Nathalie Brouwers las Nultijd – Juli Zeh

Nultijd – Juli Zeh

Knappe thriller-kennismaking met deze Duitse schrijfster

  • Auteur: Juli Zeh
  • Uitgever: Anthos
  • Nederlandstalig
  • 9789041425690
  • mei 2014

9200000021924462

De Achterflap

Eigenlijk is de actrice Jola met haar partner Theo naar het Canarische eiland gekomen om zich op haar nieuwe rol voor te bereiden. Maar wanneer ze Sven ontmoet, overtreedt ze alle spelregels en een onschuldige flirt
mondt uit in een levensgevaarlijke driehoeksverhouding. Sven heeft Duitsland verlaten en zich gevestigd
als duikinstructeur. Geen inmenging in andermans problemen dat is zijn motto.
Maar tijdens de duiklessen met Jola en Theo verandert Sven echter van toeschouwer in deelnemer. Discipline en vertrouwen zijn belangrijk bij het duiken en juist tijdens de nultijd vechten de partners het onderling uit.
In een doeltreffende stijl geschreven, treft elke zin de lezers als een mokerslag en de onderhuidse spanning spat van iedere pagina: Nultijd is de langverwachte en meest toegankelijke roman van een van dé literaire stemmen
uit Duitsland, waarin relatieproblemen tot het uiterste worden uitgevochten.

Nathalie haar mening

Dit is een eerste proeve van de Duitse successchrijfster Juli Zeh voor mij. En het smaakt zeker naar meer! Jola von der Pahlen, een actrice uit een soapserie en de ‘successchrijver’ Theo Hast gaan op vakantie naar de Canarische eilanden om er te leren duiken. Zij: een actrice die haar laatste kans ziet om iets van een filmcarrière te maken in de rol van een pionierende duikende vrouw in een film die op de rollen staat; hij: een schrijver met een bekende naam maar die al lang geen boek meer uit zijn pen kon halen. Tussen het koppel loopt het al niet goed. Theo is veel ouder, Jola nog met haar dromen, die hij volgens haar telkens weer kapot maakt.

Sven is hun duikleraar die hen alleen 14 dagen zal begeleiden. Hij is een geëmigreerde Duitser, die als jurist is afgestudeerd maar zijn vlucht nam naar Lanzarote om aan de druk van de ratrace te ontsnappen. Hij woont samen met Antje, zijn vriendin, die toch minder de aandacht naar zich toe trekt in dit verhaal.
Uit principe houdt Sven zich afzijdig van het privé-leven van zijn klanten maar deze keer lukt het hem niet, en sluipt er een gecompliceerde driehoeksverhouding tussen hem, Jola en Theo in, terwijl Jola en Theo tussen elkaar al een grimmige gecompliceerde relatie hebben.

Het verhaal is een echte literaire, psychologische thriller met een sterke insteek geworden: het is Sven die de hoofdverteller is, maar dit wordt afgewisseld met een totaal andere kant van het verhaal in dagboekfragmenten van Jola, waardoor je denkt dat zij de waarheid naar haar hand zet. Maar niets weet je zeker als lezer als je de laatste bladzijden hebt omgeslagen. Want hoe kan je ervan overtuigd zijn dat Sven de waarheid in pacht heeft? Het kan evengoed hier over een onbetrouwbare verteller gaan. Zo wordt dit boek rijker naarmate je er wat langer over nadenkt.

Nultijd is een term uit de duikerswereld en het duiken en de oceaan staan in dit boek ook wel voor een aantal metaforen. De vlucht die Sven naar Lanzarote bracht en hem naar de oceaan voerde, komt echter plotseling tot een einde. Het verhaal is knap opgebouwd met een naar eigen inzicht vrij te interpreteren plot. De sfeer en de stijl van het boek bevallen uitzonderlijk goed. En de romans van Zeh zoals Speeltijd en Vrije val blijken zelfs nog beter te zijn. Dat belooft nog heel wat leesplezier!

Lieve Leesgroet Nathalie Brouwers

Koop bij bol.com

photovisi-download (27)

%d bloggers liken dit: