Mustreads or Not ! in gesprek met..; Joyce Roele

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Joyce Roele?

Ik ben iemand die heel nieuwsgierig is en graag nieuwe dingen beleefd. En als ik tijd vrij heb ben ik bijna altijd met een boek of achter mijn laptop te vinden.

photovisi-download (16)

 • N .22 is je debuut, hoe ben je op het idee gekomen om een boek te schrijven? En hoe kwam je op het idee voor dit verhaal?

Eigenlijk was het nooit mijn plan om een boek te schrijven. Voor N.22 heb ik het nooit voor elkaar weten te krijgen om een verhaal van het eerste hoofdstuk tot het laatste af te maken. Daar ging het mij ook niet om. Ik krijg nooit ideeën over hoe een heel boek eruit gaat zien. Ik zie scenes voor me, stukjes die in het boek gaan plaats vinden. De stem van de hoofdpersoon is waar het voor mij altijd mee begint. De hoofdpersoon doet altijd zijn verhaal in mijn hoofd. Dat was bij N.22 ook het geval. Ik ging 4 jaar geleden door een hele moeilijk periode en had een slechte gezondheid. Elke week had ik wel een afspraak in het ziekenhuis staan. Door wat ik toen meegemaakt heb is het idee van N.22 ontstaan.

 • Was dit altijd al een droom van je? Schrijf je naast je school? Hoe kun je dit combineren?

Nee, ik ben schrijven pas echt leuk gaan vinden op mijn twaalfde. Het is toen niet in mijn opgekomen om een boek te schrijven. Het is me allemaal een beetje overkomen. Ik schrijf alleen maar naast school. Het is soms wel heel moeilijk te combineren. Ik schrijf namelijk het liefst s avonds en ik kan alleen schrijven als ik inspiratie heb.

download (1)

Ik heb vaak alleen inspiratie laat in de avond. Als ik schrijf ben ik vaak 5 uur achter elkaar bezig en als je dan om 10 uur s avonds begint dan ben je dus tot 3 uur s nachts/`s ochtends bezig. Vaak moet ik dan een paar uur later nog naar school. Het is me tot nu toe nog wel gelukt.

photovisi-download (17)

 • Vet stoer, op je 17e een boek geschreven.. Wat raad je de jeugd aan die met het idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft?

Mijn raad is: Gewoon doen!

download (34)

Je moet beginnen door gewoon te schrijven en alles wat je wil op papier te zetten. Maak je niet te druk over de details in je eerste versie daar kan je later altijd nog over piekeren. Uitgeverijen heb ik op het internet gezocht en ze via de mail en telefoon benaderd en uiteindelijk ben ik bij een uitgeverij geëindigd die bij mij past. Ik heb geleerd dat een boek schrijven en het uitgegeven krijgen heel veel geduld vergt. Ik heb weleens maanden moeten wachten op een reactie van een uitgever. Dus mijn tip is: Wees geduldig. Een boek kost tijd.   download (28)

 • Je hebt wilde plannen want N.22 is het eerste deel van een vierdelige serie, ben je al bezig met het vervolg? Heb je de drie volgende delen al in je hoofd zitten?

Ja, ik ben al bezig met het gevolg. Ik ben begonnen met boek een, N.22, op mijn 13de en het was af op mijn 15de. Ik ben bijna gelijk daarna begonnen aan het tweede deel. In oktober 2016 heb ik de laatste hand aan de ruwe versie gelegd van deel 2. Nu ben ik bezig met het herschrijf proces wat vaak een jaar in beslag neemt. De volgende delen zitten ook in mijn hoofd. Voor boek drie heb ik bijna een volledig hoofdstukken plan gemaakt en voor boek vier krijg ik nu allemaal ideeën binnen.

 

 • Je bent gedebuteerd met een YA Fantasy, wil je verder in dit genre of heb je ook ideeën naar een ander genre? En zo ja, van welk genre zou je graag een keer boek willen schrijven? 

Ik wil heel graag verder in dit genre. Ik heb nog een hele map op mijn laptop staan waar 14 verhalen in staan die verteld willen worden. Elk verhaal is in het Fantasy genre en wordt een serie. Toch heb ik ook wel ideeën voor verhalen die buiten het Fantasy genre vallen. Ik zou niet weten in welk genre die ideeën precies vallen  en of ik daar iets mee ga doen maar dat zie ik wel als mijn ideeën voor dit genre op zijn.

download (35)

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik had vroeger geen favoriete boek. Ik had namelijk een hekel aan lezen. Ik had zelfs een lees achterstand op de lagere school. Ik ben lezen pas leuk gaan vinden rond mijn 9e. Dat komt omdat ik toen per ongeluk in de fantasie hoek voor 15+ in de bieb terecht ben gekomen. Sindsdien lees ik ook niks anders meer, zelf heb ik nu een privé collectie die bestaat uit 200 boeken waarvan de helft Engelstalig is. Mijn liefde voor schrijven is zelfs nog later begonnen dan mijn liefde voor lezen. Ik was twaalf toen ik pas echt serieus bezig was met schrijven en het verzinnen van karakters en werelden. download (14)  

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?

Ik ben erg fan van Tahereh Mafi en haar shatter me series. Maar een groot voorbeeld heb ik niet.photovisi-download (18)

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

photovisi-download (19)

Ik bezit het meeste boeken van Cassandra Clare. En het boek wat je moet gelezen hebben is denk ik toch wel een hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas.

download (25)

Het boek is lichtelijk gebaseerd op het sprookje belle en het beest en het bevat alles wat je zoekt in een goed boek: Spanning, actie en romantiek.

 • Hoelang heb je gedaan over N .22? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Nou zoals ik al verteld heb ben ik begonnen met het schrijven op mijn 13e, in de zomer van 2013 om specifiek te zijn. Het schrijven zelf heeft me twee jaar gekost en het herschrijven iets minder dan een jaar. Ik was dus klaar toen ik 15 was. Maar ik heb het samen met de hulp van mijn uitgeverij, Godijn Publishing, nog eens drie keer herschreven dus eigenlijk ben ik er in totaal iets meer dan 4 jaar mee bezig geweest. Voor mij zit vooral de magie in het tot stand zien komen van mijn verhaal. Zoals ik ook al gezegd heb werk ik met inspiratie waardoor ik nooit echt weet hoe het verhaal precies gaat lopen. De karakters leiden echt hun eigen leven en kiezen vaak zelf wat ze gaan doen en wat goed voelt op dat moment. Mijn research heb ik vooral inderdaad met Google en het internet gedaan. Ook heb ik mensen in mijn omgeving om raad gevraagd als ik ergens niet uitkwam. Met boek drie ben ik echter iets heel anders van plan en wil ikzelf op onderzoek uit gaan. Voor dat boek is dat ook echt wel nodig. Het is maar net wat je nodig hebt om je boek zo geloofwaardig mogelijk over te laten komen.

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt, maar wat vindt je familie ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk? 

Ik heb het aan mijn moeder laten lezen voor ik het naar een uitgever stuurde om te kijken hoe het op haar zou overkomen. Zij vondt het goed en heeft me vanaf dat moment toegejuicht. Voor de rest heb ik het wel gezegd tegen mijn familie maar daar kreeg ik niet heel veel reactie van. Het was pas toen het vast stond dat het uitgegeven ging worden dat er gevraagd werd waar mijn boek precies over ging. Dat is op zich niet zo gek gezien N.22 voor hun het 1000ste verhaal was waar ik dol enthousiast over was.

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

Dat vind ik lastig. Er zijn namelijk heel veel dingen die ik mee wil geven. Ik denk dat wat ik de mensen die mijn boek lezen vooral wil meegeven is dat je, hoe zwaar het leven soms ook is, moet blijven volhouden, dat er altijd hoop is en hoe belangrijk het is om te weten

wie je bent en waar je voor staat.download (27)

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Een of twee maanden nadat ik klaar was met het herschrijven van het boek heb ik het verzonden naar mijn eerste uitgever. Ik heb het daarvoor aan mijn moeder en een vriendin laten lezen. Die vriendin en wat mensen op school zijn de reden geweest die mij er toe aangezet heeft het naar een uitgever te sturen. Ikzelf wilde het namelijk liever voor mezelf houden.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk? Ben je je daar van bewust? En hoe denk je dat Social media je kan helpen met de PR van N. 22?

Ik ben me heel erg bewust van hoe belangrijk social media nu is. Ik denk dat de social media me op een hoop manieren kan helpen met de PR van N.22. Het verspreiden van het nieuws van mijn boek is een van die manier. Ik denk dat ik heel veel mensen op die manier kan bereiken die ik anders nooit zelf had bereikt. Ikzelf ben echter heel atechnisch en heb pas sinds een half jaar een mobiel. Mijn eigen laptop heb ik ook pas sinds mijn 16e verjaardag en daarvoor zat ik bijna nooit op het internet. Dus het word nog een hele uitdaging voor mij. Gelukkig krijg ik hulp en hoef ik het niet alleen te doen.

photovisi-download (20)

 

 

photovisi-download (15)

%d bloggers liken dit: