Contact – Esther van der Ham “Een roman waarbij de tranen over je wangen lopen.”

Contact – Esther van der Ham

“Een roman waarbij de tranen over je wangen lopen.”

9200000078047046

Samenvatting:

Vier jaar in de gevangenis is geen pretje. Zeker niet als veel van de medegevangenen je buitensluiten omdat je niet kan, niet mag praten. Toch is dit voor Emma de realiteit. Ze gaat door een storm van emoties als ze probeert haar leven weer op de rails te krijgen. Het contact met haar zus en haar moeder is verbroken. Haar kinderen ziet ze sporadisch, waar ze van baalt. Al vindt ze ook dat ze het verdient, omdat ze zichzelf ziet als een slechte vrouw.
Zal ze ooit weer over zichzelf en haar verleden durven spreken? Hoe bouw je in vredesnaam weer een leven op als je zo veel vijanden hebt gemaakt? En hoe verbreek je een stilte die al zo lang duurt?

Mijn mening:

Op 16 september 2017 wordt het boek CONTACT gepresenteerd en werd er aan ons gevraagd of we een leesclub wilden organiseren voor dit boek. Spannend maar ook super enthousiast zijn we gestart.

Contact neemt je mee in het leven van Emma, van advocaat tot bajesklant.

Nadat ik Controle had gelezen en daar echt heel enthousiast over was, ben ik meteen door gegaan in Contact. Deze psychologische roman gaat over Emma, de zus van de hoofdpersoon uit Controle; Marjolein.

Emma is de geweldige dochter die nooit iets verkeerd kan doen in de ogen van haar moeder, maar ook in de ogen van Marjolein. Controle hebben over jezelf wordt steeds moeilijker als er alleen maar negatief over je wordt gepraat. Controle is een roman met een dramatisch einde, welke je totaal niet ziet aankomen.

Contact begint in de gevangenis. Emma een vrouw met een buitengewoon goede staat van dienst als advocaat, is door gedraaid en zit voor 4 jaar gevangen. Emma praat niet met haar mede gevangenen en deze vinden haar hooghartig en treiteren haar.

Waarom en waar is het mis gegaan, alles had ze op de rails. Door te praten met haar psychologe komt ze niet veel verder. Tot dat er iets gebeurd in de gevangenis, dat een deurtje open zet en ze eindelijk bij het donkerste van haar geheugen kan.

Het waarom met haar moeder is me zeer zeker duidelijk en dat er al niet eerder iets geknapt is bij Emma begrijp ik niet. Wat het probleem met haar zus is ,daar kan ik nog niet helemaal bij. Was zij toevallig op het verkeerde uur op de verkeerde plek?

Met tranen las ik het gevecht om haar kinderen en de liefde die ze steeds aan haar moeder wil tonen. Een gevecht waarbij ze haar hele ziel bloot geeft.

Zou de gevangenis toch een klein stukje hebben bijgedragen tot een andere levensstijl?

Diep van binnen wil iedereen goed zijn.

De gevangenis moet gedetineerden weer op het rechte pad brengen, maar ik denk niet dat dat echt lukt. Het strenge regime, maar toch ook het stukje vrijheid wat gedetineerden hebben helpt ze niet om weer in de maatschappij te functioneren, denk ik. Het weinige dat ze verdienen daarvoor kunnen ze eigenlijk niets kopen in de dure winkel in de gevangenis. Door omkopen en afpersen wordt er geld afgetroggeld. Ik denk dat dit in het echt ook gebeurd. Dat Emma er redelijk goed uit komt heeft ze te danken aan haar familie en aan zichzelf.

Wat is het gek om weer buiten te zijn. Het lijkt alsof de lucht anders ruikt, anders voelt dan op de luchtplaats tussen al die stinkende, dampende vrouwen die elkaar de kop inslaan om een peuk of een kop koffie.

Een zeer goed vertelde psychologische roman die je  mee neemt in de wereld van depressie, het gevangen zitten in je eigen lijf en hoofd.

  • Schrijfstijl 5
  • Leesplezier 5
  • Plot 5
  • Spanning 4
  • Originaliteit 5
  • Psychologie 5

download

Lieve leesgroet van Caroline

20953186_1832879110060849_1662659214513286869_n
Koop bij bol.com

photovisi-download (64)

%d bloggers liken dit: