Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; José Kruijer schrijfster van haar debuut “Verzwegen”

Mustreads or Not in gesprek met José Kruijer –  Verzwegen

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is José Kruijer?

Ik ben José Kruijer, getrouwd met Erik en moeder van twee tienerzonen. Ik werk 20 uur per week op een basisschool, wat ik al 23 jaar met heel veel plezier doe. Als kleuter wist ik al dat ik het onderwijs in wilde, hoewel auteur en rechercheur me later ook wel wat leken. Op school geef ik les aan groep drie, en dat is mijn specialisatie geworden. Juist dan komt mijn voorliefde om kinderen te leren schrijven en lezen naar boven als juf. De verwondering bij de kinderen te zien die verbaasd zijn als zelf echt lezen, is ieder jaar weer zo’n bijzonder moment.

photovisi-download (18)

In mijn vrije tijd doe ik onder andere aan yoga en tennis. En ik lees en wandel graag. Schrijven is iets wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd.

photovisi-download (13)

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan, of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

 Het schrijven, het spelen met taal, heb ik mijn hele leven al gedaan. De laatste jaren heb ik veel slagzinnen ingestuurd en daarmee veel prijzen gewonnen. Ik houd van rijmen maken en schrijf graag liedjes voor een feestje. Door een ongeluk kon ik tijdelijk niet sporten en dat was het punt waarop ik dacht… nu ga ik doorzetten met het schrijven van een boek, totdat ik hem in mijn handen krijg…

 th (10)

 • ‘Verzwegen’ gaat over een hoofdredactrice van een eigen magazine. Hoe ben je op het idee gekomen?

 Ik lees heel graag boeken, tijdschriften en magazines. Je kunt mij wel een dag bij de boekhandel achterlaten! De tijdschriftenwereld heeft me altijd gefascineerd. Dat ik er nu helemaal in kon duiken was een extra bonus bij het schrijven van dit boek. En ik kon ook meedraaien op de redactie van een van Nederlands grootste magazines Het werken op een redactie leek me heel gaaf, de research die ik daar mocht doen, heeft dat alleen maar bevestigd. En een roman dat zich op de redactie van een glossy afspeelt, daar was naar mijn idee nog geen boek over geschreven: een redactie en over de vrouwen die daar werken. Een aanvulling van humor in een spannend boek mis ik soms, dit zijn voor mij ook leuke passages om me op uit te leven.

th (11) 

 • Men zegt dat er minder gelezen wordt, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik las vroeger al heel veel, maar het is niet dat een specifiek boek me is bijgebleven… Carry Slee was altijd favoriet, en nu nog steeds, als ik een voorleesboek zoek. Ik heb mijn eigen kinderen ook lang voorgelezen. Zij lezen nog steeds heel graag en dat is daar wel uit voortgekomen. Als kind heb ik vaak ‘schooltje gespeeld’, waarbij ik ontelbare voornamen verzon enzovoort. Mijn fantasie is al vroeg ontstaan… en nooit meer opgehouden.

photovisi-download (14)

 • Hoe enthousiasmeer jij de kinderen in je klas tot het lezen van een boek? Wat zou er moeten veranderen zodat er weer meer gelezen wordt, denk je?

We laten kinderen een paar keer per jaar ‘speeddaten’ op school, dan mogen ze een paar minuten vertellen over hun boek, en een stukje voorlezen aan een medeleerling(e). Zo horen ze in een korte tijd van heel veel boeken waar het over gaat. De kinderen zijn dan enorm enthousiast. We lezen veel voor en laten kinderen leeskringen voorbereiden. Ook heb ik een leesmand met tijdschriften in de klas, waar elke dag een paar kinderen uit mogen lezen. De tweede vraag is een lastige vraag. Het zou helpen als je als ouder een vast moment per dag met je kind leest. Ouders hebben een druk programma, maar het is ook echt quality time met je kind. Het hoeft niet lang te duren, maar het plezier gaat dan waarschijnlijk wel komen. Om de beurt een zin lezen, verschillende stemmetjes oefenen, intonatie trainen, er zijn talloze mogelijkheden!

photovisi-download (17)

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan en is hij of zij grote voorbeeld?

 

Ik lees veel boeken van verschillende auteurs. Camilla Läckberg is favoriet, Shari Lapena is een talentvolle debutante. Ook lees ik graag boeken die zich afspelen in mijn eigen omgeving, dus dat mijn boek daarbij aansluit, is natuurlijk niet vreemd.

photovisi-download (15)

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

‘Het stel van hiernaast’, een debuut van Shari Lapena, heeft me echt verrast. Ik zal er niet te veel over zeggen waar het over gaat, want dan verklap ik teveel. In elk geval is het een afloop die je niet ziet aankomen, daar houd ik van.

photovisi-download (16)

 • Hoelang heeft het schrijven van Verzwegen in beslag genomen? Wat vind je het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research?

 Het heeft ongeveer een jaar geduurd, totdat ik het boek in mijn handen had. Ik heb eerst een ander manuscript opgestuurd, waarbij ik werd uitgenodigd om te komen voor een gesprek. Door de ziekte van mijn moeder kon dat niet plaatsvinden. Ik vind het ontstaan/bedenken van het boek een mooi proces, het proces van de research is me ook veel waard. De afwisseling daarvan is juist datgene wat boeiend is aan het schrijven van een boek.

 • Een boek schrijven is een hele bevalling, zoals Marianne zo mooi zei op de boekpresentatie. Hoe schrijf jij het liefst? Heb je rust nodig of juist reuring om je heen? Heb je bepaalde gewoontes tijdens het schrijven?

Het liefste schrijf ik als er niemand in huis is, ik kan niet werken met te veel geluid om me heen, zoals een radio. En dan aan de keukentafel zodat ik tussendoor van onze tuin kan geniet. Als je eenmaal in een flow zit, vergeet je de tijd. Ik heb graag verse bloemen om me heen en een lekkere cappuccino of een kopje thee.

photovisi-download (19)

 • En natuurlijk waar we het meest nieuwsgierig naar zijn… komt er meer? Heb je al ideeën voor een nieuw boek?

Ik ben al halverwege met een nieuw boek dus ik ga zeker door met het schrijven.

Sommige lezers hebben het boek na de lancering in een à twee dagen gelezen en waren laaiend enthousiast. Daar doe je het voor! Ideeën zijn er genoeg! En ik kijk ook graag uit naar wat lezers van mijn roman vinden.

 • Schrijven in het roman genre lijkt ons heerlijk maar lijkt het jou ook leuk om bijvoorbeeld eens een YA te schrijven of een kinderboek met het oog op je werk?

 

Daar heb ik nog niet echt over nagedacht, mijn volgende boek is in elk geval geen Young adult of kinderboek. Een kinderboek zou wel aansluiten bij mijn werk, maar het is wel heel iets anders om te maken denk ik. Wat het wel is, dat blijft nog even geheim…

 th (31)

 • Raad je mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

 

Ik zou zeker aanraden om door te zetten met het schrijven. Je haalt er veel voldoening uit. Het mooiste compliment wat je kunt krijgen, is dat iemand in je werk gelooft. Ik heb een cursus gevolgd om op bepaalde onderdelen feedback te krijgen en hoe ik mijn werk kon opsturen. Als je een uitgeverij zoekt, zoek dan een favoriet boek en kijk welke uitgeverij dat heeft uitgegeven. Lees ook interviews met auteurs van die uitgeverij, dan krijg je een nog beter beeld. Zo ben ik ook bij mijn uitgeverij terechtgekomen.

 

 • Voordat ‘Verzwegen’ uit kwam had je nog geen account voor Facebook, vertelde je tijdens de boekpresentatie. De kracht van social media is momenteel heel sterk, wat denk je dat wij voor je kunnen betekenen? Merk je zelf al voordelen door de aandacht via social media voor ‘Verzwegen’?

 Als juf wil je privé en werk vaak gescheiden houden, dus geen Facebookaccount wat openbaar is iedereen. Daarom kwam er een auteurspagina als schrijver bij. En het lijkt mij een mooie gelegenheid om in contact te komen met mijn lezers de komende tijd, want ik lees graag wat zij ervan vinden als ze ‘Verzwegen’ gelezen hebben.

De cover van het boek werd heel goed ontvangen en gedeeld en was binnen een dag 5500 keer bekeken! Als er een recensie op Mustreadsornot.com komt, zal dat zeker veel lezers aantrekken. Mensen die van lezen houden, zijn altijd op zoek naar goede titels. Ik zoek zelf ook altijd op boekensites en houd een lijstje bij wat ik nog wil lezen.

th (35)

Ik dank Moon en Caroline voor hun enthousiaste bijdrage tijdens de lancering van mijn boek en kijk uit op Mustreadsornot naar jullie recensie.

th (36)

photovisi-download (10)