Mustreads or Not! in gesprek met..; Onno-Sven Tromp – “Fantoomregen” BOEK10

Mustreads or Not! in gesprek met..;

Onno-Sven Tromp – “Fantoomregen” BOEK10

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kunt je zich in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Onno-Sven Tromp eigenlijk?

 Onno-Sven Tromp is dichter en dromer, doler en denker. Hij schrijft al zijn halve leven gedichten, droomt over een betere wereld, verkent de werkelijke wereld met zijn rugzak en bedenkt hoe het beter kan. Van elke verkochte roman gaat er één euro naar een gezin in Tanzania.

 • Als schrijver van een debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven? 

   

   

  Ik ben ‘pas’ twaalf jaar geleden in Tanzania aan mijn roman Fantoomregen begonnen. Vaak kregen mijn gedichten voorrang, maar ik ben ook met tussenpozen aan mijn roman blijven werken. Ook in Oeganda heb ik er weer aan geschaafd. Ik wist dat het boek ooit af zou zijn, maar ik had geen haast.

 

 • Je boek “Fantoomregen” is een roman, wil je altijd dit genre blijven schrijven of heb je ook ideeën in een andere richting en zo ja, welk genre zou dit dan wezen?

 Te veel ideeën. Ik heb al een aantal dichtbundels gepubliceerd (sonnetten, haiku’s), maar ook een filosofisch boekje en twee schrijverswandelgidsen. Er zullen ook nog bundels met andersoortige gedichten verschijnen. En misschien ook nog wel een volgende roman.

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officiële manuscriptlezer?

 Twaalf jaar dus. Mijn vrouw Elske is mijn trouwste lezer.

 

 • Een boek kost research en tijd, was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je dit gedaan via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan?

 Fantoomregen speelt zich af in Tanzania, waar ik twee jaar heb gewoond. Ons leven daar was tegelijkertijd veldwerk voor mijn boek. En mijn vrouw verdient ons inkomen, waardoor ik veel vrijheid heb.

 

 • Wat wil je mensen meegeven met je boek? Raad je mensen die het idee hebben om een boek te schrijven aan dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze? Waar moeten ze op letten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar jezelf van geleerd heeft.

 Schrijf altijd door, geniet van het schrijven, denk niet aan het resultaat, geef nooit op.

 

 • Natuurlijk houd je als schrijver van lezen, welke schrijver is jouw grote voorbeeld voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen? En waarom juist die schrijver?

Het zijn er veel: Nescio, W.F. Hermans, Gerard Reve, J.J. Voskuil, Cees Nooteboom, A.F. Th. van der Heijden, Ilja Leonard Pfeijfer, Sandro Veronesi…

 

 • Er wordt minder gelezen tegenwoordig, las je al van jongs af aan? En welk boek was je favoriet?

 Ik herinner me vooral dat ik De zevensprong van Tonke Dragt mooi vond.

 

 • Wat is je mooiste herinnering aan het schrijven van dit boek?

 De vier jaar dat ik in Afrika woonde en de kansen die we kregen om Tanzania en in Oeganda tot in de uithoeken te verkennen.

 

 • Welk bestaand boek had je zelf graag geschreven en waarom juist dit boek wat is hier zo speciaal aan?

Oei, dat is een moeilijke vraag. Onbewust is dat misschien wel Nooit meer slapen van W.F. Hermans, want mijn roman Fantoomregen is daaraan verwant. Alleen heb ik me dat tijdens het schrijven nooit beseft. De jury van de pitch-wedstrijd Manuscripting merkte dat op. Nooit meer slapen is een tot mislukken gedoemde zoektocht in Noorwegen, Fantoomregen ook, maar dan in Tanzania.

 • Wat mogen we na BOEK10 nog van je verwachten? Wat zijn je dromen of je plannen?

 Zeker nog meer dichtbundels dus, maar misschien ook nog een roman of een filosofisch boekje. Ik hoop voldoende rust te vinden om te schrijven. Nu verschijnt mijn eerste roman en ben ik ook net benoemd tot Stadsdeeldichter van Amsterdam Nieuw-West. Druk, druk, druk!

 

 

%d bloggers liken dit: