Mustreads or Not in gesprek met..; Wil van Bree – “De handen van de Geliefden” BOEK10

Mustreeads in gesprek met..;

Wil van Bree – “De handen van de Geliefden” BOEK10

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kunt je zich in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Wil van Bree eigenlijk?

In 1957 ben ik geboren in de Achterhoek als oudste van twee meisjes in een kruideniersgezin. Tijdens de middelbare school was ik betrokken bij de schoolkrant en organiseerde toneelvoorstellingen voor de school. Met een atheneum diploma op zak trok ik op mijn 19e de wijde wereld in. Na diverse omzwervingen en verschillende baantjes kon ik in 1978 aan de slag op de toneelacademie Maastricht waar ik in 1983 afstudeerde als agogisch toneelkunstenaar. Ik werkte als regisseur, dramadocent en actrice. Om in het onderhoud te voorzien van mijzelf en mijn twee kinderen besloot ik na de scheiding mijn werk om te buigen in een eigen bedrijf van waaruit ik trainingen verzorgde voor bedrijven, gemeenten en politie. In 1999 ben ik ernstig ziek geworden en nooit meer hersteld. Dit betekende dat ik activiteiten ging ontplooien waarvoor ik niet de deur uit hoefde. In 2013 ben ik gaan schrijven.

 

 • Als schrijver van een debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Voor mijn werk heb ik een aantal kinderboeken voor toneel bewerkt, ook ben ik op mijn dertiende met een dagboek begonnen en schreef in de schoolkrant. Maar veel rust had ik niet voor schrijven. In 2013 werd ik door een vriendin meegenomen naar een cursus creatief schrijven, daarna kon ik niet meer stoppen. Het idee voor dit boek ontstond door de problematische relatie die ik met mijn jongste zoon heb. Ik wilde een antwoord vinden hoe het zou zijn gekomen dat hij zich na zijn zevende levensjaar van mij afkeerde.

 

 • Je Boek “De handen van de geliefden” is een psychologische roman, wil je altijd dit genre blijven schrijven of heb je ook ideeën in een andere richting en zo ja, welk genre zou dit dan wezen?

Ik heb twee sprookjes geschreven, en een komische novelle met een bittere ondertoon. Maar mijn denken heeft zich vooral ontwikkeld op een psychologische en filosofische wijze. Dat laat zich lastig aan de kant zetten.

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Ik heb een lerares Nederlands betaald om mijn manuscript op taal te corrigeren en daarna ingestuurd. Na meerdere afwijzingen van uitgevers heb ik mijn roman “De handen van de geliefden” laten lezen door twee lieve nichten en vier vriendinnen van de lees club. Toch heb ik geen ingrijpende veranderingen gepleegd.

 

 • Een boek kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je dit gedaan via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Toen het idee er was, ben ik met mijn man naar het herstellingsoord gereisd waar ik ooit vijf weken heb doorgebracht. Ik wilde het gebouw zien, de tuin, de geur opsnuiven, de omgeving opnieuw inprenten. Helaas mocht ik niet naar binnen want het werd niet meer als herstellingsoord gebruikt. Er woonden een paar jonge mensen als antikrakers. Daarna ben ik op Internet gaan zoeken en heb de bouwtekeningen, en de geschiedenis van het pand gevonden. Bovendien liep ik plotseling aan tegen rechtbankverslagen over de handelswijzen van één van de artsen. Die zijn ook in het verhaal verwerkt.

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar jezelf van geleerd heeft?

Het is een intens geschreven en aangrijpend verhaal over de worsteling van een jonge vrouw die gevangen zit in een liefdeloze relatie. Bovendien heeft een kind zich van haar afgekeerd en tijdens de weken in het herstellingsoord ontdekt zij, mede door dramatische gebeurtenissen die ze meemaakt met andere bewoners, wat voor haar de beste keuze zal zijn om niet ten onder te gaan.

Schrijven is een fantastisch en intensief proces. Ik creëer een eigen wereld en geef imaginaire beelden woorden zodat anderen met mij mee kunnen genieten, ergeren of lijden. Dat is op zich al een mirakel. Maar ik heb wel rust in mijn hoofd en om me heen nodig. Ik heb veel geleerd van een cursus fictie schrijven, column schrijven, creatief schrijven en hoe benader je een uitgever.

 

 • Natuurlijk houd je als schrijver van lezen, welke schrijver is jouw grote voorbeeld voor welk boek rent u naar de winkel om het aan te schaffen ? En waarom juist die schrijver?

Boeken van Jo Nesbo, ik ben zelf dol op thrillers/detectives.

 

 • Er wordt minder gelezen tegenwoordig, las je al van jongs af aan ? En welk boek was je favoriet vroeger en waarom?

Vanaf het moment dat ik kon lezen, ben ik nooit meer gestopt. Nou ja, dat is niet helemaal waar, ik ben drie keer burn-out geweest en heb ik drie keer twee/drie jaar niet kunnen lezen, behalve recepten. Daarom kan ik nu zo goed koken……

 

 • Wat is je mooiste herinnering aan het schrijven van dit boek?

Ik verbleef een aantal weken alleen met mijn hondjes in een chalet, het stormde veel en de deur klepperde van de wind en elke avond na het eten keek ik een aflevering van Damages. Daar heb ik bijzonder van genoten.

 

 • Van welke auteur ben jezelf groot fan en wie is je grote voorbeeld?

Milan Kundera, Phillip Claudel, Joseph O’connor, Thomas Verbogt en natuurlijk Jo Nesbo, ik kan niet kiezen.

 • Welk bestaand boek had je zelf graag geschreven en waarom juist dit boek wat is hier zo speciaal aan ?

Stoner van John Williams. Hij beschrijft op een indringende wijze de gewone gang van zaken en hij geeft, op het oog kleurloze mensen, een schitterend palet mee. Ook staat hier de allermooiste sterf scene in die ik ooit heb gelezen.

 

 • Wat mogen we na BOEK10 nog van je verwachten? Wat zijn je dromen of je plannen??

Ja, ik heb twee ideeën, waarvan ik al weet welke ik eerst ga uitwerken. De titel heb ik al.

Het zal over vier vrouwen en een man gaan en meer vertel ik niet, brengt ongeluk.

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: