Mustreads or Not in gesprek met…; Sonn Franken – “De Oversteek” BOEK10

Mustreads or Not in gesprek met…;

Sonn Franken – “De Oversteek” BOEK10

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kunt je zich in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Sonn Franken eigenlijk?

Mijn naam is eigenlijk John Franken, maar iedereen kent me als Sonn Franken,  zo word ik dus ook het meeste genoemd en gebruik ik die naam ook voor mijn pennenvruchten.

Ik ben de zevende uit een arbeidersgezin met acht kinderen. Hierdoor heb ik al vroeg geleerd met weinig tevreden te zijn. Ik trek er graag op uit op mijn motor of met de auto en heb dan altijd mijn fototoestel bij de hand. Om elke hoek is wel iets moois te vinden en daarom ook betreed ik graag die onbekende paadjes en laantjes. Dit deed mijn vader al en samen met mijn broer Henk, die mijn beste maat is, volg ik in die voetstappen. Daarnaast koester ik mijn eigen nieuwssite www.bozinbeeld.nl , werk ik fulltime als KAM coördinator in een ziekenhuis, mag ik wekelijks mijn bijdrage leveren aan een lokale weekkrant en mag ik graag met mijn vrienden in ’t weekend een pilsje pakken in mijn stamkroeg.

 

 • Als schrijver van een debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Al sinds de lagere school werden mijn werkschriften meer bevolkt door tekeningen en verhaaltjes dan dat er mijn schoolwerk in geraakte. Heb dan ook menig pets tegen mijn hoofd gehad. Die drang om te schrijven was er dus al vroeg en dat gecombineerd met mijn nieuwsgierigheid naar nieuwe plekjes heeft ertoe geleid dat er op een gegeven moment flarden tekst zich in mijn hoofd begonnen te roeren. Toen ik een keer bij een bekende Nederlandse schrijver was om wat van mijn gedichten voor te leggen, werd zijn interesse juist gewekt door mijn stukje proza. Hij stimuleerde mij, gaf me de figuurlijke schop onder mijn kont, om daar werk van te maken. Dit werd “De Oversteek”.

 

 • Je Boek “ De Oversteek ” is een Fantasy verhaal, wil je altijd dit genre blijven schrijven of heb je ook ideeën in een andere richting en zo ja, welk genre zou dit dan wezen?

“De Oversteek” is inderdaad deels een Fantasy verhaal. Maar het speelt zich ook deels af in de huidige wereld. Iemand die in het “nu” leeft en zijn ontsnapping uit dat leven zoekt door het lezen van Fantasy boeken. In mijn boek ontrolt het verhaal zich tot in beide werelden, ja maakt zelfs de overstap. “De Oversteek” is het eerste deel in een drieluik waarvan ik deel II al gereed heb en aan deel III bezig ben.

Afgelopen december heb ik een boek in een totaal ander genre gelanceerd: “In de Schaduw van de Waarheid”.  Het is een boek dat vertelt hoe een jongeman gedurende de 2e W.O. door de Duitsers wordt afgevoerd om voor hen te gaan werken. De persoon in kwestie wordt opgeleid tot motorordonnans en beleeft de oorlog van de Russische grens tot in Frankrijk. Het boek volgt hem ook op het moment dat hij na de oorlog weer thuis geraakt. Het is een fictie boek maar wel gebaseerd op de verhalen die ik van overlevenden mocht optekenen. Het is een andere kant van de oorlog die nog zelden gehoord is.

Momenteel werk ik ook aan een ander boek dat gaat over een journalist die zijn beste dagen achter hem heeft en verdrinkt in een ontdekkingstocht naar nieuws waarbij corruptie, terrorisme, milieu, Europa en belangen van grote bedrijven hem letterlijk tot de dood voeren. Maar het verhaal stopt niet omdat anderen het stokje van hem overnemen in zijn zoektocht naar de waarheid.

 

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

“De Oversteek” is ontstaan omdat Albert Hagenaars, bekend Nederlands schrijver, me stimuleerde mijn aan hem onthulde stuk tekst op te pakken en tot een eind te brengen. Tot dat moment lag het zeker al zo’n zeven jaren minstens op de plank. Albert zat me op de huid door regelmatig de voortgang op te vragen. Ik had al wel wat stukjes aan familie laten lezen maar de echte stap tot een boek was voor mij een brug te ver. Sinds de bemoeienis van Albert moest het wel leiden tot een boek. Toen ik eenmaal op weg was nam de drang het over en hoefde ik niet langer aangestuurd te worden. Het schrijven nam mijn leven over en ik besteed steeds meer uren aan deze passie.

 

 • Een boek kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je dit gedaan via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Voor mijn Fantasy verhalen heb ik eigenlijk weinig research nodig. Ik heb een levendige fantasie en kan me gelukkig heel snel midden in het verhaal storten. Voor het deel dat zich in de hedendaagse wereld afspeelt put ik uit mijn eigen ervaringen, mijn vrienden, kranten en nieuws en algemene interesses.

Anders was het met mijn oorlogsroman. Ik had die verhalen van overlevenden wel opgetekend in mijn hoofd. Maar toch is het belangrijk om feiten te checken als genoemde locaties, datums en situaties. Google is dan een zeer waardevolle tool. Een voorbeeld is dat mij een naam van een stadje in het geheugen lag waar ook een spoorstation te vinden was. Google leverde mij op dat er daar nooit een station is geweest, het bleek een naburig stadje te zijn met een soortgelijke naam. Maar ik heb ook nog diverse bezoeken afgelegd bij nabestaanden van de reeds overleden mensen die de oorlog beleefd en verteld hebben. Daarnaast heb ik tripjes naar Duitsland en Frankrijk ondernomen om simpelweg feiten te checken, zoals staat op dat ene plein daar het gemeentehuis? Bevindt de kerk zich om de hoek? Waar staat de biechtstoel in die kerk? Dat soort simpele feiten die wel moeten kloppen omdat ze in het verhaal vernoemd worden.                                                                   Dat geldt eigenlijk ook voor dat nieuwe boek waar ik mee bezig ben.

 

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met uw boek, en raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar jezelf van geleerd heeft.

Als eerste zou ik willen zeggen: Volg je hart! Zelf wil ik mensen meegeven dat de wereld een mooie plek is die plaats biedt om te genieten, maar ook om weg te mijmeren in de mooiste fantasie die je je maar kunt voorstellen. Geniet van wat het leven biedt en probeer zelf een “rechte” koers te volgen in de zin van “doe goed”.

Als je de drang voelt om een en ander vast te leggen moet je dat zeker doen. Doe dat dan ook omdat het een deel van jezelf is en niet omdat een deel van de buitenwereld dit van je verlangt. Luister naar anderen, kijk kritisch naar je werk, laat je werk ook door anderen lezen. Maar bedenk bij alles dat het JOUW verhaal is dat je optekent. Laat dus je ideeën en gevoel nooit knechten door de druk van anderen. JIJ alleen bent eigenaar van jouw verhaal.

Wat een geschikte uitgeverij betreft kan ik alleen maar zeggen dat je heel kritisch moet zijn. In mijn zoektocht ben ik heel wat partijen ontmoet die alleen maar print on demand constructies zijn. Jouw boek interesseert ze heel weinig, alleen maar het aantal volumes dat ze kunnen verkopen. De meesten zijn de titel uitgeverij niet eens waard. Ik heb inmiddels een hele lange lijst met namen. Bij de meesten staat na de eerste contacten een grote streep door. Je valt ook achterover van het verschil in prijzen.  Ik weet dat je zelf een eigen investering moet doen, wees daartoe dus bereid. Maar ga ook hier op je gevoel af door te kiezen voor een partij waar je echt een goed gevoel bij hebt. Iemand die je weet te stimuleren, die kritisch is en die met je meedenkt. Ik heb dat gevoel, die klik, bij Elly Godijn van Godijn Publishing. Van het eerste moment had ik een goed gevoel. Ze wilde mijn verhaal niet zo zeer om te kunnen scoren en volume te kunnen verkopen, nee ze was geïnteresseerd in mij en geloofde in mijn boek. Dat is een verschil dat je snel merkt als je met partijen praat en intenties proeft in de manier van handelen en hun aanbod. Ik zoek een partij die mij het gevoel geeft dat ze in mij en mijn verhaal geloven, niet zo zeer wat ze aan mij of via mij kunnen slijten aan verkopen.  Dat gevoel van een goede klik had ik ook bij Pim van Bommel van Uitgeverij Boekenindustrie die mijn oorlogsroman omarmde en per se wilde uitgeven. Hij ging echt op het verhaal in en toonde zo zijn interesse, iets dat mij een welkom vertrouwd gevoel gaf. Zo ook bij Elly Godijn, iemand die echt met mijn boek aan de slag wilde en daarbij samen met mij dit grote avontuur wilde instappen. Ze heeft me met een enorme berg werk opgezadeld en vraagt me het hemd van het lijf. Maar ik doe het graag omdat ik blij en trots ben dat ik tot de “Godijn stal” mag behoren. Ik kijk dan ook enorm uit naar 6 mei.

 

 • Natuurlijk houd je als schrijver van lezen, welke schrijver is jouw grote voorbeeld voor welk boek rent u naar de winkel om het aan te schaffen ? En waarom juist die schrijver?

Mijn grote voorbeeld is J.R.R. Tolkien. De manier hoe die man schreef trekt me enorm, of moet ik zeggen .. hij zuigt me helemaal in zijn verhaal op? De manier van detailbeschrijvingen, zijn ongebreidelde fantasie, maar zeker ook zijn liefde voor natuur en mensen, juist al die elementen maken zijn boeken tot wereldavonturen waar ik me graag in stort.

 

 • Er wordt minder gelezen tegenwoordig, las je al van jongs af aan ? En welk boek was je favoriet?

Gezien bovenstaande vraag zal het je niet verbazen als ik antwoord: “De Hobbit”. De opvolger in de vorm van het drieluik “Lord of the Rings” is ook geweldig, maar is niet zo doorspekt met de humor van het inleidend boek tot deze inmiddels klassieker.  Andere boeken als “De Odyssee” van Homerus en “De Ilias” heb ik ook graag mogen lezen, iets dat waarschijnlijk het gevolg is van mijn gymnasium opleiding.

 

 

 • Wat is je mooiste herinnering aan het schrijven van dit boek?

Mijn allermooiste herinnering is het moment dat ik de eerste honderd pagina’s aan mijn vader liet lezen. Hij belde me de volgende dag op om te zeggen dat hij het eens was met Albert Hagenaars: ’Dit is iets dat je moet voltooien. Ik herken er heel veel in en het leest zo makkelijk. Ik kon het niet wegleggen.’

Mijn vader heeft het eind van het boek nooit mogen lezen. Maar hij was diegene die mij naar de onbekende plaatsen leidde in mijn jeugd, die me voorhield om altijd nieuwsgierig te zijn, kritisch te zijn en om niet bang te zijn eigen avonturen aan te gaan. Daarom ook dat ik dit boek opdraag aan mijn vader.

 

 • Van welke auteur ben jezelf groot fan en wie is je grote voorbeeld?

Ik val in herhaling: J.R.R. Tolkien. Dat gevoel is nog gesterkt toen ik een brief mocht ontvangen van zijn dochter Priscilla Mary Anne Tolkien waarin ze schreef dat ze trots was dat haar vader mij zo inspireerde en ze mij veel succes wenste op het schrijvers pad.

 

 • Welk bestaand boek had je zelf graag geschreven en waarom juist dit boek wat is hier zo speciaal aan ?

Dat zou “Schindler’s Ark” van Thomas Keneally zijn. De indringende manier waarop emoties en feiten beschreven worden en het verhaal een inkijk geeft in één van de meest afschuwelijke periodes van de wereldgeschiedenis waar toch hoop de boventoon voert, dat vind ik aangrijpend en bijzonder. Ik hoop iets dergelijks te hebben bereikt met mijn oorlogsroman.

 • Wat mogen we na BOEK10 nog van je verwachten? Wat zijn je dromen of je plannen??

Zoals ik zei is “De Oversteek” het eerste deel uit een drieluik. Deel II en III ga ik opnieuw in samenwerking met Elly van Godijn Publishing publiceren. Ik ben heel blij en trots op de manier hoe we met deel I omgaan.

Ik hoop het boek omtrent de journalist, werktitel “Dossier Doel”, ook dit jaar nog af te ronden en ook dit boek aan de lezers te kunnen presenteren.

In eigen beheer heb ik al een combinatiebundel foto’s/gedichten uitgebracht met de naam “Scherm, mijn Venster”.  Inmiddels heb ik voldoende fotomateriaal en gedichten liggen om een tweede bundel uit te brengen. Het liefst zou ik dit via een uitgeverij uit willen brengen.

Ik voel mijn drang en passie voor het schrijven nog steeds toenemen en mijn droom zou het dan ook zijn dat ik hier volledig voor kan gaan zonder een baan nodig te hebben om mijn schoorsteen te laten roken.

Het zou ook geweldig zijn als een toenemend lezerspubliek mijn naam weet te vinden als schrijver. Ik hoop daartoe met het Project Boek10 van Godijn Publishing een eerste kleine stap te maken. Ik ben dan ook trots en blij dat ik mee mag doen.

One Comment on “Mustreads or Not in gesprek met…; Sonn Franken – “De Oversteek” BOEK10

%d bloggers liken dit: