Mustreads or Not ! in gesprek met…; Josè van Winden – “Weekendje Weg” BOEK10

Mustreads or Not ! in gesprek met…;

Josè van Winden – “Weekendje Weg” BOEK10

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kunt je zich in een paar zinnen voorstellen.. Wie is José van Winden eigenlijk?

Ik werd 46 jaar geleden geboren in Kethel-Schiedam als zesde kind en vijfde dochter, deel van een groot gezin, dus. Ik zat op de middelbare school in Delft en studeerde vervolgens Engels in Leiden en Norwich. Inmiddels woon ik alweer heel wat jaren met man en drie puberzonen in Schipluiden, een rustige, landelijk oase tussen Rotterdam, Den Haag en de kassen van het Westland.

 • Als schrijver van een debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Al vanaf dat ik kon lezen, wilde ik schrijfster worden, maar dat leek me niet echt een beroep. Na mijn studie werkte ik daarom 10 jaar als secretaresse en communicatieprofessional, zo was ik toch veel met taal bezig. Na afronding van de vakopleiding Scenarioschrijven in 2008 ben ik freelance tekstschrijver geworden. Ik schrijf zakelijke teksten, maar ook toneelstukken, verhalen, filmscripts en nu dus zelfs een roman! Ik kan het nog maar nauwelijks geloven.

 • Je Boek “Weekendje Weg ” is een Roman, wil je altijd dit genre blijven schrijven of heb je ook ideeën in een andere richting en zo ja, welk genre zou dit dan wezen?

 Ik heb nog geen concrete plannen, maar zou graag een thriller willen schrijven over de donkere kanten van een kleine gemeenschap als Schipluiden. Maar misschien dat ik eerst wat korte verhalen moet gaan bundelen.

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

 

Eind 2010 is het verhaalidee al ontstaan tijdens een weekendje weg. Daarna heb ik eerst korte stukken gepubliceerd als een blogfeuilleton. Ik had pas door hoe enthousiast mensen waren over het verhaal toen ik eind 2011 stukjes mocht voorlezen tijdens een culturele middag. Daarna is het stukje bij beetje gegroeid. Ik heb het idee gepitcht voor gerenommeerde regisseurs tijdens het Nederlands Filmfestival, omdat ik er een film van wilde maken. Daar kreeg ik goede feedback. En ik heb het eerder ingediend voor verschillende manuscript wedstrijden, echter zonder succes. Een collega-auteur, Yvonne Deinert, heeft me verder op weg geholpen toen ik het even niet meer zag zitten. Een jaar geleden was het voor mijn gevoel af. Ik zag een oproep voor Boek10 2016 en heb het manuscript opgestuurd naar Godijn Publishing. Daar zagen ze de potentie. Er moest echter nog wel het een en ander aan geschaafd worden, vandaar dat het boek is doorgeschoven naar deze editie, in mei 2017. Die tijd heeft het ook echt wel nodig gehad.

 

 • Een boek kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je dit gedaan via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

 

Ik heb weinig research gedaan voor Weekendje Weg. Ik heb mijn eigen ervaringen, mijn leeservaringen en de verhalen van mensen om me heen gebruikt. Er zit een stukje in over vervoer met een ambulance. Die informatie kon ik goed verifiëren toen ik met een familielid in een ambulance mee reed naar het ziekenhuis. Dat was wel heel apart. Het schrijven en schaven kostte natuurlijk wel veel tijd en veel zitvlees. Dat viel goed te combineren met mijn eigen bedrijf en gezin, gelukkig.

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met uw boek, en raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar jezelf van geleerd heeft.

 

Ik heb geen speciale boodschap met dit boek, hoop vooral lezers te vermaken. Aan iedereen die wil schrijven zou ik willen zeggen: . Meters maken, dat is erg belangrijk. Ga zitten en schrijf, observeer goed, houd altijd je ogen en oren open. Als je echt een boek wilt schrijven, is het toch handig om een soort plan te maken. Houd je vast aan je begin, midden, eind: waar wil je naartoe in jouw verhaal? Welke ontwikkeling maakt je hoofdpersoon door? Ik ben zelf dol op schrijfboeken, zoals On Writing van Stephen King. Het geeft je het gevoel dat schrijven belangrijk is en dus gedaan moet worden. Het Story Seminar van Robert McKee was voor mij de ultieme schrijversbeleving. Ik heb niet echt gezocht naar een uitgeverij. Ik ben erg actief op Facebook en daar kun je heel veel vinden en gemakkelijk contact leggen.

 

 • Natuurlijk houd je als schrijver van lezen, welke schrijver is jouw grote voorbeeld voor welk boek rent u naar de winkel om het aan te schaffen ? En waarom juist die schrijver?

 Ik heb geen favoriete schrijvers, er zijn zoveel mooie boeken, maar de Harry Potter boeken wilde ik wel allemaal hebben. En ook het toneelscript Harry Potter and the Cursed Child moest ik kopen. Ik vind de wereld die ze erin geschapen heeft en de personages die erin rondlopen erg fascinerend.

 

 • Er wordt minder gelezen tegenwoordig, las je al van jongs af aan ? En welk boek was je favoriet?

 De boeken van Thea Beckman en andere Lemniscaat boeken heb ik verslonden. Ik heb geen favoriet kinderboek. Mijn kinderen hebben veel gelezen tot ze ongeveer 10 jaar waren. Daarna verdwijnt dat. Dat is wel erg jammer. Maar ik denk dat luisterboeken een belangrijke leemte vullen. Wij luisteren altijd luisterboeken als we met de auto op vakantie gaan. Het is bijzonder om met elkaar een verhaal op die manier te beleven.

 

 • Wat is je mooiste herinnering aan het schrijven van dit boek?

 Dat is een moeilijke vraag. De focus op de momenten dat ik er echt mee bezig was, vond ik wel heel bijzonder. En dat was dan in café’s, in de stacaravan op vakantie of in de trein.

 

 • Van welke auteur ben jezelf groot fan en wie is je grote voorbeeld?

J.K. Rowling, Jo Nesbo en Karl Ove Knausgard bewonder ik erg.

 • Welk bestaand boek had je zelf graag geschreven en waarom juist dit boek wat is hier zo speciaal aan ?

Room/Kamer van Emma Donoghue heeft me echt weggeblazen. Vooral het eerste deel waarin je het verhaal vanuit het perspectief van het zoontje leest. Heel knap!

 • Wat mogen we na BOEK10 nog van je verwachten? Wat zijn je dromen of je plannen??

Ik zou graag alsnog een film of serie over de zussen van Weekendje Weg willen schrijven, maar ik heb nog geen concrete plannen. Ik ben op dit moment wel weer bezig met een kleinschalige musical. Voorlopig laat ik het hele promotionele circus rondom Weekendje Weg maar over me heen komen. Het feit dat mensen nu mijn boek kunnen gaan kopen en lezen vind ik erg bijzonder.

 

 

 

%d bloggers liken dit: