Fantoomregen – Onno Sven Tromp #BOEK10

Fantoomregen – Onno Sven Tromp

“Ik ben gedwongen zelf opzoek te gaan. alleen zou ik graag weten waar ik moet  beginnen”. Een zoektocht naar een project dat eigenlijk niet te vinden is.

Samenvatting:

Afrika is ruig en puur. Als er in Tanzania een hulpproject lijkt vast te lopen, gaat Peter van Vriesland op onderzoek uit. In Dar es Salaam legt hij contact met een lokale medewerker. Die zadelt hem op met een onuitvoerbare opdracht, waarna hij vanaf de kust het uitgestrekte binnenland in reist. Geplaagd door lekke banden, vreemde aandoeningen en tovenarij blijft hij het spoor volgen van zijn volgende contactpersoon. Totdat hij een ontdekking doet die zijn leven voorgoed zal veranderen.
Fantoomregen is het indringende verhaal van een man met doorzettingsvermogen, die zich desondanks verliest in de ondoorgrondelijke Afrikaanse realiteit.
Over de auteur
Onno-Sven Tromp woonde vier jaar in Tanzania en Oeganda en bewerkte zijn ervaringen tot een zinderende zoektocht. Fantoomregen is zijn debuutroman.
In Tanzania ondersteunt hij al meer dan tien jaar een moeder en twee kinderen in hun levensonderhoud. Wie dit boek koopt, draagt daaraan een euro bij.

Mijn mening:

Heel benieuwd was ik naar deze roman over Afrika en dan vooral was ik benieuwd naar de fantoomregen.

Omdat Onno-Sven daar heeft gewoond is het natuurlijk ook gebaseerd op ware feite en gebeurtenissen. Ik ben iemand die niet het boek door bladert voor ik het ga lezen en vond het jammer dat ik aan het einde van het boek een lijst met gebruikte woorden tegenkwam uit het Kiswahili vertaald in het Nederlands. Die had ik onder het lezen graag erbij willen hebben. Nu waren de woorden wel schuin gedrukt, maar ik dacht alleen dat dat was omdat het Kiswahili was.

“What is wrong in my life.

That I must get drunk every night?”

(Fine Young Cannibals, Johnny Come Home)

Erg goed vond ik dat de Proloog en Epiloog in elkaar overliepen en me een lach bezorgde. Ik zag het voor me deze Filipo glimlachend naar zijn baas en ja knikkend, maar ondertussen…

Het boek wordt verteld in de ik-vorm, duidelijk letter type en niet te lange hoofdstukken. Het boek  Fantoomregen nodigt uit tot lezen.

Eigenlijk is het best een zielig boek, want je wordt aardig meegezogen in de armoede van Afrika, maar ik was verbaasd dat de mensen zo vriendelijk, vrolijk en behulpzaam zijn. Wanneer mensen echt niets bezitten nodigen ze je toch uit en zijn trots op hun schamele bezittingen en hutje waar ze op de grond leven. Ook wanneer er maar één bed is, staan ze dit af aan hun gast.

Dat Peter van Vriesland ook soms wat moeite heeft met de taal werd heel duidelijk in het volgende zin.

Een goede vrouw beschikt over een kont ter grootte van een  pompoen.

Deze zin betekende dus iets heel anders dan Peter van Vriesland dacht.

Wat Peter nu precies voor zijn werk moest doen in Afrika werd pas op het einde helemaal duidelijk. Iemand die zo lang erop uit wordt gestuurd en eigenlijk aan het lijntje wordt gehouden, door de mensen die alles daar in goede banen moeten leiden.

 

Mijn werk bestaat voor het grootste deel uit wachten

Wachten op informatie.

Wachten op een trein die elk moment kan arriveren.

Wachten tot mijn kleren schoon zijn.

Wachten tot ik weet wat me te doen staat.

Wachten op wat komen gaat.

 

Wat gebeurd er met spullen die aids en malaria moeten voorkomen. Wat voor mij duidelijk is, dat wanneer je hulp bied er Nederlanders boven op moeten zitten en daar eigenlijk aanwezig moeten zijn bij het opzetten van fabrieken en het begeleiden van de mensen daar.

Ik vond Peter soms wel wat zwak, er werd eigenlijk een beetje met hem gesold en ik dacht dan “kom op wat ben je voor vent om je zo te laten inpalmen en voor de gek te laten houden”.

Ik heb enorm genoten van het boek en aan het einde kwam ik er eindelijk achter wat nu een fantoomregen is.

Door het verhaal heb ik wel het gevoel een beetje van het leven daar mee te hebben gekregen, ik denk alleen dat als je daar komt het nog veel erger is dan je je kunt voorstellen.

Het lijkt me alleen heerlijk gewoon relax te kunnen leven, geen hectiek zoals in Nederland. Maar de armoede, dat is toch wel een heftig ding. Dat er hulpgoederen worden onderschept door handelaren en dan worden door verkocht, dat de inwoners er niets van krijgen.

Onno-Sven heeft een prachtige roman neer gezet. Het enige minpuntje vond ik dat je op een gegeven moment aan het lezen bent en denkt, waar zitten we nu waar gaat dit over. Het blijkt dat hij ziek  geworden is en de draad ben ik dan even kwijt. Er had beter vooraf kunnen staan dat hij ziek werd.

Verder een aanrader, een mooi debuut van Onno-Sven Tromp.

  • Leesplezier          3***                                            
  • Plot                         4****
  • Schrijfstijl            3***
  • Originaliteit       4****
  • Psychologie        3***

3 1/2 ster voor Fantoomregen..

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: