Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not ! in gesprek met..; Marina Folkers

“Ze raakt je in je Hart “

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Marina Folkers ?

In een paar zinnen? Dat moet lukken. Ik ben getrouwd en heb een zoon die over een paar dagen al 11 wordt. Ik hou van muziek, schrijven, lezen en de natuur. Niet per se in deze volgorde trouwens.

aaphotovisi-download

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Toen ik nog heel jong was, schreef ik graag verhalen of opstellen voor school en riep ik dat ik schrijfster wilde worden. Pas veel later heeft dit wat serieuzere vormen aangenomen. Eerst heb ik als freelancer artikelen geschreven voor En Route, een blad voor Frankrijkliefhebbers en na de geboorte van mijn zoon ben ik mijn droom gaan waarmaken door een roman te schrijven. Faye en Sean, a love story – mijn debuut – is hier uit voortgekomen en nu dus ook Zoektocht terug.

abphotovisi-download 

 • Zoektocht terug heeft een heel originele blogtour hoe ben je op dit idee gekomen?

 Ik zag sommigen van mijn collega’s een blogtour organiseren, maar ik wist niet zeker of dit wel bij mij paste. Nadat ik om advies vroeg op social media, kwam ik in contact met Vivian van The Book Review. Ze had een artikel geschreven dat eigenlijk mijn eigen twijfels weergaf. Ik besloot toen wel een blogtour te organiseren, maar dan net even anders. Vivian legt dit nader uit in de eerste blog van deze blogtour:

http://thebookreview.nl/recensies/romans/blogtour-zoektocht-terug-lieve-caitlin/

Tien bloggers doen mee aan deze tour en ze waren er allemaal voor te vinden om het anders te doen. Ik ben heel benieuwd naar de volgende bijdrages!

images (1)

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik denk dat we ook moeten kijken naar de jeugd die nog wel leest en dit wat meer onder de aandacht brengen. Misschien stimuleert dit anderen om ook te gaan lezen! Mijn zoon is een echte boekenwurm en er zullen vast nog wel meer kinderen zijn die graag lezen. Laten we daar blij mee zijn!

acphotovisi-download

Een favoriet van vroeger… Lastige vraag. Volgens mij vond ik vroeger te veel boeken leuk!

adphotovisi-download

 • Zoektocht terug is een feel good roman , heb je zelf ook ideeën om boeken in een ander genre te gaan schrijven? Welk genre zou je dan graag willen schrijven en waarom juist dit genre?

 Eerlijk gezegd heb ik nog geen behoefte om in een ander genre te gaan schrijven. Ik kom ook nog maar net om de hoek kijken en bovendien zie ik nog genoeg mogelijkheden om mezelf in dit genre te ontwikkelen.

download (19)

 • Van welke auteur ben jezelf groot fan en wie is je grote voorbeeld?

Alle auteurs hebben mijn bewondering, zeker als ze al meerdere boeken op hun naam hebben staan. Knap vind ik dat! Dit moet ik zelf ook eerst maar eens zien te bereiken. Maar fan of voorbeeld? Ik heb niet echt een schrijver waarvan ik denk: zo wil ik worden of zo wil ik ook schrijven. Ik probeer mijn eigen stemgeluid in het schrijven te ontdekken en te ontwikkelen.

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Dat is waarschijnlijk Tatiana de Rosnay, maar daar zit een verhaal aan vast. Haar eerdere boeken had ik al ver voor ze doorbrak met Haar naam was Sarah. We zaten samen in een privéboekenclubje in Frankrijk en sindsdien is het contact gebleven. Dit is de laatste jaren trouwens wel wat verwaterd…

afphotovisi-download

Een andere schrijfster waar ik waarschijnlijk net zo veel boeken van heb is Paige Toon. Dit is meer ‘mijn’ genre en al haar boeken lees ik met heel veel plezier. Het zijn hele fijne feelgoodromans. Allemaal de moeite waard om te lezen! Let wel goed op de volgorde. Alle boeken zijn los te lezen, maar sommige delen hebben een vervolgverhaal!

aephotovisi-download

 • Wat is je mooiste herinnering aan het schrijven?

Het schrijven kan heel bijzonder zijn, maar de mooiste momenten zijn wanneer na veel gepuzzel, gezoek en frustraties de stukjes op hun plek vallen en je ineens weer weet waarom je schrijft en je met een adrenalinekick door de volgende pagina’s vliegt.

agphotovisi-download

 • Hoelang heb je over Zoektocht terug gedaan voor het klaar was om ingestuurd te worden?

Dat ligt een beetje aan vanaf wanneer je rekent. De eerste opzet is ontstaan nog vóór mijn debuut Faye en Sean, a love story. Het verhaal liep niet lekker en toen kreeg ik een ander idee tussendoor dat ik eerst wilde noteren om het niet te vergeten. Ik bleef echter dit nieuwe idee uitwerken en kon op een gegeven moment niet meer stoppen. Dit werd Faye en Sean. Daarna dacht ik het eerste idee weer op te pakken, maar nog steeds had ik niet het gevoel van ‘DIT IS HET’. Ik besloot na veel frustraties de hoofdpersoon te vervangen door iemand anders, in de hoop dat dit de oplossing zou zijn voor mijn probleem. Dit was Caitlin. Maar toen stuitte ik op het volgende probleem: Caitlin nam haar eigen verhaal mee en kon ik niets anders doen dan verder te gaan met haar verhaal en te schrappen wat ik al had. Er is uiteindelijk niet veel van het originele idee overgebleven, maar ik ben heel blij met het resultaat: Zoektocht terug.

ALphotovisi-download

 • Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Het verhaal tot stand zien komen is verreweg het leukst. Research haalt me vaak te veel uit het verhaal en dit probeer ik zo veel mogelijk in een later stadium te doen. Mijn verhalen laat ik meestal afspelen op plekken waar ik zelf ben geweest, dus dat scheelt al een boel. Bepaalde thema’s die ik tegenkom en waar ik meer van wil weten zoek ik uit op Google, zoals het thema alcoholisme in Faye en Sean, en soms stel ik vragen aan ervaringsdeskundigen. Zo kon ik bij het Londense duo The Luck terecht met muziekgerelateerde vragen.download (30)

 • Wat wil je, lezers mee geven met jouw boek.? Heb je een bepaalde boodschap?

Allereerst wil ik de lezers vermaken en een goed gevoel geven. Daarnaast zijn er bepaalde vragen of thema’s die ik verwerk, waar iedereen wel mee te maken krijgt in zijn leven. Wat is liefde? Wat is geluk? Wat zijn je diepste verlangens? En welke obstakels moet je overwinnen om te bereiken wat je wilt?

download (1)

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je je eerste boek durfde in te sturen? Heeft u het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Ik was direct al van plan mijn manuscript op te sturen, dus deed ik dit zodra ik klaar was en het verhaal aan wat vrienden had laten lezen. Toen begon het wachten. Nou ja, wachten… ik ben gelijk verder gegaan met de roman die je nu kent als Zoektocht terug.

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

Er zijn heel veel mensen die met dat idee rondlopen, maar niet iedereen met dat idee wil dit echt heel graag. Tegen die mensen kan ik moeilijk zeggen: dit moet je doen. Zo’n project is tijdrovend en vaak ook frustrerend. Waarom zou je dit willen, als er genoeg andere dingen zijn die je wellicht liever doet? Tegen de mensen die wel heel graag zouden willen, maar misschien niet durven, zeg ik: doen! Tips vind ik heel moeilijk om te geven. Ik ben zelf immers nog een beginner in dit vak, maar als ik een tip mag geven is het dit: maak je vooral niet druk om het begin. Dit kan verlammend werken. Ervaar eerst het plezier van het schrijven.  Schrijf wat je wilt schrijven en kijk pas later hoe je het eerste hoofdstuk moet beginnen. Nog een tip: vergeet mijn tip vooral weer. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken!

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Iedereen heeft het over de kracht van social media en hoe makkelijk het is om als schrijver nu zelf je boek te promoten. Theoretisch is dit waar. Het probleem is echter dat je dit samen met nog miljoenen andere schrijvers  probeert. Je valt pas op als je eruit wordt gelicht door belangrijke media en je een bekende naam bent. Dan pas gaan mensen je ook op social media zien.

ai

Dus: HOERA voor de bloggers die aandacht willen geven aan mijn boek. Anders was er geen kip die wist van het bestaan van Zoektocht terug!!

AJphotovisi-download