Recensies·Recensies van Moon

Hunkering – Maria Boonzaaijer “Met liefde gelezen”

Hunkering – Maria Boonzaaijer

“Liefde en aandacht, heeft niet iedereen dat nodig? Maria Boonzaaijer beschrijft deze zoektocht met respect en vol liefde.”

9200000079189334

De Achterflap;

Het huwelijk van de 52-jarige Julia Leander is gestrand en daarmee ligt haar leven overhoop. Via een arts huurt zij voor een zeer lage prijs een luxeappartement aan de Amstel, maar daarbij is inbegrepen de zorg voor een oudeheer, F. Todi. Deze norse Portugees is daar echter niet van gediend en doet er alles aan om Julia het huis uit te werken. Desondanks ontvouwt zich tussen deze twee gekwetste mensen een intieme relatie, die hen doet opbloeien. Dan neemt Todi – gedreven door wroeging over zijn verleden – Julia mee naar zijn geboortestad Setúbal om zijn oude geliefde Teresa te zoeken; een reis met onvoorziene gevolgen.
Hunkering gaat over eenzaamheid en over een passievolle zoektocht naar menselijke warmte en waardigheid. Bovenal rekent dit boek af met het cliché dat seks en senioren met elkaar in tegenspraak zijn.

Mening

“Ze voelde zich aangetast, bezoedeld. Ontkend, vernederd. Ze moest lopen om alles van zich af te laten glijden, maar het kleefde als stroop aan haar huid.

Hunkering, een roman welke grenzen overschrijdt Maria Boonzaaijer beschrijft onderwerpen welke door andere vermeden worden. Het onderwerp raakt me, de eenzaamheid welke tegenwoordig leeft bij ouderen wordt op een manier beschreven waarin alle elementen aan bod komen. Geen taboe, geen sluier over het onderwerp.

Maria Boonzaaijer haar schrijfstijl is als een gedicht, de zachtheid waarmee het verhaal geschreven is, voel je tussen de regels door. De details kunnen voor sommige lezers misschien als schokkend worden ervaren, maar juiste deze zonder gene geschreven episodes maken het verhaal af, geven het de diepgang. Waarom zouden ouderen geen seks mogen hebben. Maria heeft geen vrees op commentaar. Zij weet de juiste woorden te gebruiken waardoor je meeleeft met de karakters. De liefde voelt. De hunkering snapt. Jong en oud heeft aandacht nodig, Julia welke diep gekwetst is door haar ex- echtgenoot en Todi die opzoek is naar zijn oude geliefde.

Een roman, waardoor je geroerd raakt door de liefde die tussen de regels voelbaar is. Maria Boonzaaijer ontroerd me met haar fijnbesnaarde woorden, welke zinnen worden aaneengeregen tot een prachtig verhaal.

“Is het vrijen u niet te veel? Van de liefde word ik hoogstens loom. Jij bent mij levensdrank Zolang ik jou drink , ga ik niet dood.”

Met respect heb ik dit verhaal mogen lezen. Mogen ja, omdat het me heeft geraakt, verwonderd blijf ik achter, in de wetenschap dat dit verhaal de waarheid is. De waarheid waar vele mensen, jong of oud mee worstelen. Hunkerend naar dat beetje liefde, dat beetje aandacht.

Lieve Leesgroet Moon 

14937423_1161648667236177_4005375491858789428_n
Koop bij bol.com

photovisi-download (1)