Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met.. Inge Verbruggen

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Inge Verbruggen?

Ik heb een man en  twee kinderen en werk in het dagelijkse leven als boekhoudster.

photovisi-download (28)

Boeken zijn mijn grote passie. In elk opzicht ben ik verslaafd aan ze: kopen, lezen, ruiken, ontleden en zelf schrijven. Ik lees boeken voor alle leeftijden. Schrijven doe ik vooral voor jongvolwassenen.

photovisi-download (20)

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je altijd al geschreven en is dit je eerste echte boek wat je geschreven hebt of liggen er meer manuscripten bij je thuis?

Vanaf ik pas kon lezen wilde ik schrijfster worden. Ik pende boeken uit de bibliotheek over om te kijken hoe lang de verhalen waren en probeerde dan verhalen te verzinnen die ongeveer even lang waren. Ik had toen en ook nu overal schriftjes en kaarten waar ik ideeën in opschreef. De droom is gebleven en ik stuurde na mijn studies manuscripten op naar uitgeverijen.

photovisi-download (21)

Zij antwoordden dat ik talent had, maar dat het boek nog niet goed genoeg was. Dus volgde ik meerdere schrijfcursussen en richtte samen met nog enkele enthousiastelingen een schrijfgroep op, waar we 10 jaar eerst wekelijks, later tweewekelijks bij elkaar kwamen om elkaars teksten te becommentariëren. Mijn Vlaamse Filmpjes dateren uit die tijd.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik heb lang geen favoriet boek gehad. Ik las tijdens mijn jeugd zo ontzettend veel – gemiddeld vijf per week – dat het moeilijk was om er eentje uit te kiezen. Ik las graag Thea Beckman, Anke De Vries, Evert Hartman, Gaston Van Camp,…

photovisi-download (22)

Ik ben altijd een veelvraat in boeken geweest. Ik lees nu nog 70 tot 100 boeken per jaar. Al zijn mijn genres nu wel wat uitgebreider. Ik lees jeugdboeken, YA, romans, thrillers, spookverhalen,… Ik lees omdat ik graag naar een wereld reis die avontuurlijker en spannender is dan de mijne.

images (28)

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?

Rond mijn dertiende ontdekte ik Stephen King, Roald Dahl en Dean Koontz. Zij zijn heel lang mijn grote voorbeeld geweest. Ik wilde ook dezelfde soort verhalen schrijven als zij: spannend en mysterieus. Ondertussen lees ik wel liever boeken die meer to-the-point zijn. Nu zijn er meerdere auteurs waar ik heel veel bewondering voor heb, zowel thrillerauteurs als jeugdauteurs.

photovisi-download (23)

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

De meeste boeken in mijn kast zijn van Stephen King en Dean Koontz, omdat zij al een heel oeuvre hebben. Er zijn veel schrijvers die ik nu volg en waarvan ik hoop dat ze ook zo’n oeuvre bij elkaar schrijven, zoals Linwood Barclay, Sebastian Fitzek, Franck Thilliez, Jessica Warman, Rachel Ward en Chris Priestley.

Het boek dat je moet gelezen hebben, bestaat volgens mij niet. Iedereen heeft zijn eigen smaak en zijn eigen ervaring met boeken. Maar ik hoop wel dat iedereen op zijn minst één boek heeft gelezen dat hem of haar van zijn sokken heeft geblazen. Dat had ik met Zonder een woord van Linwood Barclay. En Deadline van Rachel Ward.

photovisi-download (24) 

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich?

Doodverklaard duurde acht maanden voordat de eerste versie op papier stond. Daarna volgden nog vijf maanden her-schrijfwerk voor de definitieve versie klaar was en het naar uitgeverijen opgestuurd werd. De voorbije twee jaar is er nog veel aan geschaafd en geschrapt. Nu is het echt wel klaar.

17202945_10212347110248352_5731469267047969067_n

 

 • Wat is het leukste: het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Tijdens het schrijven en herschrijven vind ik de flow het leukste. Terwijl je schrijft, ben je dan helemaal van de wereld en ben je je niet bewust van je omgeving. Met Doodverklaard schreef ik vooral vanuit het buikgevoel en was het voor mij net zo spannend hoe het verhaal en de personages evolueerden. Ik kan zelf ook intens genieten van hoe een verhaal zich helemaal ontpopt en als je alle puzzelstukjes kan laten passen.

Ik ga zelf op onderzoek uit voor research. Ik praat met gespecialiseerde mensen. Ik ga er niet zo maar van uit dat wat ik op internet vind juist is.

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuisfront ervan vindt, maar wat vindt je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Mijn man was de eerste lezer van Doodverklaard. Met zijn opmerkingen ben ik de derde versie begonnen. Daarna zijn pas andere proeflezers aan bod gekomen, die ook elk verantwoordelijk zijn voor een nog betere versie. Mijn dochter, die ook op de cover staat, wil het boek pas lezen als het uitkomt.

 • Wat wil je mensen mee geven met jouw boek.

Ik ben niet zo voor boodschappen, ook al zitten er in het boek. Ik wil gewoon dat mensen even kunnen ontsnappen uit de dagelijkse realiteit en met plezier het boek lezen.

photovisi-download (25)

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je  nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

Als je genoeg zitvlees kweekt en dat nog leuk vind ook, moet je een boek schrijven. Als het af is, leg je verhaal dan enkele maanden weg. Doe iets compleet anders. Als je het daarna leest, lees je vanzelf waar het knelt of beter kan.

Zoek op welk genre uitgeverijen publiceren en ga goed na hoe ze willen dat je het manuscript opstuurt. En wat ik vooral heb geleerd: blijven proberen, want de aanhouder wint.continue

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Ik had heel strenge lezers en herwerkte alle kritieken. Ik vroeg hen naast inhoudelijke opmerkingen ook waar ze het verhaal weg legden en waarom. Zo wist ik waar ik moest schrappen of spanning toevoegen. Na de vijfde herschrijfronde was ik heel tevreden over de eindversie. Ik heb het onmiddellijk ingestuurd naar uitgeverijen.

photovisi-download (26)

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

In dit digitaal tijdperk is Social Media heel belangrijk. Vooral mijn doelgroep, de jeugd, leest geen krant of tijdschrift meer. Advertentieruimte is dan heel duur als je er niet veel mensen mee bereikt. Bloggers, hobbyrecensenten en de mening van alle lezers zijn dan ook eerlijke boekenfreaks die de mond-aan-mond-reclame schriftelijk doen aan een groot publiek.  Dus van onschatbare waarde, vind ik.

photovisi-download (29)

 

 • Nu eindelijk je eerste echte boek over de toonbank gaat rollen hoe voel je je, ben je zenuwachtig en waarom?

Ik kan heel hard piekeren over hoe het boek zal ontvangen worden. Vinden lezers het goed of niet? Spreekt het onderwerp aan? Pas als de eerste recensies er zijn, zal dat pas minderen.

photovisi-download (27).jpg

 • Je hebt ook een baan naast je schrijfcarrière, is dit goed te combineren of neem je vakantie op om te schrijven? En als je eenmaal beroemd gaat worden Inge, wat dan blijf je dan werken of denk je nog niet zover?

Het is soms vrij druk. Regelmatig neem ik eens een extra snipperdag om de verhalen uit mijn hoofd te halen. Maar mijn job is even belangrijk als mijn schrijven. Ik heb een heel leuk werk met toffe collega’s. Die zou ik niet zo snel inruilen voor hele dagen van eenzame uren. Ik hoop dit dus heel lang te kunnen combineren.

 • Je hebt een YA geschreven met een prachtige cover trouwens, heb je daar zelf inspraak in gehad of wordt dit allemaal voor je bedacht en gedaan?

Samen met de vormgeefster zijn we tot een idee gekomen voor de cover. Er werd op voorhand afgesproken dat we met een foto gingen werken en hoe we het concept zagen. De tieners op de cover heb ik zelf bij elkaar gebracht voor de fotosessies. Daarna ligt het bewerken van de cover in handen van de vormgeefster en de uitgeverij en geef ik mijn fiat.

 • Zou je in de toekomst wel eens een ander genre willen schrijven of heb je zoiets van ik kom net kijken ik houd het bij YA?

Voorlopig heb ik nog heel veel ideeën voor dit genre. Ik schrijf wat ik op die leeftijd zelf had willen lezen. Wel met de technologische snufjes van vandaag: over computers, smartphones,… Maar ik geef toe dat ik ook ideeën heb voor andere genres. Mijn hoofd zit vol verhalen voor alle leeftijden.

photovisi-download (30).jpg