Mustreads or Not in gesprek met …; Karin Hazendonk voor de #Blogtour van Waanidee

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Karin Hazendonk?

Ik ben 12 mei 1961 geboren in Utrecht en groeide op in Waddinxveen. De jaren zeventig van de vorige eeuw (tja, best een beetje antiek aan het worden) was een geweldige tijd om in op te groeien. Zoals de meesten onder ons wel kennen van de filmpjes die op de social media voorbij komen, wij hadden geen mobiel, geen computer en we hebben het overleefd. Ik trouwde op mijn twintigste, in 1982. Samenwonen was toen echt een no go  en mijn dochter werd nog net op de valreep in december 1983 geboren. In 1987 kreeg ik een tweeling, een jongen en een meisje.

Mijn huwelijk strandde. In 1995 leerde ik mijn huidige partner kennen en we zijn dit jaar alweer 22 jaar samen gelukkig.

 photovisi-download (49)

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan fulltime of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Ik ben altijd aan het schrijven geweest. In mijn jeugd schreef ik al verhalen. Toen nog in schriften en met een lamme hand van het schrijven. Mijn ouders konden die schriften dan ook niet aanslepen. Ik vind het wel jammer dat daar niets van bewaard is gebleven. Daarnaast is het ook een droom die ik achterna ben gegaan.

photovisi-download (50)

Naast mijn werk begon ik weer met schrijven, ’s avonds en in het weekend. Eigenlijk is dat nu nog steeds. Hoewel ik een ontzettend leuke baan heb, een werkgever slokt toch een groot deel van je vrije (schrijf) tijd op.

 

 

 • Je bent enorm gegroeid in je schrijven, had je op je eerste boek nogal wat kritiek te verduren, nu komen we bijna alleen maar positieve recensies tegen. Hoe ga je met kritiek om?

Achteraf gezien was de kritiek op mijn eerste boek zeker niet onterecht. Ik heb er echter wel van geleerd dat er bij het schrijven van een boek veel meer komt kijken dan toen het geval was. Natuurlijk is het slikken en zeker niet leuk als er kritiek op hard werken wordt gegeven. Dat is niet alleen voor een auteur zo, maar in ieder vak. Ik denk wel dat ik nu anders met kritiek om ga dan een paar jaar geleden.

download (1)

 

Terechte, goed onderbouwde kritiek kan ik waarderen. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat kritiek die zomaar wordt geroepen, zonder enige reden waarom die kritiek wordt geuit, mijn nekharen nog steeds overeind gaan staan en ik zo ongeveer in de brand vlieg.

th (2)

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik vind het jammer dat er door de jeugd nog zo weinig wordt gelezen. De digitale wereld is veel belangrijker. Wat ik wel positief vind, is dat de jeugd van tien jaar geleden wel het plezier in lezen steeds meer gaat ontdekken. Mijn favoriete boeken waren De Vijf van Enid Blyton, De dolle tweeling, De olijke tweeling van Arja Peters. Heel bijzonder vond ik het dat Marion van de Coolwijk ook nog een aantal delen daarvan heeft geschreven. Die ga ik zeker nog aan mijn verzameling toevoegen.

photovisi-download (51).jpg

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan en is hij of zij grote voorbeeld?

Ik ben een enorme fan van Stephen King en vooral de boeken die hij in de jaren 80 en 90 (vorige eeuw dan weer) schreef. Ik denk bijvoorbeeld aan It en The Stand. Superboeken. Zijn latere werk vind ik gewoon wat minder. Dan zal ongetwijfeld aan mij liggen, want boeken als Dr. Sleep en Mr. Mercedes krijgen waanzinnig goede recensies, maar ik schijn er op de een of andere manier niet in te kunnen komen.

photovisi-download (52).jpg

Mijn voorbeeld is hij niet echt. Ik geloof niet dat ik een specifiek voorbeeld heb. Er zijn heel veel auteurs die ik graag lees, er komen er ook steeds meer bij, maar aan de andere kant wil ik graag mijn eigen stijl ontwikkelen zodat, wie weet in de toekomst, lezers zullen zeggen, dat was weer een Hazendonk.

 

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

6De meeste boeken die ik in de kast heb, zijn dan ook van Stephen King. Een tip aan lezers? Dat is, denk ik de moeilijkste vraag die je kan stellen. Boeken die je graag leest, is zo ontzettend persoonlijk. Mijn voorkeur verandert nogal eens. Nu ben ik bijvoorbeeld wat meer Scandinavische schrijvers aan het ontdekken. Iets wat ik een paar jaar geleden niet voor onmogelijk had gehouden. Wat ik nog steeds een supermooi boek vind, is een heel oud boek, namelijk: De Negerhut van oom Tom van Harriet Beecher Stowe. Ik las het boek in mijn jeugd, het staat nog steeds in mijn boekenkast en ik lees het zeker nog een keer per jaar.

 

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je al schrijft?

Mijn aller, allermooiste herinnering is een hele recente, namelijk het moment dat ik van LetterRijn het bericht kreeg dat ze Waanidee wilden uitgeven.

 photovisi-download (53)

 • Je zit sinds kort bij LetterRijn een nieuwe uitgeverij een nieuw boek, was het tijd voor verandering? Wat kunnen we allemaal nog van je verwachten in de toekomst…?

Het is voor een auteur niet makkelijk om bij een goede uitgever terecht te komen. Ik ben er dan ook heel erg blij mee dat ik deel uit mag maken van “De LetterRijnfamilie” De gedrevenheid van de uitgever, zorgt er ook voor dat ik als auteur alles uit de kast wil halen om dat goede boek te schrijven.

Ik hoop nog heel lang te kunnen schrijven. Ondanks het feit dat Waanidee net verkrijgbaar is, ben ik ver gevorderd met een nieuw boek. Mijn grootste wens is te blijven groeien en de lezers heel veel plezier te verschaffen met mijn verhalen.

 photovisi-download (59)

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

 

In 2015 is het idee van Waanidee geboren. Zomaar aan tafel onder het genot van een biertje (mijn man) en een glas witte wijn (mijn favoriet). De aanleiding was een brief van de dierenarts om onze herder Yaro te laten chippen. Kan dit ook bij mensen, vroeg ik me meteen af. Nee, was het antwoord dat in mijn hoofd opkwam, maar daarmee was wel het boek geboren. Urenlange discussies tussen mijn man en ik zijn daarop gevolgd. Research heb ik vooral gedaan naar het chippen van huisdieren. Ik kwam erachter dat het geen waterdicht systeem was.

photovisi-download (54)

Het leukste is om naar aanleiding van de research het boek tot stand te zien komen. Ik heb gesprekken gevoerd met arts over de mogelijkheden om bij een mens een chip te injecteren die alle informatie zou bevatten die ik in Waanidee beschrijf. Natuurlijk kwam ook de extra toepassing aan bod. Het kan!

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

Iedereen die Waanidee leest, zal met de vraag blijven zitten: Zal dit in de toekomst werkelijkheid worden?

photovisi-download (55)

 

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

Een  boek schrijven is gewoon keihard werken. Je sociale leven is naar de knoppen ten tijde dat je schrijft. Discipline. Heb je dat ervoor over, dan zeg ik: doen! Laat het verhaal dat je in je hoofd hebt los in de wereld en laat lezers genieten van jouw hersenspinsels.

photovisi-download (56).jpg

Er zijn veel uitgevers. Kijk goed naar wat er bij jou past. Slik een teleurstelling als het niet meteen lukt en maak gebruik van de feedback die je krijgt.

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Het heeft inderdaad wel een tijdje geduurd voordat ik het manuscript van Waanidee  naar LetterRijn heb gestuurd. De onzekerheid of het wel “goed genoeg” zou zijn hield me constant tegen. Op aandringen van mijn lieve vriendin en collega Melissa Skaye heb ik uiteindelijk de stap gewaagd en ik wil bekennen dat dit zenuwslopend was.

Mijn partner leest geen letter . Daarentegen konden we wel uren discussiëren over het onderwerp dat ik heb gebruikt in Waanidee. Het manuscript is gelezen door proeflezers van mijzelf en later door een aantal geselecteerde proeflezers van LetterRijn.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Een boek schrijven alleen is met de komst van de Social media allang niet meer genoeg. Een auteur moet het zogezegd van het Facebookdak schreeuwen. Ik ben er heel erg blij mee dat bloggers en boekengroepen op Social media mijn geschreeuw hebben opgepakt en dat er zulke leuke dingen uit zijn voortgekomen. Kortom, de bloggers, Facebook boekengroepen en hobby recensenten zijn heel erg belangrijk en ik ben er heel blij mee.

photovisi-download (57).jpg

 • Wij mogen mee doen met je blogtour en zijn enorm benieuwd naar Waanzin*, denk je dat je uitgever ook heeft bij gedragen aan je groei in je boeken?

Zonder twijfel. Ik ben er al eerder op afgerekend: een slechte redactie, stijlfouten, verkeerde opbouw van wat een goed verhaal had kunnen zijn, maar werd teniet gedaan door de volgorde van de hoofdstukken zodat het een rommelig geheel werd.

photovisi-download (58)

Theo van Rijn, die de redactie heeft gedaan, werkt consequent, ziet iedere onvolkomenheid in het verhaal en heeft oog voor ieder detail. Het zijn vooral de details waar ik overheen heb gelezen en die hij er feilloos uithaalde. Dat draagt dus zeker bij in de groei. Verder laat ik de mening of ik ben gegroeid aan de lezers over die mijn eerdere boeken hebben gelezen en die nu hopelijk Waanidee gaan lezen.

photovisi-download (48)

 

 

%d bloggers liken dit: