BOEK10·Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not! in gesprek met..; Alice Bakker – “Slapen doen we morgen weer” BOEK10

Mustreads or Not! in gesprek met..;

Alice Bakker – “Slapen doen we morgen weer” BOEK10

  • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kunt je zich in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Alice Bakker eigenlijk?

 Ik ben Alice, geboren in 1970, getrouwd en moeder van drie kinderen van 18, 17 en 14. Ik werk als freelance (tekst)schrijver voor mijn tekstbureau ‘in Woordenland’. Schrijven is iets dat ik het liefst het de hele dag doe, hoewel ik ook heel graag in het zit. Daarnaast ben ik gek op lezen en organiseren.  

 

  • Als schrijver van een debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Passie om te schrijven heb ik al zo lang ik kan herinneren. Sinds zo ongeveer mijn veertigste verjaardag doe ik er ook echt iets mee. Ik won zo hier en daar publicaties in verhalenbundels en werd gevraagd voor mooie schrijfprojecten tot ik wel echt de wens had om iets in mijn eentje te publiceren. Niet meer delen, maar alleen mijn eigen naam op de cover! Ik heb lang gedaan over Slapen doen we morgen weer, omdat het altijd tussendoor moest. Toen ik begon was mijn dochter (nu 18) echt de doelgroep, zij las elke week wat ik geschreven had en gaf haar commentaar.

 

  • Je Boek “Slapen doen we morgen weer” is een Young Adult, wil je altijd dit genre blijven schrijven of heb je ook ideeën in een andere richting en zo ja, welk genre zou dit dan wezen?

Ik heb zeker ideeën in andere richtingen, ik zou ook graag een (psychologische) thriller willen schrijven. Maar nu heb ik eerst weer een YA in mijn hoofd zitten. Ik vind het een mooie doelgroep, daar wil ik nog wel even in blijven hangen!

 

  • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

 Ja, dat heeft zeker wel even geduurd! Mijn partner, dochter en een vriendin waren mijn eerste proeflezers.

 

  • Een boek kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je dit gedaan via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

 Voor dit boek heb ik alleen research via Google gedaan. Ongetwijfeld dat politieoptreden in ‘Slapen doen we morgen weer’ niet waarheidsgetrouw is, maar dat is puur mijn eigen fantasie. Het is een jeugdboek, waardoor ik zelf vond dat ik wel die vrijheid had.

 

  • Wat wil je, mensen mee geven met uw boek, en raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar jezelf van geleerd heeft.

 Ik wil mensen vooral veel leesplezier geven. En de enige tip die ik andere schrijvers kan geven is met wedstrijden mee te doen. Je kunt veel met de kritieken die je dan krijgt. En doe ook iets met die kritieken! Daar word je uiteindelijk beter van.

 

  • Natuurlijk houd je als schrijver van lezen, welke schrijver is jouw grote voorbeeld voor welk boek rent u naar de winkel om het aan te schaffen ? En waarom juist die schrijver?

 De schrijvers waar ik bijna alle boeken van heb zijn Remco Campert en Renate Dorrestein. Wat deze twee schrijvers gemeen hebben is dat hun fantasie zeer rijkelijk is. Er gebeuren dingen die eigenlijk niet kunnen, maar die zo opgeschreven zijn dat je het gaat geloven. Heel knap!

 

  • Er wordt minder gelezen tegenwoordig, las je al van jongs af aan ? En welk boek was je favoriet?

 Ik heb altijd veel gelezen. Ik heb goede herinneringen aan de serie Madelief van Guus Kuijer.

 

  • Wat is je mooiste herinnering aan het schrijven van dit boek?

 Het allereerste begin: de songtekst die ik voor het boek schreef. Mijn boek gaat over een band Twils en hun grootste hit is ‘Slapen doen we morgen weer’. Ik weet nog hoe dit ontstond. Ik deed mee aan een twitterschrijfwedstrijd, georganiseerd door Schrijven Online, voor een zin in een songtekst. Elk uur kon je een zin insturen, een van mijn zinnen was:

 

Slapen doet ze morgen weer
Vandaag grijpt zij haar kansen
Mijmeren en zaligheid
Hartstochtelijk zinderdansen

 

Ik was met deze zin een van de uur winnaars, maar hij belandde uiteindelijk niet in het lied van zanger Gerhardt. Ik had de smaak te pakken en heb toen doorgeborduurd. Het is nu net even anders, maar het lijkt er nog veel op! Uiteindelijk is er een heel boek omheen ontstaan. Onlangs ontmoette ik Gerhardt, maar ik had niet het lef hem dit te vertellen, haha.

 

 

  • Wat mogen we na BOEK10 nog van je verwachten? Wat zijn je dromen of je plannen??

 

Doorpakken! Ik hoop dat ik de rust en de tijd vind om een volgend manuscript af te ronden. Mijn droom is dat ‘Slapen doen we morgen weer’ niet mijn laatste boek is!