Mustreads or Not! in gesprek met..; Johan Klein Haneveld – “Conquistador” BOEK10

Mustreads or Not! in gesprek met..;

Johan Klein Haneveld – “Conquistador” BOEK10

 • Wij willen je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen. Wie is Johan Klein Haneveld eigenlijk?

Ik ben vooral een enthousiasteling. Ik ben enthousiast over schrijven en lezen (maar daarover vertel ik hieronder meer) en over aquariums (er staan bij mij thuis vier zoetwateraquariums met onder andere een muskus schildpad, dwergklauwkikkers en maanvissen). Ik ga heel graag naar dierentuinen en bezoek graag fantasyfestivals. Ik lees veel stripverhalen en kijk graag sciencefictionfilms. Ik ben enthousiast over Delft, waar ik met veel plezier woon en over mijn vrouw Bianca, die veel van mijn passies deelt. Zo is ze net zo’n fanatieke lezer als ik! Naast het schrijven werk ik als eindredacteur voor het , dus ik ben ook professioneel met schrijven bezig.

 • Wij zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Ik schreef mijn eerste boekje toen ik acht was – het schrift (compleet met inhoudsopgave en tekeningen van dinosauriërs) staat nog steeds in mijn kast. Op de middelbare school stelde een vriend voor samen een boek te schrijven. We zouden om de beurt een pagina leveren, maar hij hield er na twee bladzijdes mee op. Ik zat toen echter al zo in het verhaal dat ik gewoon door ben blijven schrijven. Het werd een hele serie avonturenboeken, ‘De avonturen van Joost, Cliff en Yoko’. Ik ging uiteindelijk ook korte verhalen schrijven. Tijdens mijn studie lag het schrijven even stil vanwege allerlei verplichtingen die ik mezelf oplegde. Dat liep slecht af. Na mijn overspannenheid besloot ik weer te gaan schrijven. In 2001 kwam mijn debuut uit, de SF-thriller ‘Neptunus’. In 2002 schreef ik het actieboek voor de maand van het spannende boek van de christelijke uitgevers, ‘Het Wrak’. Ik schreef verder twee non-fictieboeken, en ‘De Derde Macht’, het vervolg op ‘Neptunus’. Mijn jongste boek is het eerste deel van een fantasytweeluik, ‘De Krakenvorst, boek 1: Keruga’. De laatste jaren schreef ik ook SF-verhalen. Een aantal daarvan bleek goed bij elkaar te passen en dus besloot ik een grote droom van me te realiseren: een verhalenbundel uitgeven!

 • Je Boek “Conquistador” is een SF-bundel, wil je altijd dit genre blijven schrijven of heb je ook ideeën in een andere richting en zo ja, welk genre zou dit dan wezen?

Ik schrijf het liefst SF-verhalen, ook al heb ik ook thrillers en fantasyboeken geschreven. Mijn passie ligt echt bij het verzinnen van andere werelden, andere levensvormen en andere toekomsten. Maar ik schrijf ook wel gedichten en essays over onder andere films.

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Mijn vrouw Bianca is een van de vaste lezers van mijn korte verhalen, samen met mijn goede vrienden Peter en Cornell – de bundel is dan ook aan hen drieën opgedragen. Ik had mijn bundel al klaarliggen, maar was eigenlijk niet meer van plan er iets mee te doen, toen ik me opeens realiseerde dat aan de vorige editie van Boek10 twee verhalenbundels hadden meegedaan en twee fantasyromans. Dan zou een SF-bundel er misschien ook inpassen, bedacht ik me. Dus nam ik de gok en stuurde de bundel op!

 • Een boek kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je dit gedaan via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Ik schreef vanaf 2014 tot eind 2016 een stuk of 65 korte verhalen. Elf daarvan staan in deze bundel. De novelle ‘Conquistador’ had ik al in 2013 geschreven. Ik ben in 2016 een dag minder gaan werken om meer tijd te hebben voor het schrijven, maar nog steeds schrijf ik vooral in de trein en in de lunchpauzes (dan ga ik in de bibliotheek zitten. Lekker rustig). Ik moet er echt de momenten tussendoor voor vinden om te gaan zitten schrijven. Ik lees heel veel over wetenschappelijk onderzoek, en gebruik die informatie in mijn verhalen. Ook het lezen van andere SF-romans en verhalenbundels zie ik als belangrijke bron van inspiratie.

 

 • Wat wil je mensen meegeven met je boek, en raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar jezelf van geleerd heeft?

Prekerig wil ik niet zijn natuurlijk, maar mijn boek laat wel de dingen zien waar ik bezorgd over ben. Zo speelt de manier waarop we omgaan met ons milieu een belangrijke rol in de bundel, maar ook de manier waarop bedrijven en organisaties ons manipuleren om onze privacy en individualiteit op te offeren. Hoe kunnen we onze medemenselijkheid behouden in een steeds onpersoonlijkere wereld? Hoe zorgen we ervoor dat de zwakkeren niet het onderspit delven? Dat soort vragen liggen ten grondslag aan deze bundel.

Als je het idee hebt een boek te schrijven, moet je dat zeker doen! Het is zonde als dat wat in je verbeelding schuilt nooit tevoorschijn komt. Het uitgegeven krijgen is punt twee, maar tot expressie brengen wat in je leeft is een stap die iedereen kan en moet nemen. Het is een keuze die je moet maken. Als je wacht op het juiste moment, of op de ‘flow’, hou je jezelf tegen. Je moet het gewoon gaan doen. En naast veel schrijven ook veel blijven lezen. Zo krijg je gevoel voor wat werkt en wat niet, hoe zinnen en paragrafen lopen en hoe een plot in elkaar zit. Praat met andere schrijvers. Ik had aanvankelijk naïeve ideeën over het publiceren, alsof een uitgever mijn boek zo op de markt zou brengen. In werkelijkheid komt er heel veel werk bij kijken en daar moet je wel op voorbereid zijn!

 • Natuurlijk houd je als schrijver van lezen, welke schrijver is jouw grote voorbeeld en voor welk boek rent u naar de winkel om het aan te schaffen ? En waarom juist die schrijver?

Mijn grote voorbeeld op SF-gebied is Isaac Asimov, die prachtige korte verhalen schreef waar ik heel erg van genoot. De andere groten uit de SF-geschiedenis, Arthur C. Clarke en Heinlein, waardeer ik ook. Van moderne schrijvers de Finse schrijver Hannu Rajaniemi, die verhalen schrijft die zoveel ideeën en concepten bevatten dat je hoofd lijkt te ontploffen. In het fantasygenre ben ik groot fan van Robin Hobb en ik ren inderdaad naar de winkel voor elk nieuw boek van haar! Zij doet je in het hoofd van haar hoofdkarakters kruipen (Fitz!), maar schept tegelijkertijd een geloofwaardige vreemde wereld (met draken die ontstaan uit zeeslangen) en enorm spannende conflicten. Zij is werkelijk een van de groten van het genre.

 • Er wordt minder gelezen tegenwoordig, las je al van jongs af aan ? En welk boek was je favoriet vroeger en waarom?

De ontdekking van het lezen was het belangrijkste moment in mijn leven. Ik las al snel alles wat los en vast zat, tot de kranten in de schoenendozen aan toe. De leraar in de eerste klas kon me al snel voor de groep zetten om voor te lezen, zodat hij zelf opdrachten kon nakijken. Een wekelijks bezoek aan de bibliotheek werd al snel een deel van mijn routine, tot aan het eind van de middelbare school. Toen ging ik namelijk zelf een boekencollectie aanleggen. Nog steeds lees ik rond de zestig boeken per jaar. Mijn favorieten van vroeger waren de SF-romans in de ‘Euro 5’-serie, ‘Kinderen van moeder Aarde’ van Thea Beckman, en ‘In de ban van de Ring’ van Tolkien dat ik twee keer achter elkaar las toen ik elf was, en dat me nooit meer heeft losgelaten.

 

 • Wat is je mooiste herinnering aan het schrijven van dit boek?

Het was een hele bemoediging voor me dat een van de verhalen in deze bundel, ‘Valstrik’, de eerste prijs won in de Trek Sagae-wedstrijd van 2014. Het was de eerste keer dat ik aan een verhalenwedstrijd meedeed, en ook de eerste keer dat ik ontdekte dat er andere SF- en fantasyschrijvers zijn in Nederland. Daarna ontdekte ik andere wedstrijden, tijdschriften zoals Wonderwaan, SF Terra en Fantastische Vertellingen en de Ganymedesbundels. Er wordt heel veel kwaliteit geleverd door Nederlandse schrijvers en ik ben trots van die groep deel uit te maken.

 • Welk bestaand boek had je zelf graag geschreven en waarom juist dit boek wat is hier zo speciaal aan ?

Ik vind het boek ‘Les Miserables’ van Victor Hugo wel heel bijzonder, een boek dat zoveel verhalen bevat en eigenlijk een dwarsdoorsnede geeft van het leven in Frankrijk in de 19e eeuw, maar dat tegelijk het hele denken en voelen van de auteur lijkt te bevatten. Het is werkelijk een meesterwerk, een rotsvaste nalatenschap die de eeuwen doorstaat. Mijn droom is ook nog een keer een boek te schrijven dat compleet uitdrukt waar ik voor sta en wat ik wil zeggen. Tot die tijd zal ik ‘Les Miserables’ nog wel vaker lezen.

 • Wat mogen we na BOEK10 nog van je verwachten? Wat zijn je dromen of je plannen??

Eind 2017 komt het tweede deel uit van mijn fantasytweeluik ‘De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon’. Daarna hoop ik nog een tweede bundel SF-verhalen uit te geven bij Godijn Publishing. Ik heb net een boek afgerond met dertig essays met een spirituele visie op Hollywoodfilms en er ligt een dichtbundel die ik graag op de markt zou willen brengen. Verder hoop ik komende maand te beginnen met het schrijven van een flinke SF-roman en heb ik ideeën voor een YA-trilogie, maar dat is iets voor op de langere termijn. Mijn andere droom voor later is nog een keer volledig voor het schrijven te kunnen kiezen! In de tussentijd zullen er korte verhalen en recensies van mij verschijnen in onder andere de Ganymedes-bundels en het tijdschrift ‘Fantastische Vertellingen’. Beide worden uitgegeven door Stichting Fantastische Vertellingen en zijn een aanrader voor iedereen die van SF- of fantasyverhalen houdt. Je kunt losse exemplaren bestellen of een abonnement nemen via hun website (http://shop.pr1ma.nl/periodieken/).

 

%d bloggers liken dit: