Mustreads or Not! in gesprek met..; Helena Daelman

 • Je bent voor ons een onbekende auteur dus zou je jezelf in een paar zinnen aan ons kunnen voorstellen?

 Mijn naam is Helena Daelman en ik word dit jaar 45. Ik ben opgegroeid in de Antwerpse Voorkempen en studeerde Film en Journalistiek aan het RITS in Brussel. Verhalen vertellen is een passie sinds de lagere school. Toen schreef ik filmscenario’s en toneelstukjes voor de klasgenoten. Later bij de Vlaamse televisie vertelde ik verhalen via reportages, documentaires en portretten. Sinds 2011 is dat opnieuw via het schrijven. Eerst non-fictie, en daarna fictie voor young adults.

 

 • Je bent al enige tijd aan het schrijven en je eerste boek kwam in 2015 uit. Je schrijft jeugdboeken vanaf een jaar of 13, waarom heb je voor die leeftijd gekozen en in welk genre kunnen we je boeken scharen?

Mijn eerste boek kwam uit in 2011 bij Houtekiet. Het is een non-fictie boek over internationale adoptie. Daarna heb ik bewust gekozen voor fictie, waarin je veel vrijer bent. Ik heb me gericht op jongvolwassenen, omdat ik thuis een opgroeiende tiener had en dit verhaal in de eerste plaats voor hem schreef. Het gaat ook over zijn leefwereld en wat hij indertijd meemaakte, nl. het gemis van een vader die er plots niet meer was.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

 In de lagere school was ik allesbehalve een boekenwurm, tenzij stripverhalen dan. Ik verslond “Suske & Wiske”, “Jommeke”, “De Rode Ridder” en had een zwak voor “Yoko Tsuno”. Die opgelegde lectuurlijsten op school vond ik een marteling omdat ze niet geactualiseerd waren. Ik ergerde me blauw aan de Vlaamse klassiekers als Jos Vandeloo, Willem Elsschot e.a. Vandaag worden lectuurlijsten gelukkig wel bijgewerkt en aangepast.

Natuurlijk zijn er ook pareltjes onder de klassiekers, maar die ontdekte ik later pas. Bijvoorbeeld : “Bonjour Tristesse” van Françoise Sagan, “Watership Down” van Richard Adams, “Misdaad en Straf” van Dostojevski, en de prachtige jeugdvertelling “De vierde koning”, van, jawel, “onze” Gerard Walschap.

 

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? En hoe doe je je research ga je op onderzoek uit of google je alles?

Die tijd varieert van 3 tot 6 maanden, al naargelang of je er fulltime mee kan bezig zijn. Research is een constante, ook wanneer je niet aan een boek denkt of werkt. Nieuwsgierigheid is de aard van het beestje en ideeën worden bewaard. Dankzij het internet heb je een enorme bron aan informatie, maar de grootste bron blijft het leven zelf; alles wat we meemaken, tegenkomen e.d. Het vormt de rode draad van het schrijven. Het gaat dus vaak om echte reizen, plaatsen, ontmoetingen, onderzoeken en thema’s uit het verleden.

 

 • Wij zijn benieuwd wat jouw thuisfront ervan vindt, wat vind je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Ik ben alleenstaande moeder met twee zonen, van ondertussen 21 en 13 jaar. Als ik een paar hoofdstukken klaar heb zijn zij mijn eerste proefkonijnen. Meteen merk ik of het boeit of niet… Mijn jongens zijn eerlijk, recht voor de raap. Meestal zijn ze tevreden, maar af en toe kan het er pittig aan toe gaan.

 • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Ik lees veel, maar vooral non-fictie. Dat gaat van geschiedenis en spiritualiteit tot kwantumfysica. Momenteel liggen op mijn nachtkastje: de “Bhagavad Gita”, “De Dode Zeerollen” van Michael Baigent & Richard Leigh, en “Maria Magdalena” van Sir Laurence Gardner.


Wat fictie betreft hebben we vooral de “gouden ouden” staan. Mijn jongens lezen vaak vertalingen uit het Engels. Om er eentje te noemen: Anthony Horowitz vult bij ons een heel schap.

 • Wat heb je voor ons in petto voor de toekomst, een serie, losse boeken, of heb je nog helemaal geen idee?

Ik zit middenin de “M”-reeks. Uitgeverij Kramat publiceerde reeds M1 en M2, en ik werk nu aan het derde deel in deze reeks van vijf boeken. Mogelijk volgen er nog andere, losse boeken, maar dat zal pas kunnen nadat Matthias, M en Rinske alle geheimen hebben ontrafeld.

 • Zou je het zien zitten om i.p.v. jeugdboeken, Ya boeken te schrijven of misschien volwassen boeken, of vind je dat totaal geen leuke doelgroepen om te schrijven en lees je ze gewoon liever zelf?

De M-reeks is geschreven voor alle leeftijden. Bij M1 kreeg ik leuke reacties van lezers van 11 tot 70 jaar. En dat blijft de bedoeling. Bij publicatie is men echter verplicht om daar een leeftijdsgroep op te kleven. Bij M1 werd dat gequoteerd op 12+ en bij M2 op 14+. Maar het is en blijft toegankelijk voor iedereen.
Na de M-reeks zit er wellicht een roman voor volwassenen aan te komen.

 • Heb je nog andere hobby’s naast boeken schrijven of noem je het geen hobby een boek schrijven. Schaar je het echt onder werk of beide?

Schrijven is werken, wroeten, zweten, vastlopen en weer vlotjes meegaan met de stroom. Het is uitermate plezierig en oervervelend tegelijk, al naargelang in welke van de bovenvermelde fasen je zit. Ik doe het graag, dus kan je het als een hobby bekijken. Zoals je ook hobby’s als werk kan zien, want elke dag de poep opruimen van onze oude paarden en geiten is een hele arbeid!

 • Tijdens het zoeken op Google kwamen we tegen dat je je bezighoud met Ayurveda, kun je ons vertellen wat dit is?

Ayurveda is de kennis of de wetenschap van het leven. Deze wordt beschreven in de vierde Veda of Atharvaveda in het Hindoeïsme. Ayurveda omvat acht takken, nl: interne geneeskunde, chirurgie, keel-, neus- en oorgeneeskunde, pediatrie en gynaecologie, toxicologie, psychiatrie, verjonging (geriatrie en revitalisering), afrodisiaca (vruchtbaarheid en viriliteit). Ik ben er dus nog een hele poos mee zoet. Het is niet mijn ambitie alles te kennen, maar ik haal graag de specialisten naar hier (Frankrijk) om conferenties te geven over allerlei topics. Het is verfrissend om gezondheid vanuit deze hoek te bekijken, met de belangrijke plantenkunde en voedingsleer erbij. Iets dat hier toch een belangrijk gemis is.

 

 • Je bent een bekend persoon bij de Belgische tv geweest, is dit een voordeel voor het auteur zijn, of juist totaal niet.

Bekend? Dat zou ik niet durven zeggen. Als reportagemaker en eindredacteur bleef ik altijd veilig achter de camera i.p.v. ervoor. Vooral mensen uit het TV-vak kennen/kenden me. Maar deze mensen zijn noch de uitgeverij (die je manuscript moet beoordelen), noch je lezers, noch je promotoren. Mijn verleden bij VRT is helaas geen voordeel gebleken bij het publiceren van mijn boeken of het aantrekken van lezers. Dat is als auteur best jammer, maar zo blijft het ook wel integer.

 • Wil je nog iets vertellen aan de lezers?

Dat ze zeker moeten proeven van de “M”-reeks, en ze zich bij elk boek gerust mogen afvragen wat er écht is, ondanks het label “fictie” of “fantasy”… Als journalist blijf ik op onderzoek gaan en elk verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, hoe gek het ook mag klinken. Zoals iedereen wellicht weet: “de realiteit is straffer dan fictie” en als verhalenverteller doe ik daar graag wat mee. Het is aan de wakkere lezer om de feiten van de fictie te onderscheiden. 😉

%d bloggers liken dit: