De handen van de Geliefden – Wil van Bree #BOEK10

De handen van de Geliefden – Wil van Bree

“Aangrijpend en vol gevoel geschreven”

9

De achterflap 

De psychologische roman De handen van de geliefden vertelt over de wanhoop en pijn van een moeder als haar kind zich onder invloed van zijn vader van haar afwendt. In een herstellingsoord onderzoekt Elsa haar verleden. Haar handen staan in brand. Niet alleen door een burn-out en RSI, maar ook door wat ze haar zoontje heeft aangedaan. Hoe heeft het zover kunnen komen, dat ze haar kindje niet meer in de ogen kan kijken? De vriendschappen tussen de groepsgenoten en de liefde die zich tussen Elsa en een andere patiënt ontwikkelt, lijken veelbelovend. Maar mensen met een burn-out zijn kwetsbaar en misbruik ligt op de loer. De draaikolk van gebeurtenissen waar Elsa ongewild in verzeild raakt, dwingen haar een keuze te maken die verstrekkende gevolgen heeft voor haarzelf en haar gezin.

“De grootste kunst aller kunsten is de Kust om te Leven. (Frans van Bree)”

Mijn mening:

Dit was voor mij het laatste boek wat ik las in de boek10 reeks van Godijn Publishing. Een extra boek voor mij. De boekpresentatie van Wil sprak mij zo aan, dat ik dit boek heel graag wilde lezen. Moon en ik hadden de boeken onderling verdeeld maar konden niet beslissen wie dit boek mocht lezen. Van Godijn Publishing kregen we een extra exemplaar zodat we er een dubbel recensie van konden maken.

De semi-autobiografisch roman, van 400 bladzijden, hield mij enkele dagen in zijn greep.

Het boek is onderverdeeld in weken. De hoofdpersoon Elsa gaat voor 6 weken naar een klooster om van een burn-out te herstellen. De weken zijn weer onderverdeeld in hoofdstukken, die gaan over de gebeurtenissen die Elsa mee maakt in het klooster.

Daarnaast zijn er ook nog schuingedrukte passages, de brieven die Elsa schrijft aan haar vader.

In het begin had ik zo iets waarom die brieven, maar na er een paar gelezen te hebben kom je er achter waarom Elsa is zoals ze is.

Vooral de stukken die over haar man en kinderen gingen ontroerde mij. De zoon van Elsa, die al sinds zijn geboorte, zich afwent van zijn moeder. Elsa haar man, Joop, die dat eigenlijk alleen maar voed door de manier waarop hij zijn vrouw behandeld en dingen zegt in het bijzijn van de kinderen. Waarom is het zo gekomen? De begin fase was zo mooi tussen Elsa en Joop maar na de geboorte van hun eerste kind, Robert, is er iets mis gegaan. Dat Joop anders naar Elsa is gaan kijken, kan ik me niet voorstellen. De pijn die Elsa voelde als Robert haar negeerde of uitschold, ik kreeg er een brok van in mijn keel. Dat kinderen je niet alles vertellen is logisch maar zulk gedrag is bijna niet voor te stellen. Je moeder totaal van je laten vervreemden en dat al op zo’n jonge leeftijd.

In het klooster moet Elsa met therapie en rust weer de oude worden. Doordat ze nieuwe vrienden maakt komt ze er steeds meer achter wat ze wil.

 “Wanneer je in de gelegenheid komt om iets te doen en je doet het niet, dan past het niet bij je.”

De zware tijd die Elsa heeft mee gemaakt, hoopt ze in het klooster te vergeten en na 6 weken therapie en rust wil ze terug keren naar haar gezin en een nieuwe start maken.

De verhaallijn neemt ineens een heel andere wending zodat je het plot pas op het laatste moment ziet aankomen en met een groot vraagteken achter blijft.

Het boek neemt je mee in het leven van een burn-out patiënt. Je voelt het verdriet, de radeloosheid en de onmacht van een vrouw, die vecht om door haar gezin geaccepteerd en gerespecteerd te worden.

Wil van Bree heeft een prachtige roman neer gezet, voor mij een echte mustread en dit is ook weer een auteur die ik zeer zeker ga volgen en ben dan ook heel benieuwd naar haar volgende boek.

  • Schrijfstijl 4****                            
  • Leesplezier 4****
  • Plot 5*****
  • Psychologie 5*****
  • Originaliteit 4****

4 ½ ster voor De handen van de geliefden.

download (3)

Lieve leesgroet van Caroline

Een Mustread voor jou. kopen? klik op deze link!

photovisi-download (38)

%d bloggers liken dit: