Mustreads or Not in gesprek met….; Janneke Bazelmans – “Verkapt” BOEK10

Mustreads or Not in gesprek met….;

Janneke Bazelmans – “Verkapt” BOEK10

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kunt je zich in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Janneke Bazelmans eigenlijk?

Mijn naam is Janneke Bazelmans, getrouwd, twee zonen en woonachtig in Herpt (een dorp bij Den Bosch).. Ik werk als milieujurist, onderzoeker en auteur. De rode draad in al mijn werkzaamheden is milieurecht en projecten in ontwikkelingslanden. Ik heb een ecothriller geschreven die aanstaande mei verschijnt en zich geheel afspeelt in Indonesië.

 • Als schrijver van een  debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

 

Als kind schreef ik graag korte verhalen en mijn droom was een eigen boek schrijven. Na mijn studie rechten schreef ik veel juridische artikelen, opiniestukken, columns.  Tijd voor fictie was er niet.

Zo’n tien jaar geleden volgde ik cursussen fictie aan de schrijversvakschool. Ik wilde graag op een creatieve manier milieuproblemen onder de aandacht brengen. In mijn juridische teksten creëer ik een zekere afstand tot het probleem dat ik onderzoek, maar door het schrijven van fictie plaats ik de lezer er middenin.

Op dat moment deed ik onderzoek naar de palmolieketen. Ik had net ontdekt dat palmolie in meer dan de helft van de producten die wij consumeren, zit: zoals in koekjes, chips, maar ook in lippenstift, tandpasta, wasmiddel en shampoo. Ik wilde weten hoe duurzaam duurzame palmolie is, maar ook hoe de lokale bevolking aankijkt tegen de palmolieplantages die hun dorpen omringen. Is het een vloek of zegen voor de kleine boer?

Mijn onderzoek is opgenomen in een bundel van de Vereniging voor Milieurecht en uitgegeven door Boom Juridische uitgevers. Het is strikt juridisch; droge materie en ik wilde graag een bredere doelgroep bereiken. Vandaar een thriller.

 • Je Boek “ Verkapt ” is een Eco Thriller, wil je altijd dit genre blijven schrijven of heb je ook ideeën in een andere richting en zo ja, welk genre zou dit dan wezen? Maar vooral wat is een Eco Thriller?

  Een ecothriller is een thriller met een ecologisch thema. In mijn boek is dat de ontbossingsproblematiek op Borneo. Tien jaar geleden kwam de ecothriller Het Kyotoprotocol van Ruben van Dijk (pseudoniem) uit bij A.W. Bruna. Ik wist meteen dat ik ook een ecothriller wilde schrijven.

Ik werk aan een tweede boek. Het is een thriller, en de natuur speelt een grote rol, maar ik weet niet zeker of het uiteindelijk een ecothriller zal zijn. Het verhaal gaat over vier backpackers die ’s nachts een actieve vulkaan beklimmen. Slechts drie van hen komen terug. Ik houd wel heel erg van research, dus het faction genre (mix fictie en non-fictie) is mij op het lijf geschreven. Ik heb de vulkaan in mijn tweede boek inmiddels twee keer ’s nachts beklommen en iedere keer als ik de scènes lees die ik hierover heb geschreven, krijg ik het Spaans benauwd.

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

 Ik heb het boek pas na een aantal jaar (gedeeltelijk) aan een schrijfcoach laten lezen. Vervolgens heb ik de helft geschrapt. Daarna hebben negen proeflezers en een manuscript beoordelaar het manuscript nog gelezen voordat ik het boek durfde in te sturen naar Godijn Publishing.

 

 • Een boek kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je dit gedaan via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

In dit boek zit jarenlang research. Een deel van de research deed ik natuurlijk ook voor mijn juridisch palmolieonderzoek. Ik heb er eerst voor gezorgd dat ik echt alles wist over palmolie, de productie ervan, Indonesische wet- en regelgeving en Europese regelgeving. Honderden rapporten van maatschappelijke organisaties heb ik bestudeerd (en bestudeer ik nog steeds want het onderwerp wordt steeds actueler). Vervolgens ben ik met deze kennis naar Borneo gereisd. Daar logeerde ik bij de Dayaks in West-Kalimantan, liep ik mee in het orang-oetan opvangcentrum en onderzocht de palmolieplantages.  Alles stiekem, want zowel de Indonesische autoriteiten als de palmoliebedrijven houden niet van pottenkijkers. En als je weet dat er per week wereldwijd drie natuurbeschermers worden vermoord, ben je vanzelf op je hoede. Nadeel van dit stiekeme gedoe is dat mijn foto’s en filmbeelden heel onscherp zijn.

Om tijd te maken voor het schrijven, heb ik de televisie grotendeels uit mijn leven gebannen zodat ik de avonden kan besteden aan mijn thriller.

Op mijn website www.thrillerverkapt.nl die op 6 mei in de lucht gaat, vind je achtergrondinformatie over mijn boek.

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met uw boek, en raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar jezelf van geleerd heeft.

Schrijven is voor mij het allerleukste wat er is. Als ik een dag niets te doen heb, ga ik schrijven. Ik schrijf liever dan dat ik ga winkelen, uitga, de bioscoop en vul maar in. Mijn kinderen weten niet beter dan dat je altijd een notitieblokje bij je moet hebben. Ik raad beginnende schrijvers aan op zoek te gaan naar een schrijfclub. En in een vroeg stadium de hulp van een schrijfcoach of manuscript beoordelaar in te schakelen. Achteraf gezien heb ik daar te lang mee gewacht.

 • Er wordt minder gelezen tegenwoordig, las je al van jongs af aan ? En welk boek was je favoriet?

 Ik las als kind al ontzettend veel. Mijn favoriete kinderboek was . Mijn huidige favoriet is Stranders van Iris Stobbelaar (Ploegsma), een geweldig avonturenboek voor kinderen vanaf negen, tien jaar.

 • Wat is je mooiste herinnering aan het schrijven van dit boek?

Het logeren bij de Dayaks, de verhalen die ze me vertelden en die ik nooit zelf had kunnen bedenken en de ontmoeting met de orang-oetans.

 

 • Van welke auteur ben jezelf groot fan en wie is je grote voorbeeld?

Ik ben geen fan van een specifieke auteur. De boeken van Tomas Ross en Ruben van Dijk, Charles den Tex en René Appel lees ik graag.

 • Welk bestaand boek had je zelf graag geschreven en waarom juist dit boek wat is hier zo speciaal aan ?

Hoewel ik meer een liefhebber ben van thrillers dan van romans had ik de debuutroman Schuim der Aarde van Roxane van Iperen wel willen schrijven. Het verhaal is rauwer dan rauw, een beklemmend verhaal over ongelijkheid. Het gaat over de onderkant van Brazilië. Haar zinnen zijn prachtig gecomponeerd. Ook De verborgen geschiedenis van Donna Tartt (weer een debuutroman) had ik zelf willen schrijven. Bijzonder hoe zij de Griekse geschiedenis verweeft met een hedendaags drama.

 • Wat mogen we na BOEK10 nog van je verwachten? Wat zijn je dromen of je plannen??

Ik wil heel graag een tweede thriller uitgeven. Daarnaast hoop ik n.a.v. met Verkapt nog jarenlang lezingen te kunnen geven over palmolie, orang-oetans en ontbossing.

 

One Comment on “Mustreads or Not in gesprek met….; Janneke Bazelmans – “Verkapt” BOEK10

 1. Pingback: - V E R K A P T | Een studente - een aap - hun strijd

%d bloggers liken dit: