb ik later gebundeld in een boekje met de eufemistische titel ‘Frivole Capriolen’ dat ik in eigen beheer heb uitgeven. Waarom schrijf je geen thriller, vroeg mijn man op een keer. Omdat ik dat niet kan, antwoordde ik, maar na een tijdje leek het mij misschien toch nog zo geen slecht idee om uit therapeutische overwegingen thrillers te proberen….hahaha…ja, zo is het wel gegaan.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Mijn favoriet jeugdboek was Briefgeheim van Jan Terlouw. Op zaterdagochtend ging ik met mijn moeder naar de bibliotheek. Ik koos elke week vijf boeken, meer mocht niet, en ik had ze zondagavond allemaal uitgelezen.

photovisi-download-97

In de zomervakantie schreef ik boeken van mijn favoriete schrijvers zoals Gerda Van Cleemput en Gaston Van Camp over in schoon schrift . Mijn moeder vond dat ik meer sport moest doen, volleyballen zoals mijn zus. Pfff, niks voor mij, gewoon buitenspelen met vriendinnetjes en boeken lezen, dat was mijn wereldje.

photovisi-download-98

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?

Vroeger las ik de grote namen en liet ik me verleiden door de hypes, maar daar ben ik van afgekickt. De laatste tijd probeer ik meer onbekend talent en vooral Vlaamse schrijvers. Voor een klein land als België, hebben we best veel goede schrijvers, alleen jammer dat er zo weinig  van hun werk wordt geëxporteerd. Met Aster Berkhof, een van de meest bekroonde Belgische auteurs, ben ik groot geworden. Hij is ondertussen al 96 jaar…een echte krak heet dat dan op z’n Vlaams.

photovisi-download-100

Momenteel probeer ik vooral boeken van auteurs bij uitgeverij Kramat te lezen, omdat ik nu hun collega word. Als ik hen ooit persoonlijk tegenkom, wil ik graag weten wie ze zijn. Verder schrijft een vriend van mij, David Brys, geweldige blogs over zijn wonderbaarlijke leefwereld vanuit een zeer originele  invalshoek. Ik vind hem ontzettend goed. Lees mee en geniet op http://www.davidbrys.wordpress.com.

Als ik toch buitenlandse auteurs lees, probeer ik dat in hun eigen taal te doen. Zo lees ik graag Isabel Allende, Nora Ephron en Oscar Wilde tussendoor kan ook eens verfrissend zijn.photovisi-download-99

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Ik raad ‘To kill a mockingbird’ uit 1960 van Harper Lee aan. De sfeer dat het boek uitstraalt, de manier waarop de kinderen van advocaat Atticus Finch in vrijheid worden opgevoed en grandioos respect tonen voor hun zwarte nanny, en dat gesitueerd in die tijd. Je wordt zowaar een beter mens na het lezen van dit boek.

aa1photovisi-download

Verder vind ik ‘Afgrijzen met weinig woorden’ van de Nederlander Dave Tassel pure kunst. Het is geen boek dat je in één keer uitleest, maar het is briljant. Met 1 woord per regel vertelt hij de meest gruwelijke verhalen. Hij heeft me eens verteld dat hij die verhalen schrijft terwijl hij geduldig in de file staat, sindsdien wantrouw ik elke rustig ogende bestuurder. Ik hoop dat het nog beschikbaar is, want het is een uniek boek dat enorm tot de verbeelding spreekt.

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Van idee tot finish ongeveer 1,5 tot 2 jaar. Denkbeeldige moordpogingen en efficiënte verdwijntrucs ontstaan meestal tijdens de meest banale handelingen zoals de wc uitschrobben of strijken.

Research doe ik pas als de eerste versie, na twee maanden goed doorschrijven, op papier staat. Dan ga ik nakijken of alles wel klopt. Soms vrees ik dat de staatsveiligheid voor mijn deur staat, met zoektermen als ‘Hoe wurg je iemand het snelst?’ en ‘revolvers voor huisvrouwen’. En dan begint het schrappen, herschrijven, meer zijlijnen verbinden, personages meer karakter geven, proeflezers inschakelen en uitzoeken hoe het verhaal nog sterker kan worden. Het moeilijkste is op een gegeven moment beslissen dat het goed is. Want het kan altijd toch nog een stukje beter,denk ik dan. Ik kan daar echt onnozel van worden.

 

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt, maar wat vindt je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Danny is mijn eerste proeflezer, dus ik probeer hem tot dan op een need to know basis te houden. If I tell you, I have to kill you…zoiets. Wanneer ik met iets strop zit, leg ik hem in algemene termen mijn probleem uit en dan zoekt hij mee naar een oplossing. Het enige wat hij weet is wie mijn hoofdpersonage is en wat haar ‘beroep’ is.

download-16

Onlangs voelde hij zich wat ongemakkelijk toen ik hem vroeg het gebruik van iets uit te leggen, zodat ik dat kan ‘in het geval er met hem wat zou gebeuren…’ Een verder tamelijk onschadelijke bijwerking van mijn nieuw beroep op onze relatie.

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

Ik hou ervan als mensen aangenaam verrassend zijn. Als ze iets doen wat je van hen op het eerste gezicht niet zou verwachten. Zo had ik eens een stijve, ouderwets uitziende manager. Bleek ze tijdens haar vakanties avontuurlijke reizen te maken naar onder andere Tibet en Nepal! Dat vond ik zo geinig. Ik hoop dat ik met dit boek ook een aantal mensen kan verrassen.aa4photovisi-download

Ik heb er trouwens voor gekozen om dit boek in het Vlaams te schrijven, omdat het mijn mooie moedertaal is. Ik lees wel eens in de reviews dat Nederlanders daar problemen over maken, wat mij enorm verbaast, want ik krijg hier alleen maar complimenten over mijn Vlaams accentje. Waarom is dat voor geschreven woorden dan anders? Vlaamse uitdrukkingen zijn magisch…ze kunnen zomaar een glimlach op je gezicht toveren!

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je  nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

De Latijns dichter Ovidius zei het al,’Begin niet of zet door‘. En dat mag je letterlijk nemen. Hou er rekening mee dat je een tijdlang kan worden afgewezen of erger, genegeerd, en niemand legt je uit waarom. Waarom dat boek wel en het mijn niet? Alleen als je ook nog na de zoveelste afwijzing met hetzelfde enthousiasme kan gaan herschrijven is het de moeite waard. Blijf geloven in jezelf en heb geduld…veel geduld.

download-19

Weet je, op mijn trouwdag vroeg de ambtenaar me of dit de mooiste dag van mijn leven was. Ik antwoordde: ‘Ik hoop het niet. Ik ben nog maar 36, hoe erg als je dan al de mooiste dag van je leven hebt gehad.’ Waarmee ik eigenlijk wil zeggen: alle begin is mooi, maar het kan altijd mooier.download-20

Mijn gouden tip is dan ook: vraag hulp aan iemand die kennis van zaken heeft, klop op zoveel mogelijk deuren en vooral: Walk the extra mile, it’s never crowded.

download-23

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heeft u het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

De manipulator heb ik vrij snel ingestuurd. Ik had al eerder een manuscript naar Kramat gestuurd, maar dat werd afgewezen. Het was wel de enige uitgeverij die een woordje uitleg gaf waarom dat zo was. Anderhalf jaar later heb ik een nieuw manuscript naar Kramat gestuurd. Het verhaal op zich was nu wel goed, maar het had geen structuur. Hier werd voor mij een deur op een kier gezet en ik wist dat ik deze kans met beide handen moest grijpen. Wat ooit begon als therapie, bleek nu toekomstperspectief te hebben. Ik ben op aanraden van de uitgever in de leer gegaan bij een expert en heb er een jaar overgedaan om De manipulator te herschrijven. En het heeft geloond.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik heb een Facebookpagina (Anne Daniel) en een website (www.annedaniel.info). Zelf ben ik maar minimaal bezig met social media, dus het is voor mij best een hele aanpassing om daar tijd in te steken.  Ik besef dat je op deze manier een boel mensen kunt aanspreken die anders totaal onbereikbaar zouden zijn. En dat is uiteindelijk toch wat je als debutant het allerliefste wilt, laten weten dat je bestaat.

download-30

Natuurlijk is er een keerzijde. Wat als mensen slechte kritiek posten en daardoor anderen weerhouden mijn boek te lezen? Ach, zelfs Sinatra heeft dat meegemaakt : ‘Each time I find myself flat on my face, I pick myself up and get back in the race!’

aa2photovisi-download

Ik wil met elk boek beter worden, rijpen zoals goede wijn. Daarom hoop ik dat lezers mij als nieuwkomer met ‘De manipulator’ een kans willen geven. Zoals jullie met dit interview doet, Caro en Moon.

‘Hey Anne, wanneer komt je nieuwe boek uit?’, die vraag is wat ik als auteur uiteindelijk écht wil bereiken.

aa4photovisi-download