Recensies·Recensies van Caro

Maanziek -Eva Linden Een YA Fantasy, waar tussen droom en werkelijkheid een flinterdun laagje zit

Maanziek -Eva Linden

Een YA Fantasy, waar tussen droom en werkelijkheid een flinterdun laagje zit

images (14)

Samenvatting:

De zeventienjarige Mathis heeft het niet makkelijk. Naast de problemen met zijn vrienden en zijn liefje, heeft hij last van vreselijke, levensechte nachtmerries. Net op het moment dat hij niet meer weet wat echt is en wat niet, ontmoet hij een mysterieus meisje met een duister verleden. Ze vertelt hem over de gevaren die er zijn in de wereld van ‘lucide dromen’. Ondertussen raken de twee steeds meer verstrikt in een spel tussen goed en kwaad, en verliezen ze hun grip op de werkelijkheid. Slagen ze er in om zichzelf te redden? Of is het allemaal maar…een droom?

DID YOU KNOW, IT WAS ALL GOING TO GO SO WRONG FOR YOU?

DID YOU SEE, THAT IT WASN’T ONLY ME YOU WERE RUNNING FROM?

I NEVER THOUGHT THAT YOU’D LOSE THAT LIGHT IN YOUR EYES.

        PINK FLOYD- THE DIVISION BELL

Mijn mening:

Ik ben gek op Pink Floyd, dus de opening begon heel goed voor mij.

De cover vond ik mooi een donkere boot, met gescheurde zeilen, in de  verte en op de voorgrond een mooi meisje en een jongen die naar de boot staart. En natuurlijk siert een grote maan de cover.

Het boek is verdeeld in delen die weer in hoofdstukken verdeeld zijn. De hoofdstukken hebben een titel en deze zijn ook weer onderverdeeld in hoofdstukken met getallen, beetje veel van het goede vind ik.

Deel 1 gaat over de hoofdrol speler Mathis. Er is hem iets overkomen en sinds die tijd heeft hij nachtmerries. De nachtmerries zijn zo levensecht dat het onderscheid tussen realiteit en droomwereld steeds moeilijker wordt te onderscheiden. De zogenaamde Lucide dromen.

Mathis ontmoet in zijn dromen een meisje Mila, is zij echt of is zijn een droomwezen?

ZE IS HET MEISJE VAN MIJN DROMEN. LETTERLIJK ÉN FIGUURLIJK.

Deel 2 gaat over Mila. Mila moet Mathis leren om met zijn lucide dromen om te gaan. De dromen kunnen ernstige vormen aan nemen zodat ook de echte wereld erdoor beïnvloed wordt.

“HOE KAN HET DAT PURE VERZINSELS DE REALITEIT KUNNEN BEÏNVLOEDEN?”

Deel 3 gaat weer over Mathis. Wanneer ook Mathis in de grijze wereld terecht komt, moet hij zich daar uitvechten. Hij is sterk en heeft de kracht om dromen te vervormen. Samen met Mila moet hij zich een weg terug vechten en dan ook zijn vrienden nog redden.

ONDERWEG NAAR HUIS KNIJP IK EEN PAAR KEER IN M’N ARM, MAAR IK WORD NIET WAKKER. DE NACHTMERRIE IS MIJN REALITEIT GEWORDEN.

Ik heb er lang over gedaan om dit boek uit te lezen en heb vaak terug moeten bladeren. Ik kon me niet inleven in de personen en vond het boek erg ingewikkeld. Mathis komt Mila tegen in zijn dromen en dan ook nog in het echte leven. Zover kan ik het nog volgen, maar dan zijn er vrienden die overlijden in een droom en in een grijs gebied zweven. Mathis en Mila gaan deze personen proberen terug te halen. Dan ben ik echt de draad kwijt. Ik ben eerst maar eens wat woorden gaan opzoeken om duidelijkheid in het verhaal te krijgen.

Het gaat over vreemde entiteiten = energieën van overleden mensen. Dan hebben we de Yua die ervoor zorgen dat we fictie en realiteit niet meer uit elkaar kunnen houden en de lucide dromen, dromen waarbij de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt. Nadat ik deze veel voorkomende woorden had opgezocht, begreep ik het boek al wat beter.

Ik heb erg veel stikkers in het boek geplakt op plaatsen waar ik de draad kwijt raakte. Een boek voor jong volwassenen met een grote fantasie, zeker geen boek wat je even tussen door kan lezen. Waarschijnlijk zijn er genoeg mensen die over lucide dromen hebben gehoord, maar voor mij was het nieuw.

Een paar keer dacht ik, zal ik stukken overslaan of het boek weg leggen, maar dat is mijn eer te na. Stug door lezen en hopen dat het boek je gaat pakken.

Toen ik aan het einde was en eindelijk het plot ontrafeld zou zien, stond er

*****EINDE VAN BOEK 1*****

Wat een koude douche was dat voor mij. Ik heb geen idee hoeveel delen er nog gaan volgen, was misschien wel handig geweest als er had gestaan dat dit een deel van een serie was. Maar omdat er al zoveel hoofdstukken in hoofdstukken zaten had ik dit einde niet verwacht. Ik ben niet benieuwd naar het vervolg en mijn waardering is jammer genoeg ook niet groot.

Ik hoop echt dat er mensen zijn die dit boek wel kunnen waarderen, gelukkig is een mening maar een mening en dit is mijn mening.

  • Plot                        1 *
  • Schrijfstijl          1*
  • Originaliteit      4 ****
  • Psychologie       3 ***
  • Leesplezier        1 *

2 sterren voor Maanziek 

 

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com

photovisi-download (21)