Mustreads or Not in gesprek met…..; J. Sharpe – Syndroom #Blogtour

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Joris van Leeuwen

Ik ben een cross-genre schrijver. Onder mijn pseudoniem J. Sharpe schrijf ik fantasy, thriller en horrorverhalen. Daarnaast ben ik rijinstructeur en gitarist in een blues-rock bandje.

photovisi-download (33)

 • Waarom gebruik je een synoniem? Je bent onder Joris van leeuwen en J. Sharpe te vinden op o.a. Facebook, maar waarom bij J. Sharpe een foto van jezelf en bij Joris een t van je nieuwste boek?

Ik kwam er al snel achter dat men in de boekhandel minder snel een boek oppakken geschreven door een Nederlander, met name in mijn genre. Net al te gek, aangezien vrijwel 90% van die boeken uit het buitenland worden gehaald. Daarnaast hoop ik ooit eens in het buitenland uitgegeven te worden. Joris van Leeuwen bekt niet echt in een andere taal. 😉 Over Facebook: Ik heb een account voor mijn boeken en een privé-account, maar in de praktijk blend ik die dingen best vaak. Misschien zelfs vaker dan ik eigenlijk zou moeten, hahaha.

 

photovisi-download (34)

 

 • Hoe ben je schrijver geworden, heb je dit altijd al gedaan fulltime of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Het is nooit echt een droom geweest om schrijver te worden. Althans, ik dacht er nooit zo bij na. Je las boeken en schreef verhaaltjes, dat deed je gewoon in je vrije tijd. Dat was voor mij heel normaal. Het begon bij mij denk ik toen ik een jaar of acht was. Ik heb op Madeira gewoond. Mijn oma stuurde telkens Nederlandse boeken, maar die kwamen met de container. Die paar boeken had ik dan binnen een week uit en ik had geen zin om zolang te moeten wachten. Mijn Portugees was nog te slecht om die boeken te lezen, dus ben ik zelf maar begonnen. Pas rond mijn achttiende begon ik het wat serieuzer te nemen, mee te doen met wedstrijden en ontstond de droom om ooit gepubliceerd te worden.

photovisi-download (36).jpg

 • Zijn je schrijfcarrière en je werk nog wel te combineren op dit moment? Hoe vinden je cursisten het dat je auteur bent, of weten de meesten dat niet?

De meesten weten het wel. Je maakt toch altijd een praatje pot in de auto. Ze vinden het allemaal erg interessant. Het is nog prima te combineren, al is het wel druk en veel op dit moment. Maar goed, daar kies ik zelf voor.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ja, dat is zonde. Aan de andere kant zie ik in mijn omgeving best nog wat jongeren die lezen. Vooral meiden. Maar het is inderdaad aan het afnemen, al gaat het naar mijn inzien minder hard dan de meesten mensen denken. Zelfs was ik helemaal gek op de boeken van Het Griezelgenootschap. Maar ik stapte al snel over op de boeken van Stephen King en Dean Koontz. Het boek “It” was mijn favoriet.

photovisi-download (37).jpg

 

 • Van welke auteur ben je groot fan, is dat je grote voorbeeld, of heb je aan andere grote schrijvers veel gehad?

Het is denk ik geen verassing dat dat antwoord Stephen King was. Maar ook Dean Koontz, Tad Williams en J.K. Rowling waren voorbeelden.

photovisi-download (38).jpg

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Ik heb denk ik alles van King. Maar ik ben tegenwoordig ook groot fan van de boeken van zijn zoon, Joe Hill. Het beste boek van de afgelopen paar jaren? In mijn genre zou ik zeggen De Kooi van Josh Mallerman en De Oversteek van Justin Cronin, al vond ik de vervolgdelen niets.

photovisi-download (39)

 • In mijn recensie schrijf ik dat je gek of geniaal bent. Het verhaal is zo spannend en ook geloofwaardig, dat je bijna niet durft te gaan slapen. Hoe kom je op zo’n idee?

Tja, ik heb een bizar brein, denk ik, hahaha. Nee, het basis idee kwam van een documentaire op tv over een meisje met dat Syndroom. Dat zette alles in werking.

Documentaire Syndroom Pauw en Witteman

 

 • Ben je alweer met een volgend boek bezig, of heb je even pauze?

Ik heb samen met Melissa Skaye een thriller geschreven die momenteel ter beoordeling ligt bij een uitgever en ik ben ongeveer op de helft met een nieuw boek.

 • Je hebt al heel wat boeken geschreven, zijn deze allemaal in hetzelfde genre thriller, horror en SF in één boek, of zijn het verschillende genres die je schrijft?

Het is nooit mijn opzet als ik aan een boek begin om verschillende genres door elkaar heen te gooien. Dat gebeurt gewoon. Daarom heeft het ene boek ook wat meer fantasy of juist horror elementen dan de ander.

th (6)

 • Wat is je mooiste herinnering aan de jaren dat je al schrijft?

Dat blijft toch wel al die reacties die ik persoonlijk of via de mail krijg van mijn lezers. Het blijft bizar dat iemand zo kan genieten van iets dat uit mijn hersenen ontsproten is.

photovisi-download (40).jpg

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

Ik heb geen specifieke boodschap, als je dat bedoelt. Ik hoop dat ik je even mee kan voeren naar een andere wereld en je daardoor even niet aan je huidige probleem kan laten denken. Ik hoop dat mensen genieten van wat ik schrijf en stiekem dat ze niet durven te slapen, want dat betekent dan dat ik mijn werk goed gedaan heb.

th (28)

 

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

Als ik een euro krijg voor elke keer dat iemand tegen me zegt dat ze ook graag een boek willen schrijven, maar het er maar niet van komt door de meest uiteenlopende redenen, was ik nu rijk. De belangrijkste tip? Gewoon doen.

th (34)Er is geen omweg, geen trucje. Je moet gewoon gaan zitten en beginnen met typen. En wees niet te streng op jezelf. Elke keer als ik met een eerste versie bezig ben en het teruglees, vind ik het niets. Maar ik pas bewust niets aan. Dat doe ik pas als het boek helemaal klaar is. Dan ga ik polijsten en begint het daadwerkelijk wat te worden.

 

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Zeker. Zichtbaarheid is alles. Ik heb me ooit eens laten vertellen dat als je een product zeven keer voorbij ziet komen, je oprecht geïnteresseerd bent. Ik merk dat zelf ook. Als ik een boek zie waarover ik twijfel, maar ik zie hem telkens maar voorbij komen, inclusief goede recensies, dan wakkert dat mijn interesse wel aan. Zeker als het boek een mooie, pakkende kaft heeft. Want dat mensen een boek niet beoordelen op het uiterlijk is pure onzin.

photovisi-download (42)

 • Heb je misschien nog iets dat we niet aan je gevraagd hebben en dat je toch met ons wilt delen?

Niet dat ik zo kan bedenken.

photovisi-download (32)

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: