Recensies·Recensies van Moon

Hoofdzaak – Mariska Overman “Een page-turner, welke je laat verrassen”

Hoofdzaak – Mariska Overman

Mariska Overman kan zich meten met Kathy Reichs, in haar debuut Hoofdzaak. Een schrijfster waar we nog veel van gaan horen. Dit debuut is een Mustread, een Pageturner met vele extra`s. Een boek wat je boeit van het begin tot het einde, waar bij de karakters je onder de huid gingen zitten en de plot een onaangename verrassing was.

  • Nederlandstalig
  • 300 pagina’s
  • 9789461092397
  • april 20169200000071910126.jpg

Samenvatting

Wanneer rechercheur David Nichols, net gedoucht na zijn rondje hardlopen, de trap afloopt ziet hij een hoofd op zijn keukentafel liggen. Waar komt dit vandaan? Was dit er al toen hij thuis kwam van hardlopen? Hij weet het niet hij ging gelijk douchen! Wanneer zijn collega`s van de recherche en zijn half zusje Isabel Dieudonné, welke ex jeugdrechercheur is geweest maar nu in het mortuarium werkt, zijn gearriveerd komt er plots geluid uit het hoofd….

Waarom ligt het hoofd juist bij David op de tafel? Hebben ze het op de David persoonlijk gemunt? Is dit een waarschuwing, een boodschap? En kan Isabel het aan om adviseur te zijn in de zaak? Heeft ze het verleden genoeg verwerkt om dit aan te kunnen? Allerlei vragen reizen op en dan wordt er een lichaam zonder hoofd gevonden ……………….

Mening

“ Elke Moordzaak was bijzonder, maar dit droeg iets met zich mee wat niet in woorden te vangen was”

Wanneer je in Hoofdzaak begint bevind je gelijk midden op de Plaats Delict, en reizen er allerlei vragen omhoog. Het start meteen met actie, wat je als lezer gelijk op scherp zet heerlijk. Want van wie is het hoofd en waarom ligt het bij David en waarom is Isabel geswitcht van recherche naar de rust van het mortuarium.. Mariska heeft je als lezer gelijk helemaal in haar macht. Je bent gevangen in haar schrijfbrein, welke overduidelijk veel lugubere ideeën bevat.

Een extra kers op de taart is de vele tot in detail beschreven informatie over het pathologische gedeelte, dit is smullen voor alle lezers die hier echt van houden. Mariska kan zich hierin echt wel meten met Kathy Reichs, Isabel is de Nederlandse Temperance Brennan maar dan socialer en tactvoller. Het geeft het boek een extra dimensie.

Mariska Overman schrijft Hoofdzaak, vlot en met veel diepgang, ze mag wat mij betreft zeker door gaan met deze personages, er kan zeker nog meer geschreven worden over het recherche team en Isabel en Aisha van het mortuarium, zij kunnen samen veel meer mee maken c.q. oplossen. En wanneer je er een reeks mee zou starten zou ik daar zeker fan van zijn. Want wanneer je Hoofdzaak sluit, is er toch een gedeeltelijk open einde, wat vraagt om meer. Het hoeft niet maar het verhaal boeide zo dat een vervolg heel welkom zou zijn.

Ook het Privé leven van Isabel zou verder mogen gaan van mij persoonlijk dus Mariska kom maar op met meer delen, met hoofdzaak heb je me warm gemaakt voor meer. De personages sowieso, waren zo beschreven dat je van sommige echt ontroerd raakte. Ze paste helemaal in de setting van het verhaal.

Hoofdzaak is een sterke psychologische thriller te noemen, welke tot het einde aan toe spannend / mysterieus blijft. Mariska houd je als lezer geboeid door de goed opgebouwde spanning, welke pas aan het einde in de plot tot een climax komt. Een plot welke ik niet aan zag komen, meerdere plot ideeën zijn me door het hoofd geschoten maar dit had ik niet zien gebeuren. Waarschijnlijk had ik toch een te idealistisch plaatje voor ogen. Maar ik wist niet dat dit zo`n “ Splijtzwam” voor me kon zijn ( sorry maar dat moest ik er even in verwerken wat een heerlijk woord)

Het psychologische gehalte is groot in Hoofdzaak, dit geeft samen met de uitgebreide details van het pathologische gedeelte het boek iets origineels, voor een debuut is dit een zeer sterk verhaal wat vele extra`s bevat. Het heeft mij vanaf de eerste tot de laatste bladzijde geboeid gehouden, een pageturner, jazeker.

Ik durf zelfs te zeggen dat door de vele extra`s die Hoofdzaak bevat en de sterke plottwist het zeker een Mustread is, van deze schrijfster gaan we nog veel horen!

  • Plot 5 *****
  • Leesplezier 5 *****
  • Schrijfstijl 5 *****
  • Spanning 4****
  • Psychologie 5 *****

bnbbeheerder-5-sterren-reviews-op-airbnb 

Lieve Leesgroet Moon

Koop bij bol.com

photovisi-download (68)