Recensies·Recensies van Caro

Bling Bling 2 – Jan Van Der Cruysse ” Een schrijver die zich meten mag met topauteurs, wat een genot om te lezen”

Bling Bling 2 – Jan Van Der Cruysse

” Een schrijver die zich meten mag met topauteurs, wat een genot om te lezen”

9200000075626213

Samenvatting:

‘Bling Bling 2’ volgt het onvoorspelbare traject van het gangsterduo Mate en Boris en de verknipte moordgriet Elisabed. Op een moorddadige trip door de Balkan blijven ze de Antwerpse politievrouw Beerke Wagenmaker altijd een stap voor. Tot ze het pad kruisen van Roman Tokar, oorlogsveteraan en tweelingbroer van de diamantkoerier Sergei, die ze hebben vermoord.
Net wanneer de rust wat terugkeert in de Antwerpse diamantwijk, doet veiligheidsdeskundige Albertien Van der Valk een gooi naar de perfecte diamantroof. De grootste ooit. Op de moeilijkste locatie van het land. Zaventem.
‘Bling Bling 2’ wervelt tussen de luchthavens van Eindhoven, Zaventem, Hong Kong en Odessa. Het volgt een spoor van bloed en drukinkt van Blankenberge tot de Zwarte Zee via snelwegparkings, treinstations en ferryboten.

Mijn Mening:

Nadat ik aanwezig was bij de boekpresentatie van Bling Bling 2 en het boek mocht ontvangen, moest ik nog even wachten met lezen, omdat mijn echtgenoot het boek had ‘geconfisqueerd’.

Deel 1, van de serie had ik als één van de eerste mogen lezen en was enorm verrast door het boek en de schrijfstijl van Jan van der Cruysse. De dikte van het boek schrok mij een beetje af, maar omdat het heel spannend was, regen de hoofdstukken snel aan elkaar, stoppen was geen optie.

Omdat ik aan het einde van Bling Bling 1 er achter kwam dat de hoofdpersonen en de plaatsen waar ze verbleven netjes genoteerd stonden op aparte bladzijden achterin het boek, heb ik bij deel 2 die bladzijden meteen opgezocht. Slimme tip voor degene die het boek gaan lezen! Er komen veel personages in beide boeken voor en veel plaatsen en landen, dus makkelijk om af en toe even achterin te kijken.

De cover vind ik net als deel 1 mooi, door zijn eenvoud een vliegtuig tegen een blauwe lucht. De cover van deel 1 is iets aangepast, op de nieuwe uitvoering staan ook de vele prijzen die Jan met dit boek heeft gewonnen. Hopelijk is dit met deel 2 net zo, wat mij betreft wel.

Deel 2 heeft voor mij een heel speciale betekenis, omdat ik een personage ben in het boek, namelijk, Adjudant Caroline Kuiper bij de Koninklijke Marechaussee gestationeerd op de luchthaven van Eindhoven. Wat is het geweldig om je naam in een boek te zien staan. Mijn echtgenoot heeft bij de Koninklijke Marechaussee gewerkt, dus voor ons beide erg leuk om te lezen.

Wanneer Beerke binnenstapt wordt ze door adjudant Kuiper opgewacht bij de receptie.

Ze steekt enthousiast haar hand uit

‘Ik ben Caroline Kuiper. Ik had u niet zo snel hier verwacht’.

Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken, die met een grijze bladzijde worden aangeduid. Het begint met de overval op 6 augustus. Hierna begint deel 1, het gedeelte VOOR DE OVERVAL gevolgd door deel 2 DE DAG VAN DE OVERVAL EN DAARNA.

In Bling Bling 2 wordt er soms terug gegrepen naar deel 1, wat ik fijn vond want het was een jaar geleden dat ik het had gelezen, maar snap dat het voor de mensen die de boeken achter elkaar lezen misschien teveel terug blikken zijn.

Mochten de dikte van het boek je afschrikken, door de spanning zit je zo diep in het verhaal, dat weg leggen bijna geen optie is. Voor mensen die niet tegen bloed en lugubere details kunnen, is het geen aanrader. Het maffia trio die met iedereen, die maar iets te maken heeft met de diamantenroof, wordt op een onorthodoxe manier afgeslacht. Elisabeth die het niet schuwt het scheermes van haar opa te gebruiken, fileert mannen en vrouwen zonder berouw. Regelmatig volgde ik met kippenvel het pad van het trio.

‘Dit is meer dan waarschijnlijk het oor van een vrouw, als ik voortga op de vorm en de beharing’.

Krijgt Albertien Van der Valk, als ex-security verantwoordelijke, nu een heel andere rol toe bedeeld in deel 2, ik blijf haar een geweldige vrouw vinden. Beerke Wagemaker heeft als Hoofdinspecteur de taak net als in deel 1 de diamantenroof op te lossen.

Jammer dat er veel open eindjes zijn, na het lezen van deel 2 en je echt op deel 3 moet wachten om daar de antwoorden op te krijgen, maar dan weet je ook alles, heeft Jan Van Der Cruysse beloofd.

Dat Jan Van Der Cruysse al drie prijzen met BlingBling 1 heeft gewonnen, geeft al aan dat het boek goed moet zijn. Ik ben heel benieuwd of aan deel 2 ook weer prijzen worden gegeven. Jan Van Der Cruysse kan zich met zijn boeken scharen in de top van de thrillerauteurs in eigen land maar zeker ook daarbuiten.

Zelf denk ik dat de BlingBling serie ook een mooie tv-hit zou kunnen worden.

4half-stars

  • Plot                   4
  • Spanning         5
  • Leesplezier     5
  • Schrijfstijl      5
  • Originaliteit  4
  • Psychologie    4

Lieve leesgroet van Caroline

images (5)

 Koop bij bol.com

photovisi-download (6)