Recensies

Elsa las; “Lyssa” – Tom Hofland “Nieuwsgierig naar meer, nadat ik dit debuut heb gelezen.”

“Lyssa” door Tom Hofland.

“Nieuwsgierig naar meer, nadat ik dit debuut heb gelezen.”

 • Auteur: Tom Hofland
 • Uitgever: Querido
 • Nederlandstalig 
 • 272 pagina’s 
 • 9789021402468 
 • maart 2017

9200000071852270

De Achterflap

Mestopes, 1877. Op zomerverlof in de grote stad ontmoet de jonge officier Gaspar Szabo de intrigerende Lyssa Boktani. Als vrouw van een rijke intellectueel introduceert zij hem in de hogere kringen van de Mestopische elite. Gaspar droomt ervan haar weg te kapen van haar man Viktor, een schuwe mensenhater. Intussen broeit er in de zonnige straten van Mestopes een ziekte die van mensen beesten maakt. Een reeks ongelukken zorgt ervoor dat Gaspar de mysterieuze Viktor Boktani daadwerkelijk ontmoet en de zomer in het teken komt te staan van de grote drie: liefde, vriendschap en de dood.

Elsa haar mening 

 

Voor de Hebban Debuten Verrassings- Leesclubs heb ik ‘Lyssa’ mogen lezen. Vooraf wist ik niet welk boek ik voor één van deze leesclubs in ontvangst mocht nemen. De cover van het boek deed mij tijdens het openen van het brievenbus pakketje gelijk denken aan alle prachtige schilderwerken uit de vroegere tijd. Het is niet meteen een boek dat mijn aandacht zou trekken in de boekhandel. Toch was ik door het lezen van de achterflap tekst meteen benieuwd naar het daadwerkelijke verhaal.

Het boek gaat eigenlijk in de basis over een onmogelijke liefde in een haast “onmogelijke” tijd. Daarmee bedoel ik dat het in de tijd waarin het zich afspeelt vergeven was van heel veel starre regelgeving, preutsheid, vrouwen ondergeschikte wezens waren, elite een grote rol speelde en mannen dienstplicht hadden. Tel daar nog een epidemische ziekte uitbraak bij op en je hebt de geschikte basis voor een roman.

De schrijfstijl van Tom Hofland is prachtig en mooi passend bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. ‘Lyssa’ las voor mij vlot en de sfeer werd zo beschreven dat ik het daadwerkelijk voor mij zag. De gedetailleerde beschrijving van onder andere de kleding doet werkelijk aan als een kostuumdrama. Daarbij zorgt de beschrijving van de innerlijke wereld van de hoofdpersonages ervoor dat je als lezer mee kan voelen met de moeilijkheden, problemen en frustraties die zij ondervinden. Tevens merkte ik tijdens het lezen dat het toentertijd veel minder gemakkelijk was om eigen keuzes te maken en je bevond je als mens echt in een enorm keurslijf. Zeker als vrouw zijnde had je weinig rechten en zo goed als niets te vertellen. Dit alles kwam voor mij waarheidsgetrouw over, ook door mijn eigen kennis over de geschiedenis.

Voor mij kwam het verhaal in zijn geheel ietwat voorspelbaar over. De keuzes die gemaakt werden door de hoofdpersonages en de uiteindelijke uitkomst kwam voor mij niet als een verrassing. Toch vind ik het een mooi en bijzonder debuut wat mij nieuwsgierig maakt naar nieuw werk van de heer Hofland.

 • Spanning: 5
 • Plot: 6
 • Leesplezier: 6,5
 • Schrijfstijl: 7
 • Originaliteit: 7
 • Psychologie: 7

     Ik geef dit boek 3 sterren.

download (7)

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

12105937_10208155128422477_2456628242333608992_n

Interesse? Koop via deze link . Veel leesplezier

photovisi-download (38).jpg