Mustreads or Not! in gesprek met…; Lieve van den Berg – ” De Reizende Poefjes” BOEK10

Mustreads or Not! in gesprek met…;

Lieve van den Berg – ” De Reizende Poefjes” BOEK10

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kunt je zich in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Lieve van den Berg eigenlijk?

Ik woon in Sijbekarspel. Op de middelbare school ontdekte ik hoe leuk schrijven was. Je stapte even een wereld in die niet bestond, een wereld die je naar je hand kon zetten. Ik schreef mijn ervaringen in dagboeken op.  Ik werkte later als verpleegkundige, waardoor het schrijven naar de achtergrond schoof. Jaren later pakte ik het weer op en toen ik bij Godijn Publishing kwam, ging alles in een stroomversnelling.

 

 • Als schrijver van een debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

De passie sluimerde lang. Ik begon met korte verhalen te schrijven voor diverse bundels. Het verhaal voor dit boek werd me ingegeven door de kleinkinderen. Kinderen hebben een rijke fantasie

 

 • Je Boek “De Reizende Poefjes” is een kinderboek, wil je altijd dit genre blijven schrijven of heb je ook ideeën in een andere richting en zo ja, welk genre zou dit dan wezen?

Er komt een vervolg op reizende poefjes maar ik ben ook met een boek bezig voor volwassenen. Een boek ontstaat zonder een vooropgezet plan. Dus ik weet niet van tevoren wat voor genre het wordt.

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Alleen familie las het verhaal. Toen Godijn Publishing het project Boek 10 opzette, stuurde ik het manuscript in en het werd goed bevonden.

 

 • Een boek kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je dit gedaan via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Ik kan mijn tijd zelf indelen. Ik ben met pensioen dus kan ik schrijven wanneer ik wil en voel dat er weer een schrijfflow aan zit te komen. Als het nodig is, doe ik research, want de verhalen moeten wel kloppen.

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar jezelf van geleerd heeft?

Mensen die mijn boek voorlezen aan kinderen wil ik meegeven dat je nooit het kind in jezelf los moet laten. Het is heerlijk om even in een fantasiewereld te stappen. Het schrijven in een groep bevordert je schrijfstijl. Je krijgt feedback op je verhalen, maar je geeft zelf ook feedback op verhalen van anderen. Feedback wil zeggen; kijken wat er beter kan in een verhaal, fouten eruit halen. De kritiek kan pittig zijn maar is altijd opbouwend bedoeld. Iedereen wil een goed verhaal schrijven. Belangrijk is ook om veel boeken te lezen. Het bevordert je schrijfstijl.

 • Natuurlijk houd je als schrijver van lezen, welke schrijver is jouw grote voorbeeld voor welk boek rent u naar de winkel om het aan te schaffen ? En waarom juist die schrijver?

Ik vind een aantal schrijvers goed. Ik heb geen groot voorbeeld. Ik lees vooral boeken die door recensenten aanbevolen worden

 • Er wordt minder gelezen tegenwoordig, las je al van jongs af aan ? En welk boek was je favoriet vroeger en waarom?

Zodra ik kon lezen dook ik in de boeken. De schoolboeken Lees mee waren mijn favoriet. Later verslond ik de boeken van An Rutgers v.d. Loef. En witte raven pockets.

 

 • Wat is je mooiste herinnering aan het schrijven van dit boek?

Ik raakte tijdens het schrijven ontroerd omdat sommige dingen zo zielig waren. En ik was toen ik het terug las verbaasd dat ik het verhaal echt zelf geschreven had. Ik was me er niet van bewust dat ik zoveel fantasie had.

 

 • Van welke auteur ben jezelf groot fan en wie is je grote voorbeeld?

Ik heb geen groot voorbeeld. Het stoort me dat beginnende schrijvers weinig kansen krijgen terwijl gevestigde schrijvers soms boeken schrijven die niet te lezen zijn.

 

 • Welk bestaand boek had je zelf graag geschreven en waarom juist dit boek wat is hier zo speciaal aan ?

Ik zou een dik sprookjesboek willen schrijven. Als kind kreeg ik het dikke boek de sprookjes van Grimm. Heerlijk om te lezen.

 

 • Wat mogen we na BOEK10 nog van je verwachten? Wat zijn je dromen of je plannen??

Ik schrijf een nieuw kinderboek, ik blijf verhalen schrijven voor bundels en ik hoop mijn boek voor volwassenen te publiceren. Mijn droom is, dat het kinderboek Reizende poefjes verfilmd wordt.

%d bloggers liken dit: