Mustreads or Not ! in gesprek met..; Motell Rijnen – “Hora” BOEK10

Mustreads or Not ! in gesprek met..;

Motell Rijnen – “Hora” BOEK10

 

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kunt je zich in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Motell Rijnen eigenlijk?

 Niet meer de jongste (69), maar nog altijd zeer actief als cultuurbestuurder en folkmuzikant en vooral als gepassioneerd schrijver. Van huis uit socioloog en bijna 35 jaar als manager gewerkt in de sectoren welzijn en hoger beroepsonderwijs. Sinds elf jaar manager van mijn eigen tijd. Echtgenoot, vader en opa (van vijf kleindochters).

 

 • Als schrijver van een debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Ik ben in februari 2014 bij uitgeverij Bagage gedebuteerd met de roman ‘Koningin van de Claddagh’. Schrijven was mijn jongensdroom die werkelijkheid kon worden toen ik elf jaar geleden met vroegpensioen ging. Vanaf dat moment heb ik me gestort op het ambacht van schrijver. Ideeën had ik genoeg, maar het echte literaire schrijven moest ik nog leren en mijn eigen schrijfstijl was nog lang niet wat die moest zijn. Daar heb ik – met heel veel plezier – flink in geïnvesteerd. Het thema voor HoRa zat in mijn hoofd. Ik ben een liefhebber van magisch realisme, fantastische verhalen die zo geschreven zijn dat je erin gaat geloven dat het zo zou kunnen zijn. En misschien is het ook wel zo…

 

 • Je Boek “HoRa” is een Fantasy verhaal, wil je altijd dit genre blijven schrijven of heb je ook ideeën in een andere richting en zo ja, welk genre zou dit dan wezen?

Ik heb nog een paar (voltooide) manuscripten op de plank liggen.

‘De laatste Goldstern’ is een familieroman, de zoektocht van de vierentwintigjarige man, zoon van een Litouwse Jodin met een bewogen oorlogsverleden, naar het leven en de dood van zijn moeder.

‘Steekspel’, een novelle over een vrouw die zich na de dood van haar man ontworstelt aan een incestueus verleden.

‘Playgirl en Dr. Zhivago (aliassen)’, een krimi over criminele praktijken op de achtergrond van erotische chatboxen.

 

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

 De eerste versie van HoRa heb ik een jaar of twee geleden geschreven naar aanleiding van de ontdekking van de HR-planeten in het zonnestelsel Mercurius, op enkele waarvan in beginsel volgens actuele wetenschappelijke inzichten een vorm van leven kan bestaan.

Ik heb het manuscript professioneel laten beoordelen, heb het aan enkele meelezers ter becommentariëring voorgelegd en heb het enkele malen herschreven, er nieuwe lagen aan toegevoegd, de spanningsboog aangetrokken.

Op zoek naar een uitgever kwam ik uit bij Godijn Publishing. De aanpak van Elly Godijn spreekt me aan, project BOEK10 vond ik een mooi idee, met veel potentie voor marketing.

 

 • Een boek kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je dit gedaan via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Schrijven is mijn passie en ik manage mijn eigen tijd.

Ik heb mijn research via Google gedaan (en daar kun je ook heel ver mee gaan).

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met uw boek, en raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar jezelf van geleerd heeft.

Ik vind het wat al te pretentieus om een boodschap te hebben. Ik denk dat verbeelding belangrijk is in het leven, in ieder geval voor mij, en misschien komt dat door deze roman wel over,

Belangrijke leermomenten zijn voor mij: Stel je open voor kritiek/commentaar van anderen. Doe er je voordeel mee.

 • Natuurlijk houd je als schrijver van lezen, welke schrijver is jouw grote voorbeeld voor welk boek rent u naar de winkel om het aan te schaffen ? En waarom juist die schrijver?

Er zijn zoveel goede schrijvers. Ik houd van het werk van Hubert Lampo, maar ook van Meir Shalev en van Leon de Winter en van Zuid-Amerikanen als García Marquez en Allende.

 

 • Er wordt minder gelezen tegenwoordig, las je al van jongs af aan ? En welk boek was je favoriet?

 Op de lagere en middelbare school werd ik ‘de professor’ genoemd omdat ik zoveel las. Dat is in de loop van de tijd wel wat minder geworden, maar er staan genoeg banden in onze boekenkast om een dorpsbibliotheek te kunnen vullen.

 • Wat is je mooiste herinnering aan het schrijven van dit boek?

Dat ik bijna zelf echt ging geloven wat ik schreef!

 

 • Welk bestaand boek had je zelf graag geschreven en waarom juist dit boek wat is hier zo speciaal aan ?

‘Sarah’ vind ik een prachtig boek, knap geschreven en dat vind ik ook van ‘Luz’

 • Wat mogen we na BOEK10 nog van je verwachten? Wat zijn je dromen of je plannen??

Mijn favoriete droom is nu dat ik met ‘De laatste Goldstern’ kan deelnemen aan BOEK10 najaar 2017. Het is een verhaal dat me zeer aan het hart gaat en dat ik graag met lezers zou willen delen. En – dat zal duidelijk zijn – ik wil graag de samenwerking met Elly Godijn voortzetten.

Ik wil heel graag voor 2020 vijf boeken uitgegeven hebben. Na HoRa dus nog minstens drie te gaan…

 

%d bloggers liken dit: