Elsa las: ‘Tot de duivel het schip keert’ -Nathalie Briessinck

‘Tot de duivel het schip keert’ – Nathalie Briessinck

  • Verschenen in 2016
  • Genre Literatuur & Romans
  • Aantal pagina’s 328
  • Laatste editie 15 maart 2016
  • Uitgeverij NB
  • producties ISBN9789082455304

ba8f303d484425289021285f04adeff4

De achterflap 

De Schelde, de hoofdslagader van de stad, blinkt onder een gouden zon terwijl twee families verenigd door een rederij met hun schepen rimpels in het water trekken. In een stad waar naast zijn rivier ook mensen op de uren van de getijden in en uitstromen, voert “Tot de duivel het schip keert” je mee door zijn straten, huizen, kieren en achterbuurten om een familiegeschiedenis bloot te leggen. Een verhaal dat tegelijkertijd schrijnend mooi is en vol verraad zit.  Over levens, over eigenwijsheid en over mensen die via eigenbelang en liefde “een” waarheid onthullen die families verbindt, maar ook scheidt.

Mening van Elsa

Dit boek heb ik als een gesigneerd exemplaar mogen ontvangen van de schrijfster zelf. Tevens heb ik tijdens het lezen meegedaan aan de Paasleesclub van Boekenfans! Het boek was mij al eerder opgevallen door de achterflap tekst. Die een mooi, bijzonder intrigerend geschiedenis verhaal doet vermoeden.

Het verhaal gaat vooral over een aantal personages afkomstig uit belangrijke families. Families die een belangrijke rol vertegenwoordigen in de scheepvaart van Antwerpen rond eind 19e en begin 20ste eeuw. Tijdens het lezen maak je kennis met de personages en de geschiedenis van Antwerpen in die tijd. De toen niet zo aangename tijd voor vrouwen in het algemeen en de slinksheid van mensen onderling. Niets nieuws onder de zon dus.

Mijn leeservaring van dit boek kan ik zeker zeer prettig noemen. Ik heb genoten van de intriges die aan het licht komen, hoe men elkaar beduvelt en wat men vooral niet communiceert naar zichzelf en hun medemens. Ook raakte het mij in mijn eigen feministische hart dat vrouwen zich ondergeschikt diende op te stellen, dan vooral naar mannen toe en hun bloedeigen familieleden. Het geloof dat vaak een rol speelt in de keuzes die de hoofdpersonages maken en de eigen persoonlijke groei die een aantal van hen ervaart.

De indeling van het verhaal vond ik fijn lezen. Het boek bestaat uit een proloog en een vijftal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk is gericht op een personages in het verhaal en wordt vanuit die persoon vertelt. Hierdoor lees je de gedachtegang van diegene en wordt het gemakkelijk je te verplaatsen in zijn/haar belevingswereld. Hierdoor vallen uiteindelijk ook alle puzzelstukjes samen en kom je er achter hoe het gehele verhaal daadwerkelijk in elkaar steekt.

De schrijfstijl past geheel bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Wat mij betreft een knap staaltje schrijfwerk en perfecte verplaatsing in haar personages van de schrijfster.

Ik geef dit boek dan ook de volle vijf sterren.

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

bnbbeheerder-5-sterren-reviews-op-airbnb (1)

photovisi-download.jpg

 

%d bloggers liken dit: