Boeken nieuws·Recensies·Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not ! in gesprek met Mirjam Hildebrand

Mustreads or Not ! in gesprek met Mirjam Hildebrand

 

  • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Mirjam Hildebrand?

Dat is nog best een filosofische vraag, weet je dat? Uitleggen wie je bent is een hele opgave. Maar ik zal het bij de feiten houden voor dit interview: Ik ben een 31-jarige Haarlemse met een eigen psychologie praktijk en daarnaast schrijf ik. Eerder kwamen er twee prentenboeken van mij uit bij Droomvallei Uitgeverij en nu op 11 juni wordt mijn jeugdboekendebuut (YA) ‘Voorlopers’ door Kluitman uitgegeven.

  • Hoe ben je schrijfster geworden, wist je dit al sinds je jong was, was het een wens en ben je je droom achter na gegaan? Je bent ook psychologe, gebruik je ervaringen in je verhalen?

Als kind schreef ik al heel graag verhaaltjes. In schriftjes en voor school op een dubbele pagina korte verhaaltjes met een bijpassende tekening voorop. Voor die verhaaltjes kreeg ik altijd een ‘goed’ of een ‘uitstekend’. Ik heb ze bewaard in een map. Toen ik twaalf was schreef ik samen met een vriendin een thrillerboekje. Dan mocht zij het schrift een week mee naar huis en daarna ik een week.

Daarna heb ik een periode alleen maar dagboek geschreven en lag mijn focus op andere dingen. Op mijn 23-ste volgde ik een postmaster cursus voor mijn beroep als psychologe en moest ik vanwege een gemiste dag een extra opdracht doen. Er werd gevraagd om een helpend verhaal te maken over een meisje dat bang was. De volgende les riep de docent me naar voren en zei: ‘Ja, je hebt die opdracht natuurlijk gehaald, maar je moet me één ding beloven: dat je echt iets met dat schrijftalent van je gaat doen.’  Toen ben ik weer blozend naar mijn plaats gelopen. En vervolgens heb ik ook dat weer over mijn schouder gegooid en ging het leven gewoon weer door.

Pas toen ik ziek van de pijn thuis kwam te liggen heb ik het schrijven als een soort redmiddel opgepakt. Hevige zenuwpijn door beknelling en beschadiging na een operatie zorgde ervoor dat ik een periode alleen maar kon liggen. Ik heb toen een iPad mini gekocht en kon al liggende af en toe een kwartier schrijven en even helemaal opgaan in de wereld van ‘Voorlopers’. Zo heeft die nare tijd me dus ook echt iets heel moois gebracht.

  • Je hebt eerder al kinderboeken geschreven waaronder “Opsekopse Wereld” waardoor kinderen de dingen anders kunnen bekijken. Wat aansluit op je werk als psychologe. Heb je in Voorlopers ook weer een kleine boodschap of tip voor je lezer verwerkt?

Voorlopers gaat over een meisje van 15 dat zich anders voelt. Ze verwijst naar de hoog sensitieve en/of hoogbegaafde kinderen die ik veel in mijn praktijk zie. Deze jongeren kunnen zich met haar identificeren, maar Emma kan nog een beetje meer want ze is natuurlijk een Voorloper. Emma worstelt in het dagelijks leven met pestgedrag en voelt zich verlaten door haar vader. Dat zijn thema’s waar meer jongeren mee te maken krijgen. Ik had laatst een interview met iemand van een Haarlemse weekkrant en zij had het boek als voorruitexemplaar gelezen. Ze zei me dat ze wel goed kon zien dat ik veel met jongeren bezig ben, omdat de reacties van Emma en de andere personen zo levensecht waren. ‘Zo zou mijn dochter ook reageren,’ zei ze. Dat vind ik een mooi compliment.

  • Welke genre schrijf je het liefst? En kunnen we na kinderboeken, een YA ook nog thrillers of een roman van je verwachten? Wat trekt jou het meest, welk genre?

 Ik ben nu groot fan van Young Adult schrijven. Maar een thriller zingt altijd nog in mijn achterhoofd en ik vind die prentenboeken ook zo heerlijk.

 

  • Voor je kinderboek Rumme Rups heb je de prijs “Kinderboek van het jaar” gewonnen een enorme prestatie, wat zou je trots zijn.. en verdient!! Welke prijs zou je graag nog willen winnen? En nog leuker welk kinderboek zou van jou een prijs mogen winnen en waarom natuurlijk? (Mag ook ander genre zijn ..)

Dat was inderdaad een leuke belevenis. Er was veel op Rumme Rups gestemd en het gala was erg leuk georganiseerd. Jammer dat het maar 1 jaar werd gehouden en het gala niet in de herhaling ging.

Ik zou met elke prijs blij zijn en dat meen ik. Alles is een bevestiging van dat je op de goede weg bent. Maar als ik mocht kiezen dan zou ik dolgraag ooit eens een Gouden Griffel winnen. De Dioraphte literatuurprijs lijkt me ook gaaf, of de prijs van de Jonge Jury is natuurlijk ook een mega opsteker.

Ik gun een hele hoop schrijvers mooie prijzen, maar het liefst zie ik ze naar Nederlandse auteurs gaan.

 

  • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

 

Ik geniet enorm van het proces. Zo ben ik het schrijven ook begonnen. Het schrijven zelf was wat mij bewoog en niet het resultaat. Toen ik zo’n pijn had, was het heerlijk om in het verhaal te duiken en dat verzinnen van dingen vind ik nog steeds het allerleukste. Ik werkte er vanaf 2013 aan, maar ik hoop dat ik deel 2 in een jaar kan schrijven. Mijn boeken hebben niet veel research nodig, maar ik haal het uit een mix van gesprekken, Google en boeken. Naast een genieter, ben ik iemand die ervan houdt om steeds verder door te groeien en steeds meer te bereiken. Ik ga er dus helemaal voor met Voorlopers en hoop dat het vele lezers trekt.

  • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom? Van welke auteur ben je groot fan en is dat jouw grote voorbeeld?

Dat is toch wel J.K. Rowling. Ik zou haar beslist niet na willen doen en heb dan ook vooral mijn eigen stijl, maar ik heb wel bewondering voor de prachtige wereld die zij heeft gecreëerd.

  • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, uit welk boek uit je jeugd heb jij een speciale herinnering?

Mijn indruk is dat lezen voor altijd is.

Misschien heb ik een bepaalde bias, maar ik heb het gevoel dat ook een grote groep jongeren en kinderen graag leest.
Ik denk nog geregeld terug aan het boek ‘De indiaan in de kast’ van Lynne Reid Banks. Dat verhaal kwam in mijn hoofd prachtig tot leven. Ik durf het niet meer terug te lezen uit angst dat het mijn herinnering verpest.

 

  • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik ben dol op bloggers en mensen die openlijk graag lezen. Recensenten vind ik ook nog steeds allemaal leuk 😉 Daar kan verandering in komen, want ja hoe belangrijk ze zijn in positieve zin, zo kunnen ze het dus ook voor een schrijver aardig moeilijk maken.
Wat jullie van Mustread voor mij kunnen betekenen is denk ik betrokken blijven zoals jullie nu al zijn. Ik vind het erg fijn om jullie in mijn netwerk te hebben. Ga zo door met jullie prachtige pagina. Ik lees de stukken graag, mede door de vele leuke plaatjes en het goed verzorgde uiterlijk.,