Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not! in gesprek met..; Miranda Hillers

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Miranda Hillers?

Allereerst wil ik Mustread or Not bedanken voor de gastvrijheid om een item over mij te plaatsten. Heel erg leuk om een interview met jullie te hebben. Mijn naam is Miranda en ik ben gelukkig getrouwd met Franck. We hebben een dochter van 14 en een zoon van 12. Ik ben spontaan, extrovert, nieuwsgierig en ook een heel eigenwijs persoon. Ik werk parttime in een herenmodezaak en daarnaast schrijf ik met heel veel liefde boeken.

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

In 2013 zat ik niet lekker in mijn vel en las ik ook niet meer met plezier. Ik vond het eind niet zo leuk of ik had graag dat het personage net een andere keuze zou maken. Ik ben achter de computer gaan zitten en begon mijn eigen verhaal in te tikken en ik rammelde maar door en in no-time had ik een boek geschreven. En toen begon mijn droom om mijn eigen boek uit te geven. In juni 2014 was het een echt feit. Wat was ik trost op mijn eerste eigen exemplaar van Het geeft niet.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Toen ik acht was kreeg ik van mijn tante het boek Goed zo, Claudia en ik was echt verkocht. In de loop der jaren heb ik alle delen gekregen of gekocht en ik heb ze natuurlijk bewaard. Ik las zelfs zo jong als ik was de verpakkingen van bijvoorbeeld hagelslag dat op de ontbijttafel stond. Als puber begin schreef ik in dagboeken, dus ja, ik heb zeker altijd al een zwak voor lezen en schrijven gehad.

 • Hoe enthousiasmeer jij jouw kinderen voor lezen, zijn het ook boekenfreaks of totaal niet? Zo ja, wat lezen ze dan? En wat bied jij ze bijvoorbeeld heel graag aan?

 Ik ben de enige in huis die continue een boek leest. Onze zoon begint het wel leuk te vinden en hij heeft onlangs op zijn school nog een boek gewonnen van Mirjam Mous. Onze kids moeten nu voor school verplicht lezen. De boeken van Carry Slee en Heleen van Vreeswijk hebben hun voorkeur.

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?

 Chantal van Gastel is mijn favoriete auteur. Ik viel bij de eerste pagina’s als een blok voor al haar boeken. Geknipt voor jou is mijn favoriet. Nu ik een beetje in de boekenwereld ronddwaal komen we elkaar weleens tegen en dan maken we altijd een praatje. In mijn ogen is ze een groot auteur en ben ik maar een vlo

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Dat is heel persoonlijk en daarom kan ik ook geen tip geven. Ik hou het genre Feelgood/New Adult en lees voornamelijk Engelstalige boeken. Ik ben lyrisch over de schrijfwijze van Colleen Hoover. Van Abbi Glines heb ik de meeste boeken in mijn kast en Jodi Ellen Malpas heeft mijn favoriete mannelijk personage geschreven. Jess van Mijn man.

Het eerste boek dat mij diep geraakt heeft en waarvan ik echt moest huilen is Taking Chances van Molly McAdams. Ik had echt een bookhangover en smeet na de laatste punt het boek nog net niet tegen de muur. Ik was echt kapot van verdriet en heb twee weken lang niet meer kunnen lezen.

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je al schrijft?

Dat het echt mijn verhaal is en dat er ook belangstelling voor is. Mijn lezers, mijn fans, geven me complimenten die ik zeer waardeer. Maar voor het eerst je eigen boek in handen te hebben, dat is echt een machtig gevoel.

 • Je hebt nu twee series geschreven waarvan voor de Blingg- serie inmiddels al 4 boeken en van de WWW-serie 2. Blijf je altijd in dit genre schrijven of heb je ook inspiratie voor een echte Thriller of een YA? Kortom wat kunnen we nog van je verwachten?

Ik blijf Feelgood/ New Adult schrijven. Ik hou van de liefde, de opbouw van een relatie, de problemen die erin voorkomen, het goedmaken na een ruzie en natuurlijk de bijbehorende stomende scenes. Ik zou geen thriller kunnen schrijven of een fantasy, maar daar ligt mijn hart ook niet. Ik ben zelf een romantisch persoon en schrijf daar graag over. Misschien een YA, maar dan mis ik de vrijscenes, haha.

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Alles bij elkaar kost ongeveer een half jaar. In twee a drie maanden heb ik een verhaal geschreven en dan begint het pas. Het herschrijven, weghalen, bijzetten, corrigeren, nakijken, opnieuw lezen. Dat is het meeste werk. Het leukste om te doen is de cover maken, het uitzoeken van de juiste persoon/ personen. Voor research gebruik ik Google.

 

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt, maar wat vindt je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Mijn gezin is trots. Het lijkt makkelijk om een boek te schrijven, maar ik ben er uren mee bezig, ook ’s avonds en ’s nachts. Gelukkig heb ik aan 5 uur slaap genoeg want ik lees ook nog eens 2 boeken per week. Boodschappen online bestellen scheelt echt veel tijd. Mijn man heeft een eigen bedrijf en is daar zelf erg druk mee. Franck ziet natuurlijk waarmee ik bezig ben en we praten over de inhoud, maar hij leest mijn boeken in de zomervakantie.

 

 • Wat wil je mensen mee geven met jouw boek.

Een goed gevoel. Een ontsnapping van alles om je heen en ze mee laten slepen in het verhaal.

 

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

Laat je niet tegenhouden door anderen. Als jij een verhaal hebt geschreven en je staat er volledig achter stuur het naar een uitgeverij, wellicht word je eruit gepikt. Je kan je boek ook zelf uitgeven, maar daar komt iets meer bij kijken.

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Mijn eerste drie boeken Het geeft niet – Breek mijn hart niet en Vergis je niet heb ik in 2014 zelf uitgegeven. Eind 2015 heb ik het manuscript aan bijna alle uitgeverijen in Nederland gestuurd. Van de meeste kreeg ik geen respons, van andere een kort bericht dat ik niet in hun fonds paste en twee uitgevers hadden interesse. Ik heb voor Scelta Publishing gekozen en die heeft in 2016 alle drie delen van de Blingg-serie opnieuw opgebracht. Niets is wat het lijkt, DEX en KAI zijn uitgegeven door MH Books, mijn eigen uitgeverij.

Het is misschien vreemd, maar ik laat mijn manuscripten aan niemand lezen. Ik stuur het op naar een professionele redacteur om de tekst te corrigeren en daarna aan een select groepje proeflezers, maar die sleutelen niet aan het verhaal.

 

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Sociaal media is voor beginnende schrijvers erg belangrijk. Je bereikt een hele grote doelgroep. Als je een beginnende schrijfster bent, kent niemand je naam. Mijn eerste boek die werd door familie, vrienden en moeders van het schoolplein gekocht. Ik ben zelf naar de plaatselijke krant gestapt en bij boekhandels binnengelopen en gevraagd of mijn boek daar mocht liggen. Dat was in mijn geval geen probleem. Zo is het balletje een beetje rollen. Met een website en voornamelijk Facebook kreeg ik meer en meer bekendheid. Bloggers, vloggers, recensenten, iedereen die een review op diverse sites achterlaat zijn zeker belangrijk. Zij zorgen ook dat je naam en boek wordt genoemd. Ik hecht daar zeker waarde aan. Ook door middel van win-acties waarmee je een mijn boeken kan winnen helpt je een breder publiek te krijgen. Bovendien hou ik ervan om contact te houden met lezers en mijn fans. Ik vraag ook weleens hun mening of wat ze van een bepaalde naam van een hoofdpersoon vinden. Die interactie vind ik heerlijk.

 • Je hield vroeger veel dagboeken bij, waaruit je inspiratie put voor je boeken, kunnen we zeggen dat het eigenlijk autobiografische boeken zijn geworden?

Die vraag is eerder aan mij gesteld, maar mijn boeken zijn fictie en niet gebaseerd op waargebeurde belevenissen. Ik heb me wel laten inspireren met wat ik vroeger toen ik “jong en wild” was heb uitgespookt toen ik het uitgaansleven en het andere geslacht leerde kennen, haha. Ik schrijf het dan wel met net een andere twist dan dat het precies gebeurd is, maar echt letterlijk, nee. Of toch stiekem een beetje…

 • Je hebt een serie geschreven met in de hoofdrol Sophie, maar ook een serie met een man in de hoofdrol. Heb je gemerkt dat de mannen boeken ook echt door mannen worden gelezen of blijven het toch vrouwen die deze series lezen?

Al mijn boeken zijn geschreven in de Ik-vorm. In Vergis je niet, Niets is wat het lijkt, DEX en KAI wisselt het vertelperspectief per hoofdstuk tussen de twee personages, POV. Ik denk dat mijn boeken grotendeels door vrouwen worden gelezen, maar ik weet ook dat ik mannelijk fans heb en die genieten ook van mijn boeken. Het ligt eraan waar je van houdt.

 

Bedankt voor het interview. KAI is recentelijk verschenen en ik wil een van jullie leden daar blij mee maken. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is dit bericht te liken. Delen mag 

Liefs Miranda

17888364_651933531683374_1806715024_n