Mustreads or Not! in gesprek met Margje Woodrow

Mustreads or Not! in gesprek met Margje Woodrow

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….?

 Ik ben Margje Woodrow, getrouwd met Geoff, mama van Micky (13) en Holly (10). Jarenlang heb ik met veel plezier en creativiteit lesgegeven aan groep 8, maar sinds vorig jaar richt ik me volledig op het schrijven van jeugdthrillers en het geven van lezingen/workshops op middelbare scholen. Eigenlijk kan ik wel stellen dat ik nu doe wat ik het liefste doe: schrijven en in gesprek gaan met jeugd. Lucky me!

photovisi-download (34)

Ik hou van: festivals, mijn hond Bobby (en heel binnenkort Tommy), tikkie takkie spel van Barcelona, Bon Bon Bloc wit praliné, koffie, mijn vrienden en familie

Ik gruwel van: onrecht, opruimen en ongedierte

 

 • Caroline, heeft precies het zelfde gezin als waar jij uit komt, 4 meiden en 2 jongens, hoe kijken die tegen jouw auteurschap aan en zijn het de beste ambassadeurs die je je kunt wensen, of zijn het totaal geen lezers?

 Mijn ouders, broers en zussen vinden het hartstikke leuk voor me. Met mijn broer Thomas brainstorm ik regelmatig over verhaalideeën. Ook leest hij kritisch mee, geeft zijn ongezouten mening en dat is natuurlijk superfijn. Ik kan het goed vinden met mijn broers en zussen, we leven sowieso met elkaar mee en we gunnen elkaar de hele wereld.

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Toch merk ik op de scholen die ik bezoek en in mijn omgeving dat er echt nog wel gelezen wordt. En er is zeker aandacht voor. Van docenten hoor ik dat zij iedere les leerlingen laten lezen. Er zijn campagnes zoals ‘Stap op de Rode loper’ en Literatour. Ik hoor regelmatig terug dat leerlingen na een schrijversbezoek toch weer meer gaan lezen. Uit nieuwsgierigheid of omdat ze enthousiast zijn geraakt.

Ik heb zelf altijd veel gelezen. Als kind vond ik het heerlijk om op mijn kamer weg te duiken in een boek. Uiteraard alle boeken van bijvoorbeeld Roald Dahl, Jan Terlouw en Anke de Vries.

Mijn lievelingsboek dat ik bijna ieder jaar herlees: Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Maar Pietje Puk heb ik ook verslonden. Schrijven deed ik ook, maar niet met het idee dat ik ooit schrijfster zou gaan worden. Dat leek me eerlijk gezegd iets ongrijpbaars. Ik zocht het eerder in de journalistiek. Helaas werd ik uitgeloot voor deze studie.

 

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? En hoe doe je je research ga je op onderzoek uit of google je alles?

 Ongeveer een paar maanden heb ik nodig om een verhaalidee uit te werken. Eerst al wandelend met mijn hond Bobby. Eigenlijk gaat dat dan vrij ongestructureerd. Het is bijna een patroon… ik heb een idee en een onderwerp, er flitsen beelden door mijn hoofd, personages gaan leven, maar na een tijdje erger ik me nogal aan mezelf, omdat het allemaal losse flodders zijn die maar geen samenhang vinden.  Pas als ik het op papier in kaart breng, als een soort politie ‘moodboard’, dan ontstaat er een structuur en gaat de creativiteit meer stromen. Blijkbaar heb ik eerst frustratie nodig om tot iets goeds te komen. Ja en dan… ga ik als een tierelier, voelt het alsof ik verliefd ben en schrijf ik in één ruk door.

Ik maak gebruik van Google, maar ik ga ook graag plekken bekijken die ik beschrijf in mijn boeken. De autosloop in Verwoest bijvoorbeeld. Ik wil weten hoe het is om daar rond te lopen. Mijn zintuigen zet ik dan op scherp en je ziet toch details die je op foto’s via Google niet ziet. Ook als ik in de trein zit, bij de voetbal van mijn kinderen ga kijken of een concert bezoek: mijn nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ik veel zie en hoor.

 

 • Wij zijn benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt, wat vindt je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Geoff leest steeds mee. Hij is kritisch, net als mijn broer. Vaak hoor ik al aan een zuchtje als hem iets opvalt. Als strafpleiter moet hij natuurlijk op micro niveau dossiers uitpluizen. Op die manier leest hij de hoofdstukken. Soms is dat irritant, maar veel vaker erg fijn.

Micky, mijn zoon van bijna 14 heeft een creatief brein. Nu hij in de leeftijd van mijn doelgroep is, verzint hij met me mee. Tijdens het schrijven van Verwoest heb ik hem op een gegeven moment de vrije hand gegeven. Hij kroop achter mijn laptop en begon te werken aan het hoofdstuk waarin hoofdpersoon Juul de zaal van het oude poppodium betreedt. Echt, hij kwam met briljante details, alsof hij degene was die de scene meemaakte. Van hem maak ik dankbaar gebruik.

 Op dit moment ben ik mijn vijfde jeugdthriller aan het schrijven en weer helpt hij me mee. Bijzonder toch?

 photovisi-download (35).jpg

 • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Ik lees zeker veel en ik geef ook graag geld uit aan boeken. Eigenlijk lees ik van alles door elkaar: thrillers, jeugdboeken, romans. Het laatste boek dat ik kocht was ‘Dodelijk spel’ van Rom Molenmaker. Binnenkort komt de nieuwe van Buddy Tegenbosch uit. Heel benieuwd naar.

 

 • Wat heb je voor ons in petto voor de toekomst, een serie, losse boeken, of heb je nog helemaal geen idee?

 O, ik heb de smaak echt te pakken en dus ga ik vooral door met het schrijven van jeugdthrillers. Ik heb nog ideeën genoeg. En ik droom van een verfilming en/of het winnen van de prijs van de Jonge Jury.

 

 • Zou je het zien zitten om een volwassen boek te schrijven, of vind je dat totaal geen leuke doelgroep om te schrijven en lees je ze liever gewoon zelf?

 Ik zou het heus wel zien zitten. Ooit misschien. Maar ik geniet zo van de combinatie jeugdthrillers schrijven en scholen bezoeken, dat ik dit wil blijven doen. ‘Never change a winning team’ Met winning bedoel ik dat ik zo gelukkig ben met wat ik doe.

 download (1)

 • Heb je nog andere hobby’s naast boeken schrijven of noem je het geen hobby een boek schrijven. Schaar je het echt onder werk of beide?

 

Weet je? Ik noem het heel plezierig werk! Een hobby is meer vrijblijvend. Ik hou bijvoorbeeld van taarten bakken, hardlopen en festivals bezoeken. Maar daar is niet per se focus of een planning voor nodig. Voor het schrijven van jeugdthrillers wel. In augustus lever ik bijvoorbeeld mijn vijfde jeugdthriller in bij De Fontein, dus dan kan ik niet Flappederdeflappie zomaar een keertje gaan schrijven wanneer ik daar zin in heb. En dat is met taarten bakken wel.

 

 • Je legt ook schrijversbezoeken af op middelbare scholen, wat kunnen we ons daarbij voorstellen? Waar heb je het over met de kinderen? Over lezen of over de onderwerpen uit je boeken?

Tijdens een lezing vertel ik over acties uit mijn eigen jeugd die ik verwerk in mijn boeken. Het jatten van een proefwerk van mijn vader bijvoorbeeld en waarom ik daar allesbehalve trots op ben. Ik leg de leerlingen dilemma’s voor die een beroep doen op hun geweten, maar ook op hun gevoel. Wat zou jij doen als? Interactieve lezingen werken het beste. Ik vind het geweldig om met ze in gesprek te gaan, maar ik heb ook gemerkt dat ik boeiend kan vertellen. Vaak geef ik ze ook een korte, creatieve schrijfopdracht waarbij ze hun zintuigen moeten inzetten. Wat hoor, ruik, zie, voel, proef je in een koelcel? Of in een bos?

Workshops geef ik ook. Leerlingen gaan dan in groepjes aan een recherchebord (zoals je in crimeseries ziet) werken. Knippen, plakken, lijnen zetten, korte beschrijvingen: ze zijn vooral actief en creatief bezig. Met als resultaat dat ze het wie, wat, waar, wanneer en waarom duidelijk hebben. Opvallend is dat de gruwelijkste dingen verzonnen worden. Maar ook dat er al snel een duidelijke verhaalstructuur ontwikkeld wordt. Als ik met leerlingen werk, of het nou een lezing of een workshop is: ik vind het te gek en prijs me echt gelukkig dat ik dit mag doen.

 

 

 • Ik heb onlangs gelezen dat je geen juf meer bent, ook omdat het niet alleen maar het juf zijn meer is, maar er veel te veel bij komt kijken tegenwoordig. Kunnen de kinderen je wel missen? Je lijkt me echt een geweldige juf, je wordt wel vergeleken met de vrouwelijke Mees Kees, die kids kun je toch niet teleurstellen?

 Dankjewel, wat lief dat je dit zegt. Dat kinderen mij vergeleken met Mees Kees was voor mij echt het fijnste compliment ever. Ik heb met zoveel plezier gewerkt in het onderwijs. Een hartelijke, verbindende en creatieve juf wilde ik zijn. Het was moeilijk om afscheid te nemen, heel moeilijk, maar inderdaad, de nadruk in het onderwijs is steeds meer op prestatie komen te liggen. Scoren, niveaus omhoog, terwijl ik vind dat er zoveel meer is dan dat. Het schuurde dus. Nu ben ik blij dat ik me volledig kan richten op het schrijven en de schoolbezoeken. Tuurlijk, ik mis het saamhorigheidsgevoel van een klas en mijn collega’s best weleens, maar het is oké zo. Ik heb prachtige herinneringen die ik zelfs kan gebruiken voor mijn boeken. Zoveel karakters, ontwikkelingen en situaties die ik van dichtbij heb meegemaakt en waar ik van heb mogen leren.

 

 • Wat vinden je eigen kinderen er eigenlijk van dat je auteur bent, ze zijn misschien nog iets te jong voor jouw boeken of willen ze je boeken toch lezen?

Micky en Holly zijn sowieso fan van mij , of ik nu schrijfster ben of niet. Herkenbaar en heerlijk, toch?

 • Wil je nog iets vertellen aan de lezers?

 I DARE YOU: Lees Verwoest in één ruk uit!

xxx Margje Woodrow

photovisi-download (35)

%d bloggers liken dit: